• LC CORP news Autor: ~Polak [79.184.67.*]
    https://www.pb.pl/leszek-czarnecki-wesprze-dywidendy-lc-corp-961334

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/lc-corp-zmienia-nazwe-na-develia-nie-chce-byc-kojarzony-z-leszkiem-czarneckim
  • Re: LC CORP news Autor: ~X5 [31.0.85.*]
    Dodatkowa dywidenda jest jednak tematem o którym się mówi. Fundusze emerytalne potrzebują gotówki. Dlaczego jednak notowania siedzą tak nisk?
  • Re: LC CORP news Autor: ~Wirek [178.37.150.*]
    Może dlatego, że potrafią czytać ze zrozumieniem. Zwracam uwagę na takie zwroty, jak m.in. "Za rok..." (przecież to 2 pierwsze wyrazy!), "Przeniesie tam swoją centralę w drugiej połowie 2020 r.", "...wyprowadzi się w ciągu 1-1,5 roku.", "...stwarza szansę na wzrost dywidendy wypłacanej w 2020 r." (pytanie: który teraz mamy rok?), "...korzyść z transakcji akcjonariusze odnieśliby raczej nie wcześniej niż w 2021 r.". No a który teraz mamy rok? Coś tam zaczyna świtać, czy dale nic?
  • Re: LC CORP news Autor: ~bn [77.115.29.*]
    Nie histeryzuj. Tu jest artykuł o woli a w kolejce do sprzedaży, może 3 cim kwartale, stoją jeszcze dwa biurowce. Z tego może być nadzwyczajna dywidenda w 2019
  • Re: LC CORP news Autor: ~bn [77.115.29.*]
    Dla uściślenia:
    Katowickie biurowce ma kupić spółka Artigo
    Niespełna rok później – w kwietniu 2019 roku - spółka wydała komunikat o zawarciu przedwstępnej umowy sprzedaży Silesia Star. Wartość transakcji to ponad 54,3 mln euro. Katowickie biurowce ma kupić firma Artigo.
    - Umowa przedwstępna dotyczy prawa użytkowania wieczystego działek gruntu położonych w Katowicach przy Al. Roździeńskiego i ul. Uniwersyteckiej wraz z prawem własności dwóch budynków biurowych posadowionych na tym gruncie oraz budowli znanych jako budynki „Silesia Star” - to fragment komunikatu wydanego 11 kwietnia przez zarząd LC Corp.
    Co istotne transakcja jeszcze nie doszła do skutku. Po umowie przedwstępnej, strony mają zawrzeć umowy przyrzeczone nie później niż do 15 sierpnia 2019 roku.

Sprzedaż biurowców Silesia Star w Katowicach: po umowie przedwstępnej, strony mają zawrzeć umowy przyrzeczone nie później niż do 15 sierpnia 2019 roku.
    - Zawarcie umów przyrzeczonych uzależnione jest od spełnienia warunków zawieszających: wydania interpretacji podatkowych dotyczących Transakcji potwierdzających stanowisko Stron, uzyskania przez Strony wszystkich koniecznych zgód na Transakcję, wydania przez banki kredytujące pism w zakresie spłaty kredytów zaciągniętych na budowę budynków (…) oraz udzielenia poręczenia na rzecz Kupujących przez Spółkę – czytamy w komunikacie.
    Dodajmy, że Silesia Star to niejedyny biurowiec, jaki sprzedaje LC Corp. Spółka zawarła również umowę przedwstępną na sprzedaż budynku Retro Office House z Wrocławia na rzecz spółki Ingadi. Kwota tej transakcji została ustalona na poziomie 58.8 mln euro.
    Lepiej sam nie histeryzuj. I wytłumacz mi jak dziecku: dlaczego LCC miałoby wypłacać "nadzwyczajną dywidendę w 2019" z zysków osiągniętych w roku bieżącym, skoro regułą jest w tego typu przypadkach wypłacanie ew. dywidendy z zysków za danych rok (np. 2019) w roku następnym (np. 2020)? Bo co? Bo tak? Bo Ty tak byś chciał?
  • Re: LC CORP news Autor: ~John [77.252.60.*]
    Wirek jeżeli jesteś dzieckiem to NIKT Nie musi Tobie Nic Tłumaczyć . Koniec, Kropka.
    Nie napisałem "jestem dzieckiem", tylko "wytłumacz mi jak dziecku", a to poważna różnica - czytaj ze zrozumieniem. Ale spokojnie, doskonale rozumiem Twój brak argumentów i związane z tym Twoje "wycieczki osobiste" w kierunku mojej osoby.
  • Re: LC CORP news Autor: ~John [77.252.60.*]
    Myślisz jak Dziecko więc Napisałem ze Zrozumieniem. A Osobiste Wycieczki ? Za Mały Jesteś.
  • Re: LC CORP news Autor: ~Polak [176.221.112.*]
    A ja sobie stopniowo akumuluje, za rok, jeśli nic się nie zwali, będę miał 20% z tytułu wypłat dywidend oraz cash-out za biurowce pewnie kolejne 30% obecnej ceny :)
  • Re: LC CORP news Autor: ~Polak [176.221.112.*]
    Nowa inwestycja komercyjna we Wroclawiu, będzie w bardzo dobrym miejscu - 30k metrów powierzchni biurowej. https://investmap.pl/wroclaw-lc-corp-wydaje-przeszlo-30-milionow-na-grunt-po-dawnym-szkieletorze-przy-kolejowej.a145685
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [159.205.90.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Wirek [159.205.90.*]
    Hehehehe, prawda w oczy kole. ;-)
  • Re: LC CORP news Autor: ~Wirek [159.205.90.*]
    Przez zakłamanie, kompleksy i próbę ucieczki przed (męską?) odpowiedzialnością za swoje wcześniejsze słowa oraz zasłużoną krytyką i wstydem kogoś, kogo bardzo bolą przytoczone wcześniej fakty, powtarzam to, co następuje...

A tymczasem wbrew mrzonkom kilku fantastów, marzycieli i teoretyków ZWZA przegłosowało dywidendę ZGODNIE z wcześniejszym projektem uchwały nr 22 - wg rekomendacji Zarządu i z pozytywną opinią Rady Nadzorczej - w wysokości 0,27 zł/szt. (tj. o 0,03 PLN/szt. więcej niż w zeszłym roku i tyle!).
    PDD: 19.08.2019
    Wypłata: 30.08.2019
    Czyli o prawie miesiąc później niż w roku ubiegłym.
    Uchwałę (nr 22) powzięto w głosowaniu jawnym, w którym oddano 286 784 033 ważnych głosów stanowiących 64,08% kapitału zakładowego Spółki. Uchwałę przyjęto 286 784 033 głosami "za" (tj. 100% z ww. 64,08%!), przy BRAKU GŁOSÓW "wstrzymujących się" oraz przy BRAKU GŁOSÓW "przeciw"; do uchwały NIE ZOSTAŁ ZGŁOSZONY (ŻADEN!) SPRZECIW.

Ale jak to?!? Żaden z tych fantastów, marzycieli i teoretyków nie zagłosował "przeciw", ani nie "wstrzymał się" od głosu, ani nie zgłosił żadnego sprzeciwu na ZWZA?!?

A ponadto (co również bardzo istotne wg mnie) spółka niedługo rozpocznie procedurę zmiany nazwy z LC Corp SA na Develia SA (wg podjętej uchwały nr 23).
[x]
DEVELIA -0,52% 9,48 2026-02-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.