Przejrzyj raporty. Zysk jest progresywny w ostatnich kwartałach oprócz incydentu w ostatnim ale jak to Prezes powiedział zdarzenie jednorazowe. Nie sądzę żeby cos się nagle zmieniło i uważam że dynamika będzie wzrostowa ale nie wiadomo jak pierwsze miesiące działalności w Argentynie. Osobiście uważam, że ruch się zacznie po raporcie za II a najpóżniej III kwartał bo będą już uwzględniały realizacje wiosenno-letnich inwestycji.
będą kontrakty z LUG Smart City to będzie i 20 zł. Spółka przestanie być postrzegana jako fabryka produkująca oprawy, a zacznie uzyskiwać przychody abonamentowe z obsługi produktu. Myślę, że przełom jest tuż tuż.
Hah! Zaczynamy mieć widoki na 4pln :D Pięknie :) Czyżby nie pięć, nie cztery a gdzie tam sześć czy siedem, ale czeka nas 3 w tym roku ?! Piękna tragedia!
Jak dla mnie oszukali inwestorów. Fabryke stawiali dla zmniejszenia kosztów i ekspansję na rynki południowoamerykańskie a wygląda na to że nie ogarniają rodzimego rynku bo konkurencja w postaci chociażby LUXON LED, a jest tych producentów więcej, jest mocniejsza. Na rynkach zagranicznych też nie zrobią furory bo nie sa aż tak silni i przede wszystkim innowacyjni. Kasa "przepalana" na zarzadzanie i koszty chociażby handlowców. Przewartościowałem ich i widzę że obietnice Prezesa póki co są bez pokrycia a kasa utylizowana.
Jak dla mnie oszukali inwestorów. Fabrykę stawiali dla zmniejszenia kosztów i ekspansję na rynki południowoamerykańskie a wygląda na to że nie ogarniają rodzimego rynku, bo konkurencja w postaci chociażby dynamicznego LUXON LED jest coraz to mocniejsza. Na rynkach zagranicznych też nie zrobią furory, bo nie są aż tak silni i przede wszystkim innowacyjni. Kasa "przepalana" na zarzadzanie i koszty chociażby handlowców. Przewartościowałem ich i widzę, że obietnice Prezesa póki co są bez pokrycia, a kasa utylizowana. W pełni się zgadzam, oszukali. Na chwilę obecną zadaję sobie pytanie, w jakim celu są na giełdzie w ogóle. Kapitał biorą z pożyczek, relacje inwestorskie zeszły na psy, w ogóle ich nie ma w porównaniu do wcześniejszych okresów. Ja wyprzedałem się w maju, o czym pisałem na forum, ze stratą. Kupowałem długoterminowo, ale z tego co widzę, to słabo. Marża ciągle minimalna, konkurencja rośnie, w Argentynie inflacja wręcz tragiczna, a to wróży ogromną stratę za 2-gi kwartał, może i nawet 3-ci. Fabryka w Argentynie może ładnie pociągnąć spółkę na dno, na dodatek spowolnienie gospodarcze w Europie. Obecnie nawet spekulacyjnie tu nie wchodzę, oczywiście posiadaczom akcji wszystkiego dobrego. Jeśli chodzi o mnie spółka stałą się bezwartościowa z chwilą odłożenia wejścia na rynek główny GPW, już nie będzie przejścia, rynek się pogarsza. Pozdro
Akurat relacje inwestorskie to od roku są na wysokim poziomie, w poniedziałek kolejny czat z prezesem. Argentyna za drugi kwartał masz ją teraz w wynikach :) Pozostałe kwestie, to dla mnie nie oszukanie, a po prostu nie wychodzi im biznes. Może nieudolne kadry, może produkt nie taki. NIe sądzę, aby chcieli z premedytacją oszukać. Bardziej nie potrafią osiągać dobrych zysków.
Któz to wie, tak może być. Brak popytu, stała podaż, kolejny kwartał niech będzie znowu na sporym minusie i lecimy na grosze. No chyba, że wczesniej zdejmą firmę z giełdy. Tragedia, co się stało z dobrą firmą.
