• Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~Niemakler [83.26.204.*]
    Z piątkowego raportu wynika, że Mirbud ma zamiar przejęcia całkowitej kontroli nad JHM Dev. i wycofania jej akcji z obrotu na GPW, w związku z tym mam propozycję dla Zarządu jak przeprowadzić tą transakcję.
    Proszę zważyć, że piątkowa cena akcji JHM Dev. to 1,56 PLN. W dniu debiutu cena nominalna była po 1,0 PLN co po scaleniu odpowiada wartości 5,00 PLN. Następnie akcjonariusze zostali pozbawieni połowy wartości akcji poprzez przeprowadzone przez JHM obniżenie wartości nominału do 0,50 PLN.  Pioneer Pekao IM SA, Agio Funds TFI SA oraz większość drobnych akcjonariuszy, którzy objęli akcje jeszcze przed debiutem po cenie emisyjnej 7,50 za akcję, trzymają akcje żyjąc nadzieją, że kiedyś może odzyskają swoje pieniądze.
    Wezwanie do sprzedaży po cenie zbliżonej do ceny z ostatniego 6 czy 3 miesięcznego okresu sprzed wezwania, nawet jeśli to będzie około 2,00 PLN, to i tak będzie to cena zaniżona w stosunku do ceny sprzed debiutu a także do ceny rzeczywistej wartości JHM Dev. w przeliczeniu na jedną akcję.
    Dlatego też moja propozycja jest taka, aby Mirbud zrobił wykup nie za pieniądze, lecz poprzez  wymianę akcji JHM Dev. na akcje Mirbudu w stosunku: 1,32  akcji Mirbudu za 1 akcję JHM Dev.  Byłoby to bardzo  sprawiedliwe a zarazem ekwiwalentne rozwiązanie, gdyż jak wynika z raportu okresowego za 3Q2018 wartość księgowa przypadająca na jedną akcję w JHM Dev. to 4,11 PLN a w Mirbudzie to 3,12 PLN, tzn. stosunek ten daje 1,32 na korzyść JHM Dev.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~Realista [83.22.254.*]
    wiem, że tak byłoby sprawiedliwie, tylko gdzie w tym interes dla Mirgosa?
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~wujoT [78.11.79.*]
    Dnia 2019-04-07 o godz. 21:57 ~Realista napisał(a):
    > wiem, że tak byłoby sprawiedliwie, tylko gdzie w tym interes dla Mirgosa?

Ano w tym, że połowę free float należy do Mirgosa więc i jemu to się będzie opłacało.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~Murof [31.11.128.*]
    Dnia 2019-04-08 o godz. 08:48 ~wujoT napisał(a):
    > Dnia 2019-04-07 o godz. 21:57 ~Realista napisał(a):
    > > wiem, że tak byłoby sprawiedliwie, tylko gdzie w tym interes dla Mirgosa?
    >
    > Ano w tym, że połowę free float należy do Mirgosa więc i jemu to się będzie opłacało.

