dywidendę z Playa trzeba wykazać w załączniku do PIT38 jako źródło zagraniczne i zapłacić stosowny podatek jesli ktoś rozlicza swoje podatki w Polsce bo to jest spółka zagraniczna zarejestrowana w LU. Jak skarbówka zacznie kontrolować to może być trochę za późno. Play w Polsce prowadzi tylko rzeczywistą działalność gospodarczą, jest tylko obecny w każdym centrum handlowym i ma tylko jak się chwali 10 mln polskich użytkowników. Więc jako mało istotny przedsiębiorca nie musi chyba odprowadzać podatków od dywidend w Polsce? Prawda czy nie to już się sami zastanówcie. Na razie kłopot z tym podatkiem po waszej stronie.
tak, zgadza się, ale dotyczy to dochodu na terenie LU. W Polsce inwestor ma obowiązek wykazać dochdy z dywidend uzyskane po za granicami w PIT, który ma w tym celu specjalny załącznik. Dodam, że stawka podatkowa w LU wynosi 15% a w Polsce 19 % i tę różnicę należy dopłacić. Jeśli ktoś tego nie zrobił np. w zeznaniu za zeszły rok to już może spodziewać się kontroli za rok czy dwa bo US to wychwytuje. Wiedza to potęga jak mawiają starzy ludzie...
dotyczy to osób rozliczających się w Polsce bo jeśli ktoś rozlicza podataki za granicą to temat powyżej może go nie dotyczyć. Tak więc panowie i panie sprawdzajcie swoje pity i wyciągi z kont maklerskich i kontrolujcie sami czy potrącono wam stawkę 15 czy 19%. Bo wcześniej czy później US was wezwie a jak znam życie to będzie za 5 lat i 11 miesięcy, hehe.
a Ty nie wprowadzaj w błąd ludzi bo miejsce notowania papierów wartościowych nie jest tożsame z miejscem uzyskiwania dochodów w rozumieniu przepisów podatkowych i kropka.
Z tego co wiem, Play zapłacił podatek od dywidendy w 2018 r w Luksemburgu. Kto w zeszłym roku otrzymał na konto w Polsce dywidendę z Playa to otrzymał przelew z informacją o pobraniu podatku u źródła w Luksemburgu czyli po za Polską. A to oznacza, że przeciętny Polak, który otrzymał dywidendę z akcji Play w zeszłym roku na konto w Polsce, powinien zgłosić to w rozliczeniu podatkowym w tym roku. Ja to już przeszedłem i rozliczyłem a dowiedziałem się o tym przez przypadek od znajomego, który przeszedł w tej sprawie drobiazgową kontrolę skarbową miesiąc temu. Chciałem Wam tylko pomóc bo myślę, że dużo osób o tym nie wiedziało i może mieć przez to w przyszłości kłopoty. Ponadto Play jako spółka luksemburska odprowadziła podatek 15% a Polak powinien stosować stawkę krajową czyli 19%. Stąd różnica którą trzeba dopłacić. Myślę, że urzędy skarbowe będą w niedalekiej przyszłości wzywać w tej sprawie ponieważ wzywają w mniejszych drobiazgach więc bez problemu wyłapią i to. Ponadto jest to w interesie Skarbu Państwa.