• brak wpływu odsetek z obligacji Autor: ~Obbligatariusz [78.10.39.*]
    Wobec braku wpłaty należnych odsetek od obligacji zamierzam uruchomić procedury prawne wobec spółki. Brak kontaktu z prezesem spółki upewnia mnie że i tak mam stracone pieniądze, więc trudno nawet gdybym doprowadził do postawienia spółki w stan likwidacji i nie odzyskał swoich środków doprowadzę do końca ten proces bezsensownego oczekiwania.
  • Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: gerwazy- [131.228.32.*]
    Powiem uczciwie. Miałem mega problem z kontaktem pod koniec roku. Faktycznie były dni, że sie nie dodzwoniłem. Do spółki dołączył człowiek od relacji inwestorskich z którym kilkukrotnie byłem w kontakcie. Na moją prośbę dostałem telefon zwrotny od prezesa gdy chciałem dowiedzieć się więcej przy decyzji o rolce.
    Gdybyś był zdeterminowany żeby odzyskać pieniądze lub dogadać się w sprawie spłaty dostałbyś kontakt z biura spółki do prezesa, albo osoby od relacji inwestorskich z którą łatwiej nawiązałbyś kontakt, ale widocznie wolisz tutaj bić pianę. Spółka nie ma kasy na uregulowanie swoich zobowiązań w tym momencie i to jest fakt. Patrz na należności krótkoterminowe. Nie dostali 5 baniek za wykonane prace i zobacz stan środków pieniężnych na dzień sporządzenia raportu Q1.

• Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: ~Aw [188.147.111.*]
    Jestem 100%pewny że jest to gra na zwłokę .Jak miałem kontakt z człowiekiem odpowiedzialnym za inwestycję
    To odbierać telefon jak został trochę przeciśnięty to pływał
    Kontakt poxodtsł tylko poprzez SMS.A teraz już nawet ma mnie tak głęboko w D że kłamie.i zwodzi w poniedziałek uruchomiła procedury wyegzyfowania swoich oszczędność .
  • Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: ~Obligat_P [195.38.12.*]
    Według mnie, tematu braku wykupu Obligacji oraz niespłacania odsetek nie powinno się zamiatać pod dywan i twierdzić, że jest to bicie piany. Tak mogą twierdzić jedynie Ci co chcą na tym ugrać czyli po prostu nie są obiektywni. Jest faktem, że Prezes wynajął ludzi, aby robili mu dobry PR i oczerniali ludzi, którzy domagają się swojego - widać to szczególnie na tym forum, gdzie za chwilę i pod moją odpowiedzią się „zaczerwieni” .
    Sprawa wymaga jak najpilniejszego uregulowania. Również nie dostaję odsetek od października 2018 r., a jedyne co Prezes ma do zaoferowanie to zamianę ich oraz narastających odsetek na bezwartościowe, śmieciowe akcje. Obecna trudna sytuacja Spółki jest ewidentnie skutkiem nieudolności zarządzających Spółką, którzy znaleźli sobie tanie bez zbędnych formalności (w porównaniu do pożyczek bankowych) finansowanie z Obligacji i korzystali z tego bez opamiętania.
    Prezes lekceważy pojedynczych Obligatariuszy, dlatego wszyscy poszkodowani powinni się w końcu zjednoczyć w słusznej sprawie.
  • Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: gerwazy- [83.20.242.*]
    Ani nie zamiatałem niewykupionych obligacji pod dywan (sam takie posiadam, ale zgodziłęm się na rolkę), ani nie broniłem Zielińskiego, bo sam mam zarzuty w postaci niespłacania nadętej serii G i przejmowania Mieszkowic mając ten garb. Mieszkowice okazały się nierentowne, doszedł do tego brak uregulowania za Nadarzyn i mamy lipę. Mogę wyciągnąć wpisy gdzie pisałem o tym od roku.
    Wiem, że jest część ludzi która nie godzi się ani na rolkę, ani na konwersję, która nie jest uczciwa ani dla obligatariuszy, ani dotychczasowych akcjonariuszy. Zasugerowałem tylko kontakt ze spółką i negocjowanie we własnym interesie. Część ludzi została przecież ostatnio spłacona zgodnie z komunikatem: https://www.bankier.pl/wiadomosc/FABRYKA-KONSTRUKCJI-DREWNIANYC-Informacja-o-wykupie-Obligacji-serii-J-K-M-O-P-S-7654189.html
    Mogę tylko przypuszczać że były to obligacje w stanie wymagalności.

Według raportowanych danych jest 5 baniek należności krótkoterminowych. Może warto dowiedzieć się indywidualnie kiedy jest szansa na spłatę? W przeciwnym wypadku pozostaje tylko droga formalna.

• Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: ~Obligat_P [195.38.12.*]
    Do gerwazy.
    Sądzę, że wiesz o tym, ale uświadomię. Ten wykup Obligacji to była właśnie transakcja wiązana czyli zamiana na akcje. Najpierw wykupują Obligacje, aby jednocześnie za te środki móc objąć akcje Spółki. Obligatariusze nawet nie widzą kasy, o której mowa w wykupie.
    Mam wrażenie, że żyjemy na innych planetach. Oczywiście, że najlepiej byłoby dogadać się ze Spółką, lecz aby to zrobić musi być dobra wola po obu stronach. Ja po rocznych doświadczeniach z FKD, niestety takiej nie widzę. Jak widzieliśmy, Prezes liczy się tylko z silnymi tak jak to było z Obligatariuszem serii G – przesunięcie spłaty, regularne dokonywanie płatności, itd. Dodatkowo Obligacje te są oprocentowane na skandalicznie wysokim poziomie, o którym drobni Obligatariusze mogą zapomnieć.
    Jednak (w co wierzę) przy pewnym dogadaniu się większej liczby drobnych Obligatariuszy, będzie można rozpocząć drogę formalną, pojedynczym to nie opłaca się - co doskonale wykorzystuje w tej chwili Prezes.
    Proszę uświadom mnie, bo ja widzę info o konwersji w pierwszym kwartale 950 sztuk obligacji różnych serii, wszystkich o nominale 1.000 zł. Do tego skonwertowali też część odsetkową, dlatego zamiast emisji 3.166.667 akcji dokonano emisji 4.992.234 akcji.