I to jest prawda. Sam wykup byłby bardzo kosztowny. Niektórym marzy się cena w wezwaniu nawet powyżej ceny nominalnej (2,50) ale tyle nie są w stanie wydać bo to koszt około 25 mln. Ale jak posłuchają Niemaklera i pójdą na wymianę to praktycznie nic ich to nie będzie kosztowało. Mirgos na tym zyska bo zwiększy swój udział w MRB.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: markos28mr [176.103.74.*]
    Cwaniaki, chcieliby zjeść bułkę i mieć bułkę i za darmo przejąć JHM. Sami sobie piszą i sami piszą pochwały swoich cwaniackich pomysłów. Ja płaciłem za akcje JHM gotówką i taką chcę otrzymać Panie Mirgos bo to na Pana zlecenie piszą te głupoty. 2,51 to jest połowa wartości księgowej. Jak będę chciał sobie kupić Mirbuda to sobie kupię za pieniądze otrzymane za JHM. Nawet Pan nie próbuj bo na bank spotkamy się w sądzie. 25 mln to jest kosztowne, nie bądź Pan zabawny. 25 mln za przejęcie spółki warte według wartości księgowej ponad 250 mln.
    Dodam jeszcze jak opychałeś ludziom akcje po 7,5( licząc po scaleniu) to było dobrze i nie było kosztowne dla nich? 2,51 zł za akcje to nie jest sprawiedliwa cena , ale minimalna jaką musicie zapłacić , bo po tyle przejmowaliście JHM podczas 2 emisji, którą sami objęliście i każdy sąd rejestrowy zakwestionuję wycenę niższą od tej ceny. A od tego czasu spółka rozwinęła się i to bardzo , 3 krotny wzrost sprzedaży mieszkań , a dochodzi jeszcze rozwój Marywilskiej. Tak ,że Panie Mirgos nie rób pan głupców z akcjonariuszy pisząc głupoty na forum lub zlecając pisanie takowych. Chyba ,że piszą to cwaniacy próbujący się obłowić po niskiej cenie przed skupem bo i tak może być.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~wujoT [78.11.79.*]
    A ty po ile kupowałeś ?
    Ja kupowałem po tyle co oni , po około 0,50 przed scaleniem tj około 2,50 po scaleniu.
    Dodam jeszcze , że jak kupowałem to zarząd obiecywał znaczny rozwój firmy , szczególnie po zmianie prezesa. I taki rozwój jest i będzie, dlatego chcą się pozbyć małych akcjonariuszy. Zgoda ich prawo , ale po przyzwoitej przynajmniej cenie, po tyle co oni płacili przy przejmowaniu spółki. Zdaję sobie sprawę ,że to nie jest godziwa cena, która jest znacznie wyższa, ale to jest cena minimalna.
    Pomyłka wartość księgowa to około 350 mln
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~mm [109.196.114.*]
    kupowałam w 2013r kilka razy po śr. 2,92 i do dzisiaj trzymam. Nie mogłam sprzedac bo za duza strata by była.
    co mam robić, czekam, ale udręka straszna.
    Nie mogą dać mniej niż 2,51 ( po tyle przejmowali spółkę podczas ostatniej emisji ) i na tyle możesz liczyć.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~mm [109.196.114.*]
    dzięki markos za odp
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~Brnt [85.14.74.*]
    Jeżeli to prawda to dlaczego nikt nie wykupi wszystkich akcji poniżej tej ceny? Przecież to byłby czysty i pewny zarobek na poziomie około 10-15% (uśredniając cenę zakupu od 1,8 do 2,5).
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~vrd [91.227.212.*]
    Bo giełda tak nie działa, nie ma tyle ofert sprzedaży po obecnej cenie żeby ktoś mógł kupić cały pakiet i dyktować warunki.
    Na giełdzie cena jest jedynie wypadkową tabeli ofert i jest niższa znacznie niż wartość spółki jeśli przeżywa ona takie emisje lub też perspektywę przymusowego wykupu.
    Dlatego niestety prawo jest nierówne. Gdyby było po stronie drobnych akcjonariuszy np. dywidenda była by obowiązkowa w wartości 100% zysku dla nich - bo w końcu jest ich własnością (z możliwością objęcia akcji za nie i pozostawienia tej kasy w spółce, czyli odwrotnie niż jest teraz). Tymczasem drobni mają się zadowolić skokami tickera i tyle.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~markos28mr [176.103.74.*]
    Dlatego nie wykupi bo im nikt po tej cenie nie sprzeda, albo sprzedadzą nieliczni bo kupowali po znacznie wyższej cenie niż jest obecnie.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~Niemakler [83.26.204.*]
    Dnia 2019-04-09 o godz. 19:53 ~markos28mr napisał(a):
    > Dlatego nie wykupi bo im nikt po tej cenie nie sprzeda, albo sprzedadzą nieliczni bo kupowali po znacznie wyższej cenie niż jest obecnie.

