Wynik super. Trzeba pamiętać że rok i dwa lata temu 1q były rewelacyjne razie to że teraz jest 300 tyś mniej zysku netto nic nie znaczy. Wynik bardzo dobry. Ale jak znam życie i tak na kurs to nie wpłynie :) szkoda że zarząd nie rozważa skupu akcji :(
Dziś najpóźniej jutro będzie zapewne komentarz prezesowej i jakiś wywiad. Mam nadzieję że odniesie się co do wysokości dywidendy i tego czy jakieś przejęcia są na horyzoncie :) na moje przed nami teraz najtrudniejszy drugi kwartał. Rok temu te wyniki były jednak sporo gorsze od oczekiwań. Mam nadzieję że teraz będzie lepiej bo baza na poziomie niespełna 7 mln bodajze nie jest wysoka.ceny miedzi też spadły ostatnio w okolice 6tys usd więc fajnie by było jakby zrobili jakoś lepszy wynik. Dziś prezydent podpisuje 500 plus więc druga połowa roku powinna być Ok.
ofe wysprzedają papiery. Mam wrażenie, że tną równo bez względu na kondycję firm. W dodatku na wielu średnich i małych spółkach trwa walka o jak najniższe wyceny. Pewnie w połowie roku gdy znane będą z grubsza dokonania zarządów posypią się wezwania. Ciekawie będzie bo w listopadzie pojawią się pierwsze wpływy do ppk. Wytzymamy?
Jakbyś miał wszystkie trzy przepływy ujemne to by oznaczało ze: 1. Działalność operacyjną nie przynosi zysku co może oznaczać z3 ktoś dopiero rozkręca biznes albo ma przejściowe problemy. 2. Działalność finansowa ujemna gdy spłaca więcej niż zaciąga (kredyty) 2.Działalność inwestycyjna na minusie jak np. Zainwestował w nowa linię produkcyjną wydał na to kasę. Na plusie by było jakby sprzedawał majątek i z tego by miał ekstra kasę. Ujemne przepływy finansowe na trzech dzialalnoscoach rzadko spotykane. Najzdrowasza jest moim zdaniem plus na operacyjnej minus na finansowej i minus na inwestycyjnej. To pokazuje że firma jest dojrzała. Ma mocną pozycję rynkową. Działalność jest zdrowa firma spłaca swoje zobowiązania i inwestuje w nowe moce
cytat poniżej a tu źródło https://www.stockwatch.pl/komunikaty-spolek/FERRO,formularz-rozszerzonego-skonsolidowanego-rapo-2019-05-16,ESPI,20190516_072951_0000159631
Przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej (5 613,2) (18 248,4) (1 306,1) (4 367,3)
Przepływy pieniężne netto z działalności inwestycyjnej (675,4) (1 387,4) (157,2) (332,0)
Przepływy pieniężne netto z działalności finansowej (5 911,4) (6 456,2) (1 375,5) (1 545,1)
Wow pewnie jeśli chodzi o przychody szczególnie za granicą. Wiązać że w Polsce jest duża konkurencja i ten przychód już wolniej rośnie. Plus taki że przy rosnących kosztach i 10% wzroście przychodów udaje się osiągać podobne zyski jak rok temu
Na PPK bym za bardzo nie liczył . Ustawa przewiduje nie więcej niż 10% zaangażowanie w akcje spółek z szerokiego rynku (wszystko poniżej wig 20 i wig 40).
PPK może troszke ruszyć właśnie wig 40 i tutaj bym upatrywał szansy na jakieś skromne wzrosty.
Większość kasy popłynie w wig 20 ( nie mniej niż 40%) , ( ale jaki jest sens tam inwestować ? )
Małe spółki niestety są pozostawione kółkowiczom , spekulantom, graczom pod jakieś info czy dywidende itd , czyli w skrócie marazm z ceną daleko odbiegającą od wartości godziwej. Inwestorzy poprostu opuścili giełdę z prostej przyczyny. Zbyt łatwo zostać tu "przekręconym" . A na lokatach Polacy przecież mają setki miliardów złotych. Niemniej jednak nikt nie inwestuje na giełdzie. To nie USA gdzie są hossy i zarabia się prawdziwe pieniądze. Małe spółki nie mają perspaktyw w Polsce w tym układzie. To głównie na ich barkach spoczywają - rozpasanie socjalne, podwyżki cen materiałów i surowców, podwyżki cen energii, podwyżki płac, swobodne interpretacje prawa przez fiskusa . Poprostu w Polsce coraz mniej będzie się opłacało prowadzić firmę, co już widać po wynikach spółek, że są rozczarowujące, a przecież w czasie takiego boomu budowlanego powinny być rewelacyjne.
co do ppk to nie uogólniałbym. Takie spółki jak ferro zawsze były w kręgu zainteresowań funduszy, ze względu na dywidendę. I to się nie zmieni. Kurs stoi ze względu na niepewność, bo nikt nie wie co się stanie z tymi akcjami po demontażu ofe, ile trafi do FRD czy jak tam się nazywa to dziadostwo. PPK będą ładować spółki dywidendowe bo na płytkim rynku tylko one dają regularny zysk.
Odnoszę wrażenie że zarząd robi wszystko co może... by spółka miała jakiś przełom w działalności. I nawet trudno mi zrozumieć dlaczego to nie następuje. Teraz jest inne otoczenie, w moim uznaniu bardzo spokojne a jednocześnie nudne dla inwestorów. Obecna polityka gospodarcza jest protekcyjna, więc zagraniczne koncerny i podmioty wiedzą że teraz tak łatwo nie wydymają jak kilka lat temu. I w sumie dobrze bo choć rynek nudny to i dla każdego Polaka bardziej uczciwy i solidarny.
wydaje mi sie, ze jestesmy w okresie a la 2012, gdzie wyceny malych spolek byly niskie. Wydaje mi sie rowniez ze mamy cykle zainteresowania akcjami polskimi szcegolnie MiSiow. Ferro jest spolka dywidendowa co oznacza ze warto ja trzymac na dluzszu okres - polityka dyw to min 50% zysku rocznie na dyw.
JEzeli zacznie sie znow moda na MiSie a zacznie sie kiedys, to Ferro poszybuje - z P/E = 7 i st dyw ok 10% - to gwarantuje 50% zysk w dluzszym czasie
PS: "discalimer" z mojej strony nie jestem obiektywny bo mam ok 15000 akcji, więc ....
Nie będą ładować małych spółek bo będą miały ustawowe ograniczenia max 10% portfela a jak znam życie to będzie to pewnie 5%. To są grosze, które nie zmienią sytuacji na rynku. Najlepsze spółki z wig 40 powinny odbić - ale za bardzo nie ma w czym wybierać - jest moze z 5 -8 godnych uwagi.