Tutaj trzeba szukać problemów - na koniec I kwartału Elemental Holding miał na rachunkach najmniej gotówki od sześciu lat i coraz większe problemy ze ściągalnością należności. Prawie połowa ze 166,5 mln zł należności handlowych grupy była bowiem już po terminie płatności (79,1 mln zł). Wskaźniki płynności były zaś najniżej od 2012 r.
Pytanie - kto nie płaci i dlaczego jest problem ze ściągalnością długu?
Kolego, proszę tylko zauważ że elemental wyceniany jest na 0.3wk zatem zwalanie całej winy na fundamenty jest delikatnie mówiąc nie poważne, gdyby i kurs był 3zł i pogarszające się fundamenty to rozumiem ale dziś jest to cały czas pokłosie kombinacji prezesa, skupy, dziwne porozumienia, co przekłada się na brak zaufania i sensu posiadania tej spółki.
Owszem problemy o których wspomniałeś zastanawiają ale zauważ że banki uruchomiły duże linie kredytowe (prawie dzisiejsza kapitalizacja) zatem majątek i zabezpieczenie jest.
Ciekaw jestem czy dyżurny optymista maxymuss dalej widzisz słabość rynku i geniusz swojego prezesa czy już i on dostrzegł że mali akcjonariusze są ogrywani aż przykro patrzeć ? Dalej będzie piał z zachwytu jaka to perła i mamił forum ?
Delikatnie mówiąc, ja napisałem o konkretnej sprawie, jaką są przeterminowane należności. Nigdzie nie napisałem nic o fundamentach i radzę czytać ze zrozumieniem. Rozważania w stylu "fundamenty", albo też"szemrane interesy prezesa" mnie mało interesują, jeśli nie masz Pan żadnych konkretów, czyli wyliczeń. Ja na przykład w odróżnieniu od Pana coś takiego podałem.
Przepraszam drogi Panie, źle zinterpretowałem Pańskie słowa: "Tutaj trzeba szukać problemów - na koniec I kwartału..." Pomyślałem, że jest to próba wytłumaczenia zachowania kursu no cóż jeśli nie to miał Pan na myśli to zwracam honor i serdecznie przepraszam.