kknd 2019-02-28 19:01:40
jaką rentowność może przynieść sieci Dino nowo otwarty sklep Dino we wsi Kołodziejewo ludności: 816 mieszkańców? ile będzie się zwracała ta inwestycja?
I jeszcze jeden opis pracownika z indened:
Nie polecam pracy w dino ponieważ po magazynie latają myszy i to w nowym markecie który został otwarty 4 miesiące temu na Korczaku
sprzedawca-kasjer (obecny pracownik) – Kalisz, wielkopolskie – 24 lipca 2018
Kierowniczka nie nadająca się na to stanowisko, gdyż chce rządzić a sama nic nie robi. Sprzedaż wędlin po terminie i starego mięsa które śmierdzi, trzeba pracować za trzech, praca nad godzinny, zero bonów na święta, wynagrodzeń, premii, itp. Dlatego bardzo nie polecam pracy w dino!!! Nie dajcie się oszukać!!
Plusy
Nie ma
Minusy
Brak organizacji pracy
Widać że boli wielu ludzi sukces dino i zrobił się atak na dobrą Polską firmę,Sam kupuję w dino i widzę że jest czysto,mięsny działa swietnie i jest wysoki standard i świeże mięso,ludzie kupują i chwalą sobie ten sklep.A co do pracy to zawsze można zmienić ale ja widzę zadowolonych pracowników i uśmiechniętych u mnie w mieście.Firma rośnie w oczach i osiąga sukces.Przykro mi że wielu inwestorów i analityków nie doceniło i było ślepych na fenomen dino.Radzę by inwestowali z głową i otworzyli oczy i zobaczyli ile tych dino się otwiera i jak ludzie tam kupują. Ciekaw jestem ilu inwestorów czyta raporty o dino bo czasem myślę że wielu nie wie co to inwestowanie w wartość. Trzeba być spostrzegawczym w inwestowaniu ,kupić dobrą rozwojową zyskowną spółkę i trzymać.
Taka rozwojowa Spółką ostatnio był Getback kontrakt za kontraktem kurs akcji o 5 %do 10% w górę co sesje. Jak się zakończyło? Sprawdź czy dzisiaj możesz to sprzedać i w jakich cenach?Delikatesy firma Eurocash tez budowała na potęgę w mniejszych miejscowościach efekt widzisz kurs akcji to samo będzie z Dino pracownicy niezadowoleni zarabiający najniższa krajowa gdzie pozostałe sieci jak Kidl Biedronka płaca conajmniej 50% więcej taki biznes nie ma przyszłości.Sprawdzic należy natomiast czy na podstawie budowy nowych marketów nie są zawyżane kosztu w celu wiemy dokładnie z historii Getback bo wtedy to wszystko szybciej niż myślisz się zawali wystarczy ze koszt budowy zawyżane jest o 0,5miliona sprawdź jaki ma to wpływ na basze Akcje?My Akcjonariusze musimy to kontrolować bo dług wynosi już 2miliardy!!!!Uważac drodzy Akcjonariusze!!!
getback to wał nad wałami i zamieszani politycy knf tfi itd .Powstało sobie takie getback tow.ernest to sprzedał i getek czyścił bilanse banków z niespłacanych kredytów robiąc obligi za obligi ubierając ulice.A gazety media analitycy oraz co najgorsze bankowcy co dziś są sprzedawcami promowałi i namawiali kogo tylko mogli za prowizję.kreatywna księgowość,i kupowanie niespłacanych kredytów sporo drożej specjalnie by bank zarobił a akcjonariusze i obligatariusze getbaka za to zapłacili.Inna spółka to dino to raz.Majątek dino posiada sklepy sprzedają towar zarabiają idz do sklepu zobacz czy jest towar czy jak kiedyś w almie brak go.Dino ma dług to fakt jest spory ale dino trzyma go w ryzach i spłaca rozwijając spółkę.Capex 850milionów na ten rok widać jak centra zakład rydzyna sklepy grunty itd się rozwija.To buduję wartość i daję efekt w postaci zysków.Własne sklepy to nie to samo co wynajmowane jak inne spółki mają większe koszta +dla dino.Zagrożenia i dino ma ale kto ich nie ma na gpw??
