Mamy zdecydowanie rekordowe wyniki w historii spółki. Czy uda się zarobić w tym roku milion? Z akcjonariatu zniknął jeden akcjonariusz posiadający wcześniej ponad 5% akcji. Ale miał zaledwie kilkadziesiąt tysięcy, a pewnie znaczną część z tego już upłynnił, więc być może już dzisiaj możliwe będzie mocne wybicie.
To niby miał być najlepszym kwartał że względu na apke dla narciarzy. Wynik ładny ale jak będzie 500-600k w 2019 to i tak będzie ok. 4 zł za sztukę to odpowiednia cena.
Zeszły rok to zysk 440 tys zł. A teraz w I kw mamy już 219 tys zł. Zakładając poprawę może faktycznie być 1 mln zł zysku w roku. Kw do kw jest 300% poprawy ! Moim zdaniem powinno się ich porównywać do producentów gier a tam wskaźnik C/Z 10 to marzenie. najczęściej notowane są po 20-40 C/Z. Gdyby tu było 20 C/Z przy 1 mln zł zysku mamy 20 mln zł czyli kurs 14 zł !
żeby było 14 zł to spółka musiałaby działać jak game dev, czyli dawać dużo komunikatów i szumu wkoło swoich produktów, że np. zbliża się termin premiery apki dla rowerzystów. Do tego potrzebne jest stworzenie całego 1 etatu, żeby ktoś się tym zajął i obsługiwał media społecznościowe oraz robił PR. Na ten moment marketing leży i aplikacje muszą bronić się same. Co nie znaczy, że może się to wkrótce zmienić albo że same aplikacje mogą jeszcze lepiej się monetyzować.
Wolę jak firma broni się wynikami a nie PR-em. Po co wkurzać wszystkich komunikatami o nowych aplikacjach a potem co chwila przesuwać terminy oddania ich do użytkowania. Lepiej zaskoczyć raz na jakiś czas czymś nowym a systematycznie r/r i kw/kw dawać dowody poprawy w zysku netto i obrotach. W odróżnieniu od wieli firm growych na GPW za Examobile stoją fundamenty. Do tego jest szansa, że wzrost będzie organiczny a nie chwilowy związany z modą na daną grę lub marketingiem napędzającym ruch pod premierę.
To fakt, ale jako akcjonariusz co z tego masz? Satysfakcję, że masz akcję zdrowej fundamentalnie spółki i tyle. Jeśli będą płacić dywidendę to się zgadzam z Twoim podejściem, ale jeśli nie będzie dywidendy ani nie będą robić szumu wokół produktów to wycena będzie taka jaka jest. Tym bardziej, że jest to maleńka firma i trudno, aby ktoś z grubszą kasą tu się w akcjonariacie pojawił. Jedyna szansa na wzrosty poza dywidendą to to, że pojawi się ktoś chętny na zakup którejś z aplikacji i wyłoży na stół solidną kasę.
Ja stawiam na 1-1,5 mln. Tutaj cena powinna być 2-cyfrowa. Problemem jest komunikacja z rynkiem. PS . Ku pamięci - aplikacja zainstalowana - będzie wykorzystywana, także zysk będzie rosół być może i lawinowo
ja raczej na 0.9-1 mln. Co do raportu - oczekiwałem paru zdań na temat planowanych aplikacji i np. że uruchomienie apki dla rowerzystów powinno nastąpić np. w czerwcu. I wtedy kurs może rosnąć pod taki komunikat urealniając się do poziomu zysków i ich estymacji na najbliższe kwartały. A tak nie wiadomo czy będzie w 2 kwartale nowy motor napędowy dla zysków czy trzeba czekać na zimę i powrót do Ski Trackera. Aktualnie C/Z 9, a powinno być na tle branży przynajmniej 15 z dyskontem na wielkość spółki, czyli ok. 6,3 zł.
Ja też celuję raczej w 1mln zysku za 2019r. Może ciut więcej przy dobrych wiatrach i nowej apki. Pisałem do spółki ws apki dla rowerzystów. Dostałem odp. od Pana Błasiaka: "Odnośnie daty publikacji aplikacji dla rowerzystów, to nie ustalamy i nie podajemy do publicznej wiadomości precyzyjnej daty premiery. Ważniejsze jest dla nas odpowiednie dopracowanie produktu, a dopiero później następuje publikacja (taką procedurę stosujemy przy każdej aplikacji).
Ponadto, ze względu na przepisy obowiązujące spółki notowane na NewConnect, musimy zapewnić wszystkim Akcjonariuszom równy dostęp do informacji, więc nie możemy indywidualnie udzielać bardziej szczegółowych informacji niż te które przekazujemy do publicznej wiadomości. "
Więc trzeba czekać i mieć nadzieję, że będzie rzeczywiście dopracowana. Dla mnie pozytywne, jest to, że biznes stabilnie, dość szybko rośnie. Dużym plusem jest brak w akcjonariacie jednego insidera, może już się wysprzedał lub na dniach (po raporcie) wysprzeda, i bloker kursu zniknie. Na tej spółce trzeba być cierpliwym, ale myślę, że jak wykręcimy z 1mln zysku za 2019r., to jej "zauważalność" wzrośnie.
zamiast tyle gadać kupcie kilka akcji , bo kurs jakoś nie odzwierciedla świetnych wyników o których piszecie. A tak na marginesie cały zysk netto ginie w przepływach inwestycyjnych.
Ja dziś kupowałem delikatnie ale czekam na rozwój sytuacji. Nie ma co podbijać jak ktoś ciągle sprzedaje. Może to być taka kuriozalna sytuacja, że po najlepszych swoich wynikach kurs nawet spadnie :) Jestem jednak pewien, że tu pojawią się nowi kupujący. W sumie przy tej kapitalizacji wystarczy ich garstka aby kurs poszybował. Jak nie teraz to za kilka miesięcy tak będzie. Wystarczy być cierpliwym. Uczciwy biznes zawsze się broni. Jak ktoś chce szybko i wysoko to własnie pojawiło się CDA ... tam jest szaleństwo.
zamiast płacić wyższe pensje to program motywacyjny. Jakieś żarty. A poza tym ilu jest tych kluczowych pracowników skoro w liczbie etatów jest 0,5 a 6 osób pracuje na umowę zlecenie, o dzieło itp. Ja sobie daję spokój.
To są na razie projekty uchwał. Ja poczekam, co powie obs z gg, po wzw. Wtedy będę podejmował decyzje. Na razie są rekordowe zyski, i nie powinny być na ten rok niczym zagrożone.
Jak widać mimo mojej ostrożniej kalkulacji przy pozytywnym wyniku szacowany kurs to 100% tego co wycenilem. Gdzie tam moje 4zl ale tu poniżej ktoś widzi 14.