• No i jest dywidenda Autor: ~ONR [89.64.27.*]
    Tak,jak proponowano-0,58 €. Prawo 13.05,wypłata 17.05
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~Maja [37.47.168.*]
    Czy jeśli sprzedam w dniu 13.05 to dostanę dywidendę? Czy dopiero 14.05 będę mogła sprzedać?
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~dario [78.8.14.*]
    Na dzisiejszym Walnym Zgromadzeniu akcjonariusze AB INTER RAO Lietuva zdecydowali o wypłacie dywidendy z zysku za 2018 r. w łącznej wysokości 11,6 mln euro, czyli 0,58 euro na akcję. Dzień ustalenia prawa do dywidendy został wyznaczony na 13 maja, a wypłata dywidendy akcjonariuszom nastąpi 17 maja br.

Decyzja Walnego Zgromadzenia jest zgodna z propozycją Zarządu i oznacza, że niemal cały jednostkowy zysk netto spółki AB INTER RAO Lietuva za 2018 r. zostanie przeznaczony na wypłatę dywidendy. Jednocześnie kwota wypłacanej dywidendy odpowiada nieco ponad 100% skonsolidowanego zysku netto Grupy INTER RAO Lietuva za ubiegły rok, który wyniósł 11,45 mln euro.

– INTER RAO Lietuva potwierdziła swój status stabilnej spółki dywidendowej. Już szósty rok z rzędu wypłacamy dywidendę w wysokości odpowiadającej niemal całemu zyskowi netto. Jest to szczególnie warte podkreślenia zważywszy na fakt, że w 2018 r. Spółce udało się znacząco powiększyć zysk netto pomimo trudnego otoczenia makroekonomicznego. INTER RAO Lietuva zamierza kontynuować politykę regularnego dzielenia się zyskiem z akcjonariuszami w nadchodzących latach, chyba że pojawią się znaczące i atrakcyjne okazje inwestycyjne – powiedział Giedrius Balčiūnas, dyrektor generalny AB INTER RAO Lietuva.
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~fun [37.47.194.*]
    Dnia 2019-04-27 o godz. 10:41 ~Maja napisał(a):
    > Czy jeśli sprzedam w dniu 13.05 to dostanę dywidendę? Czy dopiero 14.05 będę mogła sprzedać?

Maju ,a co to za różnica? Masz już oficjalnie przegłosowaną dywidendę. Jeśli sprzedaż jutro po np.12.5 zł ,to i tak sprzedajesz po 10 zł. To samo z kupnem, bo jak kupisz jutro czy pojutrze po 12.50 to kupujesz po 10 zł (58 eurocentów brutto  pojawi się 17 maja na koncie).Jak chcesz wymienić papier wartościowy IRL  z rentownością ok.25 % na bilety NBP z rentownością 0 % (w praktyce 23.3 % na minus 1.7 %( inflacja roczna na dzisiaj)),to obojętnie kiedy to zrobisz, czy 10 maja czy 20 maja..Jak chcesz robić w następnym roku jakieś odpisy podatkowe by zaoszczędzić 1 % kapitału ,to też nieopłacalne ,bo prowizje z kupna i sprzedaży Ci wszystko zjedza a płynność i spread na kursie to kilka % nawet przy małych ilościach akcji.
    Dnia 2019-04-28 o godz. 21:07 ~fun napisał(a):
    > Dnia 2019-04-27 o godz. 10:41 ~Maja napisał(a):
    > > Czy jeśli sprzedam w dniu 13.05 to dostanę dywidendę? Czy dopiero 14.05 będę mogła sprzedać?
    >
    > Maju ,a co to za różnica? Masz już oficjalnie przegłosowaną dywidendę. Jeśli sprzedaż jutro po np.12.5 zł ,to i tak sprzedajesz po 10 zł. To samo z kupnem, bo jak kupisz jutro czy pojutrze po 12.50 to kupujesz po 10 zł (58 eurocentów brutto  pojawi się 17 maja na koncie).Jak chcesz wymienić papier wartościowy IRL  z rentownością ok.25 % na bilety NBP z rentownością 0 % (w praktyce 23.3 % na minus 1.7 %( inflacja roczna na dzisiaj)),to obojętnie kiedy to zrobisz, czy 10 maja czy 20 maja..Jak chcesz robić w następnym roku jakieś odpisy podatkowe by zaoszczędzić 1 % kapitału ,to też nieopłacalne ,bo prowizje z kupna i sprzedaży Ci wszystko zjedza a płynność i spread na kursie to kilka % nawet przy małych ilościach akcji.