Bardzo dobry wywód tylko jak piszesz iż maja własne sklepy i to jest lepiej od konkurencji to jesteś w błędzie ponieważ kiedyś koniunktura się skończy i reakcja takich sieci gaj biedronka czy lidl szybko elastycznie zareaguje a Dino zostanie ze starymi już wtedy marketami które mocna będą obciążać wynik a sprzedaż przez internet cały czas rośnie .Od lipca wchodzi mega tania sieć marketów która odbierze przychody przede wszystkim marce Dino a obecna wycena tej firmy to conajmniej dwukrotnie przeszacowana zastanów się zysk na akce 3PLN za 2018 a cena akcji 126PLN cena do zysku niewyobrażalna i w tej cenie jest prawdopodobnie sieć która powinna liczyć 3000 marketów a jest zaledwie 1000.Wartosc Ksiegowa to 13PLN a kurs 126 ryzyko przy tej cenie mega wysokie przy kursie 60PLN można się zastanawiać o to jest wycena fundamentalna.
Biedronka i Lidl zostawiły po sobie sporą lukę. Przeniosły się do segmentu bardziej rentownego klienta, czyli mieszkańców dużych miast. Zmieniły też formułę z dyskontu na mikro-supermarket. W luce, którą po sobie zostawiły rozwija się dzisiaj sieć polskich marketów Dino – podkreśla ekspert. Dr Kaczmarek-Kurczak dodaje, że to nie przypadek, że choć Dino rozwija się na Mazowszu, to poza Warszawą. – Mamy tu dobrą komunikację i osoby, które mają relatywnie mało pieniędzy w kieszeniach. I one są bardzo wrażliwe na różnice w cenach. Sieć ma więc duże obroty przy bardzo małej marży. To może być model, którym podąży Mere – opowiada. Dino trudno uznać, za sklep premium, właściwie swoim wyglądem bardzo odpowiada powszechnym wyobrażeniom o dyskoncie. Mimo to, na tle rosyjskiej sieci wygląda jak pałac. Mere prezentuje się tym czasem gorzej niż pierwsze Biedronki.
Konkurencja rośnie i z każdym dniem coraz ciężej Od lipca PPK i 3,5% trzeba zapłacić pracownikom więcej dość duży koszy dla Dino mi ma około 16000 tys pracowników następnie podatek handlowy tez wysoki wydatek zysk się zmniejszy i to znacznie pomimo rozwoju wiec cena akcji za wysoka do oczekiwań inwestorów .
Mamy inne zdanie co do własności a wynajmu.Pewnie zalety i wady są po obu stronach.Jeśli skończy się koniunktura a kiedyś będzie spowolnienie,to myślę że łatwiej jest zamknąć własny sklep jeśli będzie nierentowny niż negocjować z właścicielem wynajmowanego z umową podpisaną na wiele miesięcy a może i lat.Koszty łatwiej będzie ciąć dino tak myślę.Dziś jest świetna koniunktura przynajmniej tak wmawia gus wyniki dino są poprawiane z kwartału na kwartał.C/z jest wysoki to fakt ale ile masz spółek co mają większy i dalej rosną albo jak np.energetyka sflaczały i spadają.Giełda to nie książka,że ma być tak jak ktoś napisał.Psychologi tłumu nikt nie ogarnie ani na spadki ani na wzrosty.Ja kupiłem dino prawie na początku i trzymam bo mam zamiar trzymać to pare ładnych lat.Oczywiście że wskaznikowo jest drogo i dziś potencjał wzrostu kursu jest mniejszy niż rok temu.Jest ryzyko ale jest też potencjał który mnie w tej spółce fascynuje.Zobaczymy jak to będzie z tym ruskim sklepem i czego się obawiam stopami%bo to dla dino spory koszt .
Podoba mi się Twój tok rozumowania natomiast podatek handlowy oraz większe koszty od 1 lipca na pracownika cofnie Biznes Dino o conajmniej 1 rok i nawet tak szybki rozwój nie zwiększy zysku netto tak jak uwzględniają to akcje bo koszt 100 mil to jest duży bo conajmniej 25%.