Mirgos też kupował po wyższej cenie, ale skoro jako Prezio MRB i Vice JHM rozpoczął proces wycofania JHM z GPW to znaczy, że się sam też zdecydował odpowiedzieć na wezwanie. Jeśli nawet tylko Prezio odpowie to MRB będzi miał powyżej 90% i wówczas zrobią wycisk od pozostałych po tej samej cenie. No to widać że jednak sprzedamy albo dobrowolnie albo pod przymusem. Dlatego dalej utrzymuję, że najlepiej by zrobili jak by zrobili wymianę na akcje MRB to nie straciłby nikt.
    Nie opowiadaj głupot. Chcesz zamiany ?Po 1,32 X1,10 (cena mirbudu)=1,45 . Jak chcesz możesz po tyle sprzedać najemniku Mirgosa . On sprzeda , albo zamieni akcje firmie , której jest właścicielem hahahahaha. Koszt wezwania to nie 25 mln tylko 13mln bo resztę przytuli właściciel i prezes Mirbudu. I nie pisz bzdur najemniku bo w innym miejscu pisałem jak można zakwestionować cenę zaniżoną wykupu. Każdy sąd rejestrowy zakwestionuje cenę niższą od 2,51 po której Mirgos i Mirbud przejmowali JHM poprzez objęcie ostatniej emisji. Jakby ludzie objęli w zamian akcje Mirbudu jak piszesz to później jakby chcieli je sprzedać to cena Mirbudu spadnie do 20 gr, a na to czeka tylko Mirgos. Tak,że nie rób z nas idiotów najemniku, Mirgos nie może zaproponować ceny niższej niż 2,51 tj ceny po której przejęli JHM, a od tego czasu spółka znacznie się rozwinęła. Wielu ludzi z tej garstki ,która tu została kupowała podczas emisji pierwotnej po 7,50 (po scaleniu) .
    Dodam jeszcze ,że Mirgos może zamienić swoje akcje w JHM na akcje Mirbudu w stosunku 1,32 zaoszczędzi to wydatku 12mln swojej firmie Mirbudowi. Ale reszcie która kupowała akcje po znacznie wyższej cenie niż 2,51 a nawet po 7,50 ( po scaleniu) zapłaci gotówką, a my sobie wtedy kupimy od niego te akcje co objął po zamianie i wszyscy będą zadowoleni bo ludzie płacili gotówką za akcje. Powtarzam nie może nikogo zmusić do sprzedaży akcji po cenie niższej niż 2,51 bo już w pierwszym dniu po ogłoszeniu tej wiadomości udaje się do sądu rejestrowego dla JHM i kwestionuję cenę mniejszą niż te 2,51. Jest to cena niższa niż powinna być ,ale minimalna jaką mogą zaproponować. Myślę ,że żaden szanujący się biegły nie wyceni z niższą ceną bo byłby spalony w swoim zawodzie na zawsze po próbie takiego szwindlu , który i tak zakwestionuje sąd rejestrowy. Myślę ,że inni którzy mają co najmniej kilkadziesiąt tysięcy również udadzą się do sądu rejestrowego zakwestionować wycenę niższą niż tą po której obejmowali Mirgos i Mirbud (czyt.Mirgos).
    Po konsultacji ( telefonicznej ) z kancelarią prawną dodam jeszcze , że sąd rejestrowy po zakwestionowaniu ceny wykupu może wyznaczyć niezależnego biegłego ,który wycenia spółkę , a wtedy ta cena nie będzie 2,51 a około 5 zł i od tej decyzji już nie będzie odwołania i spółka nie mogąc już wycofać się z ogłoszenia wezwania musi po tyle zapłacić akcjonariuszom.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~vrd [91.227.212.*]
    Markos, ja byłem akcjonariuszem tej spółki w 2013 roku kiedy spadła znacznie poniżej swej wartości rynkowej ale opchnąłem jak zobaczyłem co się święci. Można powiedzieć, że giełda sama sobie winna że nie handlowała jej drożej, ale co się dziwić skoro jest jak jest.

