• Tłumaczenie z Listu Prezesa do akcjonariuszy na Polski część II Autor: ~analizy-sierżanta [81.16.143.*]
    Moim ostatnim wpisem rozzłościłem niektórych kolegów z forum , którym nie podobała się forma mojego wpisu. Głównie to , że przyczepiłem się inflacji i postawiłem pod znakiem zapytania słowa Prezesa o jego DYWIZJI DETALICZNEJ i to że pozytywnie patrzy w przyszłość. Wszystko to można przeczytać w moim poprzednim wpisie. Dziś również skoncentruję się na  obrocie który wypracowało Delko w ubiegłym roku. A raczej tym co stara nam się przekazać Pan Prezes we wprowadzeniu do sprawozdania za rok 2018.
    Cytuję ponownie: …..”Rekordowe wyniki zostały osiągnięte na podobnej bazie organizacyjnej (LFL)
    I Sprzedaż netto 633,4 mln zł wzrost 0,5%...”

Sprawdzam więc stronę siódmą sprawozdania Delko szukając tych 633,4  milionów obrotu . I nie znajduję ich tam!!!!! Nie ma tam 633,4 milionów obrotu , nie wspomnę o tym, że wzrostu obrotu też tam nie ma!!!!! A co jest??
    Przychody netto ze sprzedaży produktów i materiałów rok 2018 395 805 000 PLN
    Przychody netto ze sprzedaży produktów i materiałów rok 2017 397 492 000 PLN
    Biorę więc kalkulator do ręki i liczę. I wychodzi mi że wszystkie spółki Delko w roku 2018 zrobiły o 1.687.000 PLN obrotu mniej niż rok wcześniej. To jest prawie pół procenta mniej obrotu LFL a nie więcej jak pisze Prezes DYWIZJI.
    Skąd wzięło się te plus pół procenta o którym pisze dowódca dywizji handlowej? Skąd wzięły się te 633,4 miliona?Bardzo proste do faktycznego obrotu które zrobiły spółki Delko w 2018 roku po prostu dodane zostały obroty spółek które zostały zakupione w 2019 roku. Można tak? Tego nie wiem, ale wiem że łatwiej napisać że ma się plus niż że pod własnym dowództwem dywizji handlowej straciło się 1,6 miliona obrotu. Nieprawdaż Panie prezesie?
    Osobiście uważam że te pół procenta wzrostu obrotu to trochę dziwne jest. Ale nie mając dokumentów żródłowych trudno mi to określić. Jedno co udało mi się sprawdzić i o czym pisze samo Delko na swoich stronach to że spółka MEGANA  wypracowała zysk roczny brutto w 2017 roku 126 tysięcy Złotych  ( dwa złote i kilkadziesiąt groszy na każdego pracownika w ujęciu rocznym). Druga z zakupionych przez dowódcę dywizji handlowej spółka Słoneczko dynamicznie się zwija . W maju 2017 roku Słoneczko posiadało 434 Sklepy . W styczniu 2018 roku sieć posiadała 385 sklepów. Dziś zgodnie z informacjami na stronie Słoneczka spółka posiada  214 sklepów zlokalizowanych na terenie Polski.W informacji o zakupie pisze Pan o 25 sklepach własnych i 345 sklepach z którymi słoneczko współpracuje. No to które dane są prawdziwe te ze strony słoneczka gdzie na dole jest informacja że słoneczko należy do grupy delko i że ma 214 sklepów czy te które Pan podaje w informacji o zakupie?a może od zakupu zamknął Pan już ponad 150 sklepów?
    link 
    link 
    Przecież to pokazuje jak głęboko niekompetentne są informacje które są przekazywane.Moim zdaniem to dyletanctwo.Jak wymagać zarządzania kapitałem jak Pan podaje w dwóch róznych żródłach różne dane???? Panie Prezesie , jeżeli dane ze strony słoneczka są prawdziwe i uda się Panu utrzymać ten dynamiczny trend, Słoneczko zniknie z  rynku około roku 2021. A co za tym idzie znikne również te 3.000.000 PLN które Pan za słoneczko pieniędzmi akcjonariuszy zapłacił.
    Dane dotyczące wzrostu obrotu o którym pisze dowódca dywizji handlowej na tyle mnie zainteresowały, że zgłębię temat i dowiem się jak to możliwe że trzy nowo zakupione spółki nie tyle że zrekompensowały stratę obrotu którą wygenerowało Delko w roku 2018 czyli 1.687.000 PLN ale  udało im się wypracować taki wzrost obrotu że dowódca dywizji handlowej Delko pisze o tym że rok do roku zrobili pół procenta więcej.