P.S. Jak bym musiał (wesele, pogrzeb, kredyt itd. i żadnych innych opcji),to bym sprzedal przed 14 maja.
    Dnia 2019-04-28 o godz. 21:54 ~fun napisał(a):
    > Dnia 2019-04-28 o godz. 21:07 ~fun napisał(a):
    > > Dnia 2019-04-27 o godz. 10:41 ~Maja napisał(a):
    > > > Czy jeśli sprzedam w dniu 13.05 to dostanę dywidendę? Czy dopiero 14.05 będę mogła sprzedać?
    > >
    > > Maju ,a co to za różnica? Masz już oficjalnie przegłosowaną dywidendę. Jeśli sprzedaż jutro po np.12.5 zł ,to i tak sprzedajesz po 10 zł. To samo z kupnem, bo jak kupisz jutro czy pojutrze po 12.50 to kupujesz po 10 zł (58 eurocentów brutto  pojawi się 17 maja na koncie).Jak chcesz wymienić papier wartościowy IRL  z rentownością ok.25 % na bilety NBP z rentownością 0 % (w praktyce 23.3 % na minus 1.7 %( inflacja roczna na dzisiaj)),to obojętnie kiedy to zrobisz, czy 10 maja czy 20 maja..Jak chcesz robić w następnym roku jakieś odpisy podatkowe by zaoszczędzić 1 % kapitału ,to też nieopłacalne ,bo prowizje z kupna i sprzedaży Ci wszystko zjedza a płynność i spread na kursie to kilka % nawet przy małych ilościach akcji.
    >
    > P.S. Jak bym musiał (wesele, pogrzeb, kredyt itd. i żadnych innych opcji),to bym sprzedal przed 14 maja.

P.S.2 Zapomniałem o wynikach za 1 kw. 2019 które  podadzą  w międzyczasie. Jak będą dobre, a na to wygląda, to może być dużo drożej.Ciężko  Ci poradzić.
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~Artq [77.45.93.*]
    Żeby się załapać na dywidendę, to musisz przetrzymać akcje do 10 maja, bo 9 maja to ostatni dzień notowania z dywidendą. Ten 13 maja jest trochę mylący, bo trzeba odjąć 2 dni robocze na rozliczenie w KDPW.
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~axaa [87.207.59.*]
    Litwini pobierają podatek od dywidendy?(ktoś pisał że TAK) /Ile ? Bo u nas wiadomo 19% po kursie NBP ; dwa lub trzy dni kurs euro ,poprzedzające dywidendę; ale dopiero za rok!
    15%
    Dnia 2019-04-29 o godz. 11:19 ~Artq napisał(a):
    > 15%

OK.Tylko że 15% jest to podatek dochodowy liniowy/Od dywidend Litwini płacą 20%/Polska i Litwa podpisały umowę o zaniechaniu podwójnego opodatkowania.Pytanie: Dlaczego w związku z tym Litwa pobiera nam podatek 15%? Przecież Słowacja tego nie robiła!Podatek od słowackiej dywidendy płaciłem za rok w PL (w kwietniu przy rozliczaniu PIT z GPW)

Czyli jeśli wezmą 15% to trzeba będzie za rok dopłacić 4% TAK?
    Nie wiem czemu litwini tak naliczają podatek. Rok temu pobrali mi 15% i trzeba było wyrównać w picie do 19%
    Dnia 2019-04-29 o godz. 11:39 ~Artq napisał(a):
    > Nie wiem czemu litwini tak naliczają podatek. Rok temu pobrali mi 15% i trzeba było wyrównać w picie do 19%

Dziękuję za wyjaśnienia.
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~fun [37.47.238.*]
    Dnia 2019-04-29 o godz. 15:15 ~axaa napisał(a):
    > Dnia 2019-04-29 o godz. 11:39 ~Artq napisał(a):
    > > Nie wiem czemu litwini tak naliczają podatek. Rok temu pobrali mi 15% i trzeba było wyrównać w picie do 19%
    >
    > Dziękuję za wyjaśnienia.

