Dnia 2019-04-29 o godz. 15:43 ~fun napisał(a):
> Dnia 2019-04-29 o godz. 15:15 ~axaa napisał(a):
> > Dnia 2019-04-29 o godz. 11:39 ~Artq napisał(a):
> > > Nie wiem czemu litwini tak naliczają podatek. Rok temu pobrali mi 15% i trzeba było wyrównać w picie do 19%
> >
> > Dziękuję za wyjaśnienia.
>
> W piątek wzbogaciłem nasz budżet na kilka tyś zł .Litwa bierze 15 % podatek z dywidend. Wchodzisz na podatki gov jak masz profil zaufany (jak nie, to zakładasz przez konto w swoim banku w 2 min).Tam jest już Twój rozliczony pit 38.Jak nie robisz odliczeń strat z poprzednich lat ,to zajmuje max kilka minut.Klikasz w podatek z zagranicy, obliczasz podatek 19% (chyba pozycja 34),odejmujesz zapłacony podatek 15%(następna pozycja)i wychodzi Ci do zapłacenia 4%.Rozliczasz po srednim kursie NBP z dnia poprzedzającego wypłatę dywidendy (w wyszukiwarce w kilka sekund).
Trenowałem to w PIT 38 jak pobierałem dywidendy z Asseco Słowacja/Tylko że jak pisałem, oni nie pobierali podatku z góry; tylko sam rozliczałeś go w PIT38 np. za rok w kwietniu(Asseco płaciło dywidendy w euro w podobnych terminach jak Interao)
Asseco nie pobierało podatku od dywidend w Słowacji od akcjonariuszy polskich(choć tam podatek od dywidend był mniejszy niż w PL-niestety trzeba było płacić w Polsce 19%)
Do końca nie jestem jednak przekonany o tym że gdy Litwini pobiorą 15% ; to ja mam dopłacić 4%(Porozumienie o unikaniu podwójnego opodatkowania )
Ale zobaczymy-profil zaufany mam w banku:))