    Jedno jest pewne obrót zarządzany przez Pana Prezesa zmalał o  1,6 miliona złotych w roku 2018. I nie wiem czy zakupy takich spółek jak słoneczko ten trend zatrzymają. No bo przecież jeżeli Pan Prezes nawet nie wie ile ma sklepów, to jak można wymagać , żeby orientował się w obrocie który generuje, nie mówiąc już o drugim stopniu wtajemniczenia którym jest liczenie LFL obrotu który sie wygenerowało.
  • Re: Tłumaczenie z Listu Prezesa do akcjonariuszy na Polski część II Autor: ~luke [185.156.34.*]
    Lepiej milczeć i być może wyjść na ignoranta niż się odezwać rozwiewając wszelkie wątpliwości.
    Nie bierz się kolego za coś na czym się nie znasz. Jednostkowe wyniki to nie to samo co skonsolidowane. Spółki kupione w roku 2019 nie mogą podlegać konsolidacji w 2018 itd,, itp.
    Prezes odnosząc się do wyników mówił o skonsolidowanych, bo to przede wszystkim ma sens dla akcjonariuszy. Określenie "rekordowe" nie dotyczy przyrostów tylko wartości bezwzględnych i bardziej "dołu" RZiS (zysk operacyjny, zysk netto) i jest jak najbardziej prawidłowo użyte.
  • Re: Tłumaczenie z Listu Prezesa do akcjonariuszy na Polski część II Autor: ~analizy-sierżanta [81.16.143.*]
    Szanowny kolego.
    Niezmiernie Cieszę się że odwiedziłeś to forum. Nie rozumiem tylko tej samokrytyki którą składasz już w pierwszym zdaniu Twojego postu. Cyt….” Lepiej milczeć i być może wyjść na ignoranta niż się odezwać rozwiewając wszelkie wątpliwości….”
    Czyżbyś sam aż tak nie wierzył w poprawność tego co piszesz? To chyba pierwszy przypadek w historii tego forum, że ktoś już na początku tak szczerze opisuje to co czuje, i tak otwarcie pisze o swoich problemach.
    Postaram Ci się pomóc ! Mam nadzieję, że natychmiast po tym jak zrozumiesz to o czym pisałem w ramach rewanżu wpłacisz drobną kwotę na jakąś organizację charytatywną.
    Cyt…” Prezes odnosząc się do wyników mówił o skonsolidowanych”…
    No wreszcie! Wreszcie pojawił się na forum kto wie do czego Prezes się odnosił ! Są dwie opcje , albo siedzisz z Prezesem biurko w biurko, albo masz jakieś zdolności telepatyczne. Ja takowych nie posiadam dlatego też bardziej bazuję na tym co przeczytałem , a nie na telepatycznej wiedzy co prezes miał na myśli…
    Czytając  ( Tobie też gorąco polecam) dokument z którego zaczerpnąłem dane publikowane w moim poście do którego się odnosisz, zacząłem od tytułu tego dokumentu- SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI DELKO S.A. W 2018 ROKU. Z którego jednoznacznie wynika że Delko w roku 2018 zrobiło 1,6 miliona obrotu mniej niż w roku poprzednim. To wynika z siódmej strony sprawozdania. Ty szanowny kolego informujesz mnie , że  cyt…” Spółki kupione w roku 2019 nie mogą podlegać konsolidacji w 2018 itd,, itp.”…. Trafność Twojego spostrzeżenia jest porażająca, no bo gdyby było inaczej to dokument nie nazywałby się Sprawozdanie za rok 2018, nieprawdaż? Jeżeli się ze mną ( i ze sobą ) zgadzasz w tej kwestii to wytłumacz mi proszę dlaczego Prezes na wstępie w sprawozdaniu za rok 2018 w liście do akcjonariuszy, ( Dokument dotyczy roku 2018) dodaje sobie obrót ze spółek które zakupił w roku 2019 ???? wiem, że będzie Ci trudno to wytłumaczyć no bo przecież sam piszesz - …” Spółki kupione w roku 2019 nie mogą podlegać konsolidacji w 2018 itd,, itp.”…. Tak więc sam widzisz, że pisząc swój post chciałeś zakwestionować to co ja napisałem, a w sumie to potwierdziłeś J. (tylko może sam tego jeszcze nie wiesz)
    Dalej piszesz… „Prezes odnosząc się do wyników mówił o skonsolidowanych, bo to przede wszystkim ma sens dla akcjonariuszy”….
    Serio? Myślisz ze większy sens dla akcjonariuszy ma fakt, że Prezes dorzuca sobie do obrotu obrót spółek które zakupił w 2019 (Sprawozdanie dotyczy roku 2018) roku i podaje wartości które trudno bilansowo zweryfikować? A na sam koniec podaje że miał wzrost obrotu 0,5 procenta mimo, że bilansowo ewidentnie wynika że w roku 2018 zrobił 1,6 miliona obrotu mniej??? (strona siódma)

NAPRAWDĘ UWAŻASZ ŻE TO MA DLA AKCJONARIUSZY SENS ?