Wcale nie taka dobra firma a jedynie kolejny przekręt na newconnect. Pozyskanie kapitału przez dofinansowania z różnych projektów i giełdy a następnie akcje na grosze. Aktywa zostają i tylko akcjonariat zostaje z poteżna strata. Dlatego nie chcieli wchodzić na rynek główny bo wiedzieli że takie przekręty tam nie przejdą i mamili akcjonariat żeby upchać papier. Żenada
Ale kto ten towar upychał? Przecież nie było komunikatów. A z przejściem się zgodzę. Porządna firma zawsze chce iść na GPW, bo pomimo że to banan słaby to jednak jakiś tam prestiż jest w porównaniu z NC.
A co mieli informować?? Dali papier na słupy podprogowo i wywindowali kurs wzajemnym handlem. Przecież Opera też kupiła duży pakiet, którego nie było na zleceniach na rynku bo akurat w tym dniu siedziałm na notowaniach co daje sporo do myslenia.
Informowac trzeba powyżej 5% posiadania tak??? Przy tej płynności i obecnym FF możesz tu cuda robić. To jest własnie GPW....szulernia i tyle w temacie. Wystarczy że "znajomki" Prezesa zapakowali papier przy cenie z 2017 roku poniżej 5% i wzajemnym handlem wywindoawali kurs na 12 zł żeby upchac papier a teraz zacieraja rączki bo zarobieni sa. Przecież nie muszą nic informować bo byli ponizej progu. Siedzę już dość czasu na GPW i sporo widziałem.
Nie, zarząd oraz wszystkie osoby związane z RN muszą informować o transakcji powyżej 20 000 pln rocznie. Skoro masz oficjalne zestawienia z TFI i widać, że Opera nie sypała, nie masz komunikatów z RN to kto w końcu wywala, jakie słupy?
Jutro po czacie z prezesem kurs podskoczy nieco. To uczciwa firma. Ci ludzie myślą o niej długoterminowo dlatego inwestują i rozwijają sprzedaż zagraniczną. Innowacje też w końcu dadzą efekt. Ciężko o drugą taka firmę u nas. Rynek jest uzależniony od koniunktury budowlanej stąd gorsze wyniki, do tego pewnie samorządy po policzeniu jak im ubędzie kasy po obniżaniu podatków przez PIS wstrzymały inwestycje bo nie są pewne dochodów. Coś też przesunęło się z II na III kw. Ale oświetlenie LED cały czas zastępuje stare i to proces na lata, więc będą mieli co robić. Do tego od przyszłego roku cena prądu w górę u nas a to woda na młyn inwestycji w oszczędne LED przecież. IV kw 2018 była wtopa a teraz musi być lepiej. Moim zdaniem to idealny moment na zakup akcji. Taniej nie będzie, chyba, że jakiś wielki kryzys nastanie. Wyniki od III kw już nie powinny być tak złe mimu pogorszenia koniunktury. Czekam aż mnie ktoś zacytuje po wynikach IV kw :) jak kurs wróci na rozsądne poziomy.
Spuściły "słupy" akcje na niski poziom żeby dobrać papier przed dywidendą ale do 12 napompowali z pomocą złotoustego Prezesa dobrze kurs. Co do myślenia dlugoterminowego to każda racjonalna firma ma strategię długoterminową a ekspansja na rynki zagraniczne to jedyny sposób na rozwój. Słabo się orientujesz na rynku bo konkurencji jest sporo (LUXON LED choaciazby) i dlatego mała marża i zyski a konkurencja też nie będzie spała przy rozwoju sprzedazy LED. Z ceną może być róznie bo wystarczy że w Argentynie zmienią się rzadzacy i będzie pozamiatane.
Co do ceny mam mieszane uczucia bo może się okazać że III / IV KW nie będzie taki obiecujący i będzie wychodzenie z akcji zmęczonych obietnicami i funduszu po zebraniu dywidendy. Osobiście zawiodłem się na LUG i żałuję że aż tyle kasy zainwestowałem przy kursie w okolicach 7 bo widzę że albo straciłem ją albo zamroziłem na bardzo długi czas.
Raczej strata niż mrożenie. Niestety Argentynski sen pójdzie w straty, jest co najmniej parę podobnych firemek na rynku nawet w PL... tylko super zagranie z Cisco może coś tu zmienić. Jeżeli nie obecne poziomy i tak są za wysokie do bieżącej sytuacji firmy. A "przyszlosci" nie ma tu co kupować... inaczej już dawno byliby na głównym rynku.
Piękna tragedia zlotoustego prezesa.