W piątek wzbogaciłem nasz budżet na kilka tyś zł .Litwa bierze 15 % podatek z dywidend. Wchodzisz na podatki gov jak masz profil zaufany (jak nie, to zakładasz przez konto w swoim banku w 2 min).Tam jest już Twój rozliczony pit 38.Jak nie robisz odliczeń strat z poprzednich lat ,to zajmuje max kilka minut.Klikasz w podatek z zagranicy, obliczasz podatek 19% (chyba pozycja 34),odejmujesz zapłacony podatek 15%(następna pozycja)i wychodzi Ci do zapłacenia 4%.Rozliczasz po srednim kursie NBP z dnia poprzedzającego wypłatę dywidendy (w wyszukiwarce w kilka sekund).
    Dnia 2019-04-29 o godz. 15:43 ~fun napisał(a):
    > Dnia 2019-04-29 o godz. 15:15 ~axaa napisał(a):
    > > Dnia 2019-04-29 o godz. 11:39 ~Artq napisał(a):
    > > > Nie wiem czemu litwini tak naliczają podatek. Rok temu pobrali mi 15% i trzeba było wyrównać w picie do 19%
    > >
    > > Dziękuję za wyjaśnienia.
    >
    > W piątek wzbogaciłem nasz budżet na kilka tyś zł .Litwa bierze 15 % podatek z dywidend. Wchodzisz na podatki gov jak masz profil zaufany (jak nie, to zakładasz przez konto w swoim banku w 2 min).Tam jest już Twój rozliczony pit 38.Jak nie robisz odliczeń strat z poprzednich lat ,to zajmuje max kilka minut.Klikasz w podatek z zagranicy, obliczasz podatek 19% (chyba pozycja 34),odejmujesz zapłacony podatek 15%(następna pozycja)i wychodzi Ci do zapłacenia 4%.Rozliczasz po srednim kursie NBP z dnia poprzedzającego wypłatę dywidendy (w wyszukiwarce w kilka sekund).

Trenowałem to w PIT 38 jak pobierałem dywidendy z Asseco Słowacja/Tylko że jak pisałem, oni nie pobierali podatku z góry; tylko sam rozliczałeś go w PIT38 np. za rok w kwietniu(Asseco płaciło dywidendy w euro w podobnych terminach jak Interao)
    Asseco nie pobierało podatku od dywidend w Słowacji od akcjonariuszy polskich(choć tam podatek od dywidend był mniejszy niż w PL-niestety trzeba było płacić w Polsce 19%)
    Do końca nie jestem jednak przekonany o tym że gdy Litwini pobiorą 15% ; to ja mam dopłacić 4%(Porozumienie o unikaniu podwójnego opodatkowania )

Ale zobaczymy-profil zaufany mam w banku:))
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~dario [78.8.14.*]
    cytat z Stockwatch ( z błędami matematycznymi, ale jednak ważny jest sens ):

Hitem majowego rozdania będzie dywidenda z Inter RAO Lietuva. Litewski dostawca energii elektrycznej płaci 0,58 euro na akcję, czyli 2,23 zł (wg kursu NBP z 29 kwietnia). To daje imponującą stopę dywidendy na poziomie 17,4 proc. Dzień dywidendy ustalono na 13 maja, a wypłaty 17 maja. Inter RAO Lietuva słynie z ponadprzeciętnych wypłat. Stopy dywidend w latach 2015-18 za każdym razem były dwucyfrowe i zamykały się w przedziale 11-18 proc.
    Dnia 2019-04-30 o godz. 18:12 ~dario napisał(a):
    > cytat z Stockwatch ( z błędami matematycznymi, ale jednak ważny jest sens ):
    > >
    > > Hitem majowego rozdania będzie dywidenda z Inter RAO Lietuva. Litewski dostawca energii elektrycznej płaci 0,58 euro na akcję, czyli 2,23 zł (wg kursu NBP z 29 kwietnia). To daje imponującą stopę dywidendy na poziomie 17,4 proc. Dzień dywidendy ustalono na 13 maja, a wypłaty 17 maja. Inter RAO Lietuva słynie z ponadprzeciętnych wypłat. Stopy dywidend w latach 2015-18 za każdym razem były dwucyfrowe i zamykały się w przedziale 11-18 proc.