Ja uważam inaczej! Ja uważam że strata DYWIZJI HANDLOWEJ 1,6 miliona w 2018 roku pod dowództwem Prezesa pokazuje inwestorom jak faktycznie wygląda sytuacja firmy. Problem polega na tym że niewiele osób zadaje sobie trud zweryfikowania danych ,i ci którzy zakończą czytanie na Liście do Akcjonariuszy mogą zostać wprowadzeni w błąd. Bo przecież ten zabieg aby wpisać obrót z dokupionych spółek ( na początku sprawozdania za rok 2018 w formie listu do akcjonariuszy) ma moim zdaniem na celu przykrycie faktu że na tej samej bazie organizacyjnej 2018/2017 firma traci obrót , strona siódma:

Przychody netto ze sprzedaży produktów i materiałów rok 2018  ---     395 805 000 PLN
    Przychody netto ze sprzedaży produktów i materiałów rok 2017  ----    397 492 000 PLN

ale w liście do akcjonariuszy strona druga , Prezes ten smutny fakt pomija i pisze

Rekordowe wyniki zostały osiągnięte na podobnej bazie organizacyjnej (LFL)

Sprzedaż netto 633,4 mln zł wzrost 0,5%

Może teraz zrozumiałeś o co mi chodzi.

Możemy dyskutować czy strata 1,6 miliona 0,5 proc to dużo czy mało. To wszystko jest relatywne . Ale dokument który Prezes przedstawia nazywa się Sprawozdanie za rok 2018 a więc jako taki powinien odnosić się do wyników WYPRACOWANYCH w 2018 a nie spółek dokupionych w 2019.

Piszesz dalej…”. Określenie "rekordowe" nie dotyczy przyrostów tylko wartości bezwzględnych i bardziej "dołu" RZiS (zysk operacyjny, zysk netto) i jest jak najbardziej prawidłowo użyte...”

Kolejny raz wiesz czego dotyczy określenie którego użył Prezes, czym potwierdzasz ponownie, że albo siedzisz z nim biurko w biurko albo telepatycznie po prostu WIESZ co prezes miał na myśli. Powiem więcej , zdanie to brzmi jak byś to sam w sprawozdaniu za rok 2018 napisał...A jeżeli już wiesz co oznaczają te słowa ,to spójrz na liczby które zamieściłem powyżej i oświeć mnie co Prezes pisząc to zamieszczone powyżej miał na myśli.

Nie będę odnosił się do sensu tego zdania, z prostego powodu, wszystko znajdziesz w moich poprzednich postach. Ale pozwolę sobie na jedną uwagę, mnie jako inwestora nie interesuje semantyka wypowiedzi , nie interesują mnie przymiotniki  rekordowe, gigantyczne , fantastyczne itd. Itd. W sprawozdaniu interesuje mnie rzetelny obraz firmy i oddzielenie stanu faktycznego od wizjonerskich wypowiedzi Prezesa i jego określeń typu rekordowe. Bo szanowny kolego mam nadzieję że zgodzisz się ze mną że w roku 2018 Delko miało spadek obrotu a nie jego wzrost, a z Listu Prezesa do akcjonariuszy umieszczonego na początku sprawozdania za rok 2018 to nie wynika.

Na zakończenie muszę z przykrością sięgnąć do cytatu z Twojego postu i na bazie powyżej przedstawionych liczb i faktów Tobie go zadedykować: ..." Nie bierz się kolego za coś na czym się nie znasz"...
  • Re: Tłumaczenie z Listu Prezesa do akcjonariuszy na Polski część II Autor: ~luke [37.47.9.*]
    Masz chłopie zacięcie ale nadal piszesz bez sensu i bez znajomości tematu. Myślę, że szkoda, żeby ten zapał tu się marnował. Pozdrawiam
  • Re: Tłumaczenie z Listu Prezesa do akcjonariuszy na Polski część II Autor: ~księgowy [198.52.38.*]
    to, że ty nie rozumiesz o czym sierżant pisze to już nie jego wina.
  • Re: Tłumaczenie z Listu Prezesa do akcjonariuszy na Polski część II Autor: ~luke [37.47.9.*]
    Dbaj o formę postu, jak Twój idol. Zdanie zaczynamy wielką (nie mylić z dużą) literą a zaimki osobowe w tego typu wypowiedziach piszemy równiez z wielkiej litery. Pozdrawiam, Luke
  • Re: Tłumaczenie z Listu Prezesa do akcjonariuszy na Polski część II Autor: ~parmezan [104.143.209.*]
    to jest PORAŻKA
[x]
DELKO 0,64% 6,32 2025-10-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.