Jak Asseco utrzyma taką pozytywną tendencję, to na pewno kurs pójdzie do góry, zainteresują się nią nowi duzi gracze, długoterminowi , a dotychczasowym obecnym graczom trudno będzie trzymać kurs i rysować po swojemu wykres.
"Asseco International nabyło 51 proc. udziałów w Tecsisa dostarczającego rozwiązania IT dla sektora energetycznego za 4,95 mln euro. Wartość transakcji może wzrosnąć maksymalnie do 7,96 mln euro - w zależności od wyników, wypracowanych przez hiszpańską spółkę w kolejnych latach."
USA: rośnie zainteresowanie polskim sektorem IT. Nowe firmy zza oceanu inwestują w naszym kraju " Przykład Asseco pokazuje, że sukces polskiej firmy w USA jest możliwy. Firma działalność w Stanach Zjednoczonych rozpoczęła w 2010 r. wraz z przejęciem izraelskiej Grupy Formula Systems, która miała ugruntowaną pozycję na amerykańskim rynku. W kolejnych latach umacniała się przez akwizycje. "Dziś nasze spółki są cenionymi dostawcami IT w USA, m.in. dla sektora ubezpieczeniowego oraz finansowego" - mówi, cytowany w analizie PAIH, wiceprezes Asseco Poland Artur Wiza. W 2018 r. Asseco wypracowało w USA ok. 1,5 mld zł przychodów, czyli o 14 proc. więcej niż rok wcześniej. "Teraz pracujemy nad tym, aby zacząć eksportować nasze oprogramowanie bezpośrednio z Polski za ocean” - dodał."
Leonzpoczty zamieścił wypowiedz: wiceprezes Asseco Poland Artur Wiza. W 2018 r. Asseco wypracowało w USA ok. 1,5 mld zł przychodów, czyli o 14 proc. więcej niż rok wcześniej. "Teraz pracujemy nad tym, aby zacząć eksportować nasze oprogramowanie bezpośrednio z Polski za ocean” - dodał."
A ja mogę tylko dodać, że inwestorom od 10 lat o to chodzi, o taki kierunek rozwoju, jak poniżej "Teraz pracujemy nad tym, aby zacząć eksportować nasze oprogramowanie bezpośrednio z Polski za ocean” - dodał." Wtedy akcje poszybują w górę już pisałem dużo wcześniej o tym
dla tych co nie mają pojęcia, co to znaczy co napisałem, bezpośrednia sprzedaż oprogramowania do USA, jak powiedział wiceprezes Asseco , znaczyć będzie, że przychody matki spółki będą rosły , a nie córek spółek, a to będzie znaczyć, że nie jak do tej pory akcje córek spółek będą rosły, ale w końcu akcje matki pójdą , poszybują do góry.
"Największym rozstrzygniętym przetargiem było zlecenie na subskrypcję i konserwację Systemu Informatycznego Wspomagania Działalności NFZ w części obsługiwanej przez konsorcjum Kamsoft–Asseco, o wartości 187,2 mln zł.
Firma Kamsoft była w drugim kwartale liderem w zakresie wartości wygranych przetargów, która wyniosła 362,1 mln zł. Drugie było Asseco Data Systems z łączną wartością zleceń na 96,7 mln zł. (PAP Biznes)