2.49 zl /akcję zamienili na 2.23 zł,i procenty im spadły.:)Swoją drogą nie ma ponadprzeciętnych dywidend (chyba że dywidenda jest raz na kilka lat). Są tylko bez sensu wycenione spółki. Srednia dywidenda z 5-u ostatnich lat to 56 eurocentów czyli 2.4 zł.Jest mała ,bo przede wszystkim spłacają kredyt a  na dywidendę tylko to co zostaje ,czyli zysk spółki matki .Zarabiają nam akcjonariuszom ok. 1 gr dziennie na akcje.. a wypłacają tylko 2.4 zł średnio rocznie i jeszcze przez rok jak skończą spłacać kredyt do 0).:)
    Dnia 2019-04-30 o godz. 22:21 ~fun napisał(a):
    > Dnia 2019-04-30 o godz. 18:12 ~dario napisał(a):
    > > cytat z Stockwatch ( z błędami matematycznymi, ale jednak ważny jest sens ):
    > > >
    > > > Hitem majowego rozdania będzie dywidenda z Inter RAO Lietuva. Litewski dostawca energii elektrycznej płaci 0,58 euro na akcję, czyli 2,23 zł (wg kursu NBP z 29 kwietnia). To daje imponującą stopę dywidendy na poziomie 17,4 proc. Dzień dywidendy ustalono na 13 maja, a wypłaty 17 maja. Inter RAO Lietuva słynie z ponadprzeciętnych wypłat. Stopy dywidend w latach 2015-18 za każdym razem były dwucyfrowe i zamykały się w przedziale 11-18 proc.
    >
    > 2.49 zl /akcję zamienili na 2.23 zł,i procenty im spadły.:)Swoją drogą nie ma ponadprzeciętnych dywidend (chyba że dywidenda jest raz na kilka lat). Są tylko bez sensu wycenione spółki. Srednia dywidenda z 5-u ostatnich lat to 56 eurocentów czyli 2.4 zł.Jest mała ,bo przede wszystkim spłacają kredyt a  na dywidendę tylko to co zostaje ,czyli zysk spółki matki .Zarabiają nam akcjonariuszom ok. 1 gr dziennie na akcje.. a wypłacają tylko 2.4 zł średnio rocznie i jeszcze przez rok jak skończą spłacać kredyt do 0).:)

Przykładowo.CD Projekt zarobił w 2018 r 100 mln zł i wypłaca to akcjonariuszom. IRL zarobił 50 mln zł i też wypłaca wszystko akcjonariuszom. Wypłacają ponadprzeciętnie 100% swoich zysków. CDP ma więcej akcji i dywidenda wynosi ok.1 zł /akcję , a IRL ok. 2.5 zł /akcję. Gdyby CDP kosztował na GPW 5 zł a nie 210 zł to też dywidenda byłaby ponadprzeciętna ok 20 %. To samo w drugą stronę ,gdyby akcja  IRL kosztowała na GPW  500 zł ,to też dywidenda byłaby tylko 0.5 % .Widzę że edukacja  strajkuje.
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~Aa [89.64.41.*]
    Zawiadomienie o procedurze wypłaty dywidend
    Dywidenda zostanie wypłacona w następującej kolejności w dniu 17 maja 2019 r .

:2019-05-07 14:49

• Re: No i jest dywidenda Autor: ~Timon [46.134.164.*]
    Podatek od dywidendy pobiera i odprowadza płatnik do właściwego urzędu skarbowego.Kwota dywidendy na koncie nie podlega dalszemu opodatkowaniu.
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~Jaro [195.245.224.*]
    Podatek od dywidendy pobiera i odprowadza płatnik do właściwego urzędu skarbowego dla spółek z siedzibą w Polsce, a dla spółek z siedzibą poza Polską odprowadza otrzymujący dywidendę, wykazując to w rozliczeniu PIT-38 jako dochód - chyba ?
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~Timon [83.30.4.*]
    Nie dostaniesz dywidendy jeżeli sprzedaż 13.05
  • Re: No i jest dywidenda Autor: ~dario [78.88.188.*]
    cisza....
[x]
INTERAOLT -17,57% 11,54 2022-03-16 17:00:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.