Info o wykupie przez przez konwersję na akcje:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/FABRYKA-KONSTRUKCJI-DREWNIANYC-Informacja-w-zakresie-Obligacji-serii-J-K-L-M-P-R-7646791.html

Tu masz info o WYKUPIE na kwotę 2585 sztuk obligacji o nominale 1.000 zł każda. Nie ma tu słowa o konwersji na akcje, ani potrącenia wierzytelności wzajemnych przez rolkę na serię Z. Seria Z opiewa na kwotę 2.726 mln zł.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/FABRYKA-KONSTRUKCJI-DREWNIANYC-Informacja-o-wykupie-Obligacji-serii-J-K-M-O-P-S-7654189.html

Wskaż mi proszę tutaj błąd logiczny lub podziel się informacjami, jeśli posiadasz jakieś spoza komunikatów ESPI.

Z raportu finansowego za Q1

Struktura Akcjonariatu ze wskazaniem akcjonariuszy posiadających powyżej 5% głosów na WZA Emitenta - stan na dzień 15 maja 2019 roku  

Kapitał zakładowy Spółki wynosi 2.131.415,40 PLN, na co składa się:
     4.000.000 akcji zwykłych na okaziciela serii A1,
     4.000.000 akcji zwykłych na okaziciela serii A2,
     702.584 akcji zwykłych na okaziciela serii B,
     5.000.000 akcji zwykłych na okaziciela serii C,
     7.611.570 akcji zwykłych na okaziciela serii D,
    4.992.234 akcji zwykłych na okaziciela serii E, które zostały wyemitowane, a zostaną uwzględnione w kapitale zakładowym po rejestracji przez Sąd Rejestrowy w Poznaniu Nowe Miasto i Wilda Poznań IX Wydział Krajowego Rejestru Sądowego 

Proszę podziel się informacjami o akcjach których mówisz poza tymi które wkleiłem z oficjalnie dostępnych komunikatów. Jestem żywo tym zainteresowany jako akcjonariusz i obligatariusz.
  • Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: ~Obligat_P [93.105.177.*]
    Skąd pewność, że obligacje serii J, K, M, O, P, S wraz z należnymi odsetkami nie zostały zamienione właśnie na Obligacje serii Z?
    Ponadto jak sam wiesz za obecne Obligacje proponują regularnie zarówno akcje (seria E, teraz seria G) jak i Obligacje (seria Z).
  • Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: gerwazy- [77.254.46.*]
    a skąd u Ciebie pewność, żeby mnie tak usilnie uświadamiać?
    Bazuję na tym co jest przekazywane w raportach. Na 15 maja nie ma wskazania, by wykup nastąpił na skutek potrącenia wzajemnych wierzytelności tylko przez spłatę. O serii G nic nie ma, dlatego prosiłem byś podzielił się pewnymi informacjami jeśli takie byś posiadał. To wszystko.
  • Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: ~oli [80.55.169.*]
    Trzeba było zainwestować w obligacje Skarbu Państwa PIs i spać spokojnie
    Niestety większość z nas liczyła na wysoki procent a to niestety wiąże się z ryzykiem i trzeba jak pisał Gerwazy wspomagać firmę a nie pluć i tworzyć zły klimat.
    Firma stanie na nogi
    Pozdrawiam
  • Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: ~Obligatariusz [78.10.39.*]
    Ja poświęcę dodatkowe środki na obsługę kancelarii i wstępuję na drogę formalną, nawet gdybym miał złożyć wniosek o upadłość spółki. Znam prawa emitenta i prawa nabywcy obligacji. Pogodziłem się ze stratą
    Kontaktował się kolega z zarządem w swojej sprawie ?
    Czy tak od razu z grubej rury kancelaria prawna itp.
  • Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: gerwazy- [83.20.242.*]
    Ja wiem tyle, że kontaktowali się telefonicznie z każdym posiadaczem publicznej serii K i proponowali rolkę na serię Z, albo konwersję na kapitał zakładowy. Co do posiadaczy tylko serii prywatnych nie wiem, bo ja miałem publiczną i jedną prywatną, więc zgodziłem się na rolkę obu. Stanowisko było takie, że nie ma kasy aktualnie żeby wszystkich spłacić przez utratę płynności z powodu nierozliczonych inwestycji. Po wykupie tych 2.5 mln zł mniemam, że starają się spłacić w pierwszej kolejności te postawione w stan wymagalności. Stan na Q1 pokazuje, ze w kasie nie było kasy na spłatę wszystkich.
    Na dzisiaj przeterminowane są serie J, L, Ł, M i niedługo seria K, którą starali się spłacić priorytetowo. To są fakty, które udało mi się ustalić telefonicznie i skonfrontować je z raportami.

• Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: ~AW [188.147.111.*]
    Oni wcale nie odbierają tel
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.147.111.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    614425155
    614425156
    czynne
    nie pisz bzdur
    Znajdzie się jeden taki wichrzyciel nie wiadomo o co mu chodzi
    wprowadza zbędne zamieszanie
  • Re: brak wpływu odsetek z obligacji Autor: ~pb [5.86.150.*]