Obawiam się, że zgodnie z prawem cena objęcia ma znaczenie jakby ono było w przeciągu roku :(. Dla mnie to nawet ta cena 2,51 jest śmieszna, skoro rynek handlował kawałek obecnej spółki po kilkakrotnie więcej kiedyś. Wszystkiemu winne prawo - gdyby dywidenda była obowiązkowa na giełdę nie wchodzono by tylko po kasę, a przymusowy wykup powinien się po prostu zmienić w materializację wtedy takie spółki handlowane byłyby normalnie bo nie byłoby zagrożenia.

Mam jednak nadzieję, ze masz rację i to ja się mylę względem prawa i będzie sprawiedliwie, powodzenia życzę.

Poczytaj sobie w wątku poniżej , moim. Nie ma wolnej amerykanki można skutecznie się bronić przed oszukańczym przymusowym wykupem. Jest planowana nowelizacja ustawy o obrocie a w niej ochrona akcjonariuszy mniejszościowych po wejściu której cena nie mogłaby być niższa niz 5 zł i stąd ten pośpiech Mirgosa z wykupem.
    Piszesz, że cena emisyjna ma znaczenie do roku po emisji. Zgoda bo od czasu emisji spółka znacznie się rozwinęła i cena powinna być wyższa i weźmie to pod uwagę sąd rejestrowy , a dokładniej biegły przez niego wyznaczony.
    Tu nie będzie żadnego biegłego. Spółka jest spółką publiczną i jej cenę akcji wyznacza rynek (tu rynek notowań na GPW). Więc cena musi być nie niższa niż średnia z 6 miesięcy lub z 3 miesięcy jeśli cena z 6 jest niższa.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~bzdet_Murof [31.0.125.*]
    Dobrze pracujesz, najemniku, i będziesz miał zapłacone. Na tej GPW jest wielu takich, którzy chcieli by wykupić spółkę za ułamek wartości. Pod rozwagę, JHM w okresie notowań wypracowała 160 mln. zł kapitału zapasowego, czyli nie podzielonego zysku.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~gorat [5.173.70.*]
    Czemu to obrażają? Facet ma rację. Liczy się średnią kursu a nie żaden biegły.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [176.103.74.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Odpowiem ci jeszcze raz bo moderator usunął mój wpis nie wiem dlaczego ? A może wiem tylko nie będę pisał bo znowu mnie usunie. W innym moim wpisie podałem podstawy prawne jak można walczyć ze zbyt niską wyceną spółki przed wezwaniem. Jeżeli nie jesteś naslany przez Mirgosa to sobie poczytaj , a jak jesteś to dobrze o tym wiesz i nie musisz czytać.
    A tutaj jest adres sądu rejestrowego dla spółki JHM : Pozycja 151223.

JHM DEVELOPMENT SPÓŁKA AKCYJNA
    KRS 0000372753, REGON 100522155
    SĄD REJONOWY DLA ŁODZI-ŚRÓDMIEŚCIA W ŁODZI SĄD GOSPODARCZY XX WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO, SĄD REJONOWY DLA ŁODZI-ŚRÓDMIEŚCIA W ŁODZI SĄD GOSPODARCZY XX WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
    Jakby to ogłosili to by wykupili natychmiast. A dopóki nie ogłoszą to każdy się boi ,że mogą zrobić jakiś szwindel.
    wykupili by jakby mieli od kogo, bo wtedy to na pewno nikt by nie sprzedał , chyba ,że niewidomy i głuchoniemy. Troluj dalej.
  • Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~Tomik [83.22.254.*]
    do ceny przymusowego wykupu liczy się średnia 3 i 6 miesieczna. zablokować tego nie można. można co najwyżej próbować iść do sądu po przymusowym wykupie.
    Ale jesteś MUNDRY. Chcesz ludzi wyprowadzić w pole. Cenę ustala biegły wynajęty na początku przez firmę ogłaszającą wezwanie i oczywiście będzie próbował wycenić jak mu każą , ale jest możliwość odwołania od tej wyceny do sądu rejestrowego ( opisałem to w innym poście ), który wyznacza wartość faktyczną i na tym może przejechać się Mirgos ( którego jesteś trolem), bo sąd może ustalić cenę na 5 zł i to jest nie odwołalne, a odwołać już raz ogłoszonego wezