Z tego co wiem, Play zapłacił podatek od dywidendy w 2018 r w Luksemburgu. Kto w zeszłym roku otrzymał na konto w Polsce dywidendę z Playa to otrzymał przelew z informacją o pobraniu podatku u źródła w Luksemburgu czyli po za Polską. A to oznacza, że przeciętny Polak, który otrzymał dywidendę z akcji Play w zeszłym roku na konto w Polsce, powinien zgłosić to w rozliczeniu podatkowym w tym roku. Ja to już przeszedłem i rozliczyłem a dowiedziałem się o tym przez przypadek od znajomego, który przeszedł w tej sprawie drobiazgową kontrolę skarbową miesiąc temu. Chciałem Wam tylko pomóc bo myślę, że dużo osób o tym nie wiedziało i może mieć przez to w przyszłości kłopoty. Ponadto Play jako spółka luksemburska odprowadziła podatek 15% a Polak powinien stosować stawkę krajową czyli 19%. Stąd różnica którą trzeba dopłacić. Myślę, że urzędy skarbowe będą w niedalekiej przyszłości wzywać w tej sprawie ponieważ wzywają w mniejszych drobiazgach więc bez problemu wyłapią i to. Ponadto jest to w interesie Skarbu Państwa.