• kto blokuje wzrosty Autor: ~cegła [158.233.246.*]
    dywidenda ok 10% a kurs ledwie 2% w góre. Zero obrotów -- o co kaman??

• Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~bb [77.115.29.*]
    ktoś komu nie są na rękę. np, potencjalny nabywca większościowego pakietu?
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~Zenon [185.59.111.*]
    Ta, przy takim info kurs powinien zapier....c. Takie czy na GPW nastały ze każdy papier można trzymać za morde bez wysiłku. Pamiętam jak trzymali robyg w tamtym roku. I zwineli z GPW za czapkę gruszek.
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~X5 [77.252.44.*]
    Na to wygląda. Ktoś nad tym pracuje. Czeka aż nieliczni chętni się obkupią po dobrym infie i znowu transakcje po 372 szt. Itp wprost do kolegi coraz taniej.
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~bn [77.115.29.*]
    a na pierwszej stronie Bankiera panowie się zastanawiają co boli polskiego inwestora indywidualnego. Żenada. Odechciewa się wszystkiego. Jestem na tym rynku od 93 r. ale takiego natężenia chamstwa i krętactwa nie było tu nigdy. Mam kilkadziesiąt tysięcy akcji i traktuje je jako lokatę bo o inwestowaniu nie może być mowy na GPW.
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~John [77.252.60.*]
    Wzrost kursu jest blokowany przez Fundy , które chcą " jak najdłużej "  odbierać akcje leszczom. A potem zagłosują Za Wyższą Dywidendą . Ale dla Siebie. Więc huśtają wyceną LCC jak mogą . A ja podbieram....podbieram i podbieram. Oddam wyżej .
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~X5 [31.0.80.*]
    Ja również mam stare inwestycje z lat 2003 do 2007. Trochę dobierałem później. Jednak nie widzę sensu wchodzić teraz. GPW jest w agonii. Nikt nie chce grać gdy przy stole sami szulerzy.
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~waga [37.248.152.*]
    Obniżenie podatku belki się kłania niestety Pis nie rozumie ,że 9% od wielu jest więcej ,niż 19% od jednego niestety stracili mój głos!
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~John [77.252.60.*]
    Proszę zwrócić uwagę na punkt Walnego o Dywidendzie. Tam jest Furtka do podwyższenia kwoty dywidendy z Kapitału Zapasowego. I to jest odpowiedz dlaczego Fundy trzymają Kurs jak Konia " Krótko przy Użdzie ". Ma jeszcze czas odebrać akcje " ze słabych rąk " czyli od Leszczy . Na kapitale zapasowym będzie już kasa ze sprzedaży 2 obiektów ( 311 mln euro Minimum ,mówi się o 320 mln  ). Fundy tego nie odpuszczą i będą Mocne Żniwa. Być może 0,40 zł brutto ?Tak z grubsza wyceniam. Proponuję nie Oddawać Fundom Akcji.
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~js [95.175.3.*]
    Faktycznie jest punkt na WZ o ewentualnym przeznaczeniu kasy z kapitału zapasowego na dodatkowa dywidendę Być może wiec ze będzie to znacząco więcej jak 0,27 gr Coz zobaczymy
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~Wirek [178.37.150.*]
    A wystarczy czytać ze zrozumieniem i w razie wątpliwości posłużyć się matematyką (na poziomie szkoły podstawowej).
    Przecież proponowana na ZWZA kwota 0,27 zł/szt. dywidendy zawiera już wliczoną kwotę z kapitału zapasowego (treść uchwały nr 22)!
    118.661.117,70 zł (z zysku za 2018) + 2.179.626,27 zł (z zapasowego)=120.840.743,97 zł
    120840743,97 zł / 447.558.311 szt. = 0,27 zł/szt.

Wobec powyższego oczekiwania dot. wyższej dywidendy w tym roku, to zwykłe mrzonki.
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~bN [77.115.29.*]
    zaczynam pojmować strategie ofe. Mają 65 % udziałów LCCORP co w praktyce oznacza, że tego nie da się sprzedać na gpw. Co im pozostaje? Maksymalizacja zysków, czy to przez wyciskanie drobnych i zakupy czy też wyciskanie spółki i wypłatę dywidendy z kapitału rezerwowego. Na pewno nie zależy im na jednym: NA WZROŚCIE KURSU :))))))))))))) bO TO PODWYŻSZA IM PUŁAP ZAANGAŻOWANIA W AKCJE CZEGO SIĘ BOJĄ JAK OGNIA.
    GPW TO DNO
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~X5 [77.252.44.*]
    Jest jeszcze możliwe, że ktoś prowadzi rozmowy o przejęciu spółki na korzystnych dla niego warunkach a OFE i tak dostaną więcej niż płaciły i o wiele więcej niż gdyby sprzedawały masowo na gpw. Ten ktoś może już aktywnie zbierać papier z rynku trzymając jednocześnie kurs pod kontrolą. To łatwe. Zarząd wolałby uniknąć przejęcia dlatego starają się pokazać i zysk i dywidendę i rozwój banku ziemii itp. Fundamentalnie spółka zyskała w ciągu roku znacząco na wartości i o ponad 11% straciła na notowaniach. To jest nasza gpw. Karykatura rynku kapitałowego.
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~Wili [31.0.46.*]
    Taka prawda
  • Re: kto blokuje wzrosty Autor: ~Wirek [178.37.150.*]
    Dnia 2019-05-19 o godz. 13:40 ~X5 napisał(a):
    > ...Ten ktoś może już aktywnie zbierać papier z rynku trzymając jednocześnie kurs pod kontrolą...

Serio? A ja głupi myślałem, że jak jest większy popyt, to ceny rosną, a jak przeważa podaż, to ceny spadają. ;-]

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [95.175.3.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
DEVELIA 0,75% 10,76 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.