Ten podatek to jest problem,który dino musi jakoś rozwiązać.Jak cały handel w Polsce.Pewnie odbije sie to kosztem dostawców i większymi cenami w sklepach,a może i dział księgowy coś wymyśli.Podatki to złodziejstwo i hamowanie rozwoju szkoda że socjaliści tego nie kumają.Jeszcze tego podatku nie ma i myślę że handel się odwoła i trochę czasu to potrwa.Co do PPK to działa to w 2 strony koszty większe ale i napływy do wig20.Choć też jeszcze tego nie ma.Płaca minimalna wzrośnie to i koszty pracy i co za tym idzie ceny w sklepach.Podatki koszty zawsze są przerzucane na konsumenta.Ciekawe czasy idą.Analitycy spodziewają sie zysku netto dino za 2019 416baniek,zobaczymy jak się to wszystko wyceni w przyszłości.
W 2019 zysk 416 powinien zostać zrealizowany ale zysk za 2020 może być już porównywalny nie będzie dużej dynamiki sprzedaży oraz zysk będzie na podobnym poziomie ha w 2019 r i to może powodować spadek kursu tak jak w przypadku CCC i Benefit System.Chociaż w tych firmach dalej biznes się dobrze kręci.
Zobaczymy jak z koniunkturą będzie i całym gpw,napływami do PPK itd.bo na razie jest słabo,straszy to ofe.Jak widziałem tą lukę na benefit na otwarciu 24%to szczena opadła.Ale o co chodziło to nie wiem bo nie mam tych akcji.CCC też coś słabo wygląda na kursie,tam ktoś ładnie na spadkach zarabia. https://rss.knf.gov.pl/RssOuterView/faces/hspsList.xhtml
Dino oszukało mojego ojca. Nie sprzedawajcie im ziemi! Podpisując umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości nie jesteście niczym chronieni- nie zapłacą zadatku. Ojciec, od którego chcieli kupić ziemię pod market, od ponad roku użerał się z urzędnikami i płacił pieniądze za wystawiane dokumenty. Firma ostatecznie tak po prostu zrezygnowała z zakupu! Pieniądze zostawiane w urzędzie nie podlegają zwrotowi. Sytuacja odwrotna: gdybyście wy (sprzedający) rezygnowali lub mieli jakieś opóźnienia, zapłacicie karę kilkudziesięciu tysięcy złotych. OSZUŚCI. Dzień, w którym przeczytam o bankructwie tej firmy, będzie najpiękniejszym w moim życiu.
Strategia . Sprawdź ile miejscowości jest w pobliżu. Jak daleko mają do najbliższego dyskontu . Biedronka podobnie działa. A rolnicy maja kasę i zakupy robią większe niż miastowe
TFI I OFE teraz kupują od funduszy zachodnich którzy kupili w ofercie pierwotnej po 38PLN.To musimy gdzieś zgłosić koniec z robieniem polskich klientów nabywających jednostki funduszy i członków OFE sprawdzać poszczególne fundusze.
Czerwona Torebka posiada duży bank ziemski (ponad 320 ha). W tym roku, podobnie jak w poprzednim, firma postanowiła skupić się na sprzedaży nieruchomości.
- Miniony rok upłynął pod znakiem dalszej optymalizacji kosztów i porządkowania struktury Grupy Kapitałowej, dzięki czemu udało się poprawić wskaźnik skonsolidowanego zysku brutto ze sprzedaży w stosunku do przychodów z 7,34% w 2017 roku do 18,66% w 2018 roku. Z kolei skonsolidowany zysk brutto ze sprzedaży w 2018 roku wyniósł (-) 5.307 tys. zł w stosunku do (-) 5.731 tys. zł w 2017 roku. Grupa Kapitałowa Czerwona Torebka posiada duży bank ziemski (ponad 320 ha). Sprzedaż nieruchomości gruntowych stanowiła kluczową działalność Grupy i znaczącą część wpływów. Również w 2019 roku Grupa będzie się skupiać na dalszej sprzedaży nieruchomości. W marcu 2019 roku ruszył nowy projekt sprzedażowy – gwiazdowo.pl. W ramach tego projektu Grupa realizuje sprzedaż działek budowlanych zlokalizowanych w enklawie BCD w miejscowości Gwiazdowo. Środki ze sprzedaży działek przeznaczone są na spłatę obligacji korporacyjnych serii B, a po całkowitej spłacie obligacji (wg harmonogramu 31 grudnia 2019 r.) będą stanowiły istotne źródło przychodów w Grupie. W 2018 roku spółka dokonała płatności z tytułu obligacji serii B (kapitał i odsetki) w łącznej wysokości ponad 2.5 mln zł - czytamy w liście Mateusz Świtalskiego, prezesa zarządu, do akcjonariuszy.
Widzę że zarobili i jeszcze mało ,Dino jest jedyną spółką na GPW która pojedzie do góry wystarczy poczytać raporty banków . Jeść i pić każdy musi ,a bez nowego ciucha wytrzymasz itd. Dino leci bo urabiają cienko trzymających 4 litery (zwieracze)
zwraca się, po pół wieku ale sie zwroci. Bo Dino to papier, nie na lata. Na wieki. Nawet jak sie na Saharze wybuduje, albo 10 obok siebie, to też sie zwróci. Ludzie musza cos jeść i pić. Wszedzie sie zwraca
Dnia 2021-06-22 o godz. 17:17 ~wert napisał(a): > Bardzo dobra spółka to dino , pięknie zyski daje. Pamiętać ludzie że zakupy robić tylko w dino i wspierać naszą perełkę z gpw
Mają wszystko co potrzeba, wódkę, konserwy, papieroski. Także dziewczyny, perełki kochane zakupy tylko w Dino tej naszej perełce a kosmetyki z Avonu!
i co z tego, że mała wioska. Wystarczy, że jest przy jakimś korytarzu komunikacyjnych gdzie np. ekipy budowlane przejeżdżają i nic innego w okolicy nie ma.
Ile Dino placi za dzialke pod sklep mam dzialke w miejscowosci gdzie jest 600 mieszkancow zglosilem formularz wpisalem 300 netto i zaakceptowali a w gminie zaplacili 600 tys gdzie ludnosci 3 tys kolezanka sprzedala za 330 netto gdzie 800 mieszkancow jest.
Dino oszukało mojego ojca. Nie sprzedawajcie im ziemi! Podpisując umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości nie jesteście niczym chronieni- nie zapłacą zadatku. Ojciec, od którego chcieli kupić ziemię pod market, od ponad roku użerał się z urzędnikami i płacił pieniądze za wystawiane dokumenty. Firma ostatecznie tak po prostu zrezygnowała z zakupu! Pieniądze zostawiane w urzędzie nie podlegają zwrotowi. Sytuacja odwrotna: gdybyście wy (sprzedający) rezygnowali lub mieli jakieś opóźnienia, zapłacicie karę kilkudziesięciu tysięcy złotych. OSZUŚCI. Dzień, w którym przeczytam o bankructwie tej firmy, będzie najpiękniejszym w moim życiu.
Ta firma to wiadomo ze jedna wielka szulernia :) wspomnicie moje słowa jak będzie afera za pare lat. Skąd wiem? Pracowałem na wysokim stanowisku u wykonawcy dla Dino. Dlatego interesuje się ta spółka, tutaj kiedyś zobaczycie dwucyfrowe spadki dzienne, może nawet niedługo. Powodzenia życzę
Fajnie tak poczytać stare opinię , a i pamiętać inwestorzy by robić zakupy w sklepach dino i polecać ten sklep znajomym. Polski sklep i niech rośnie w siłę
Niech rośnie w siłę dla dobra Państwa! leci PRL-em. Jeszcze parę wybudują na Podlasiu i Sasin wykupi. Przecież po coś stworzyli Państwową Grupę Spożywczą. A Sasin coraz bardziej grzmi na niemieckie sieci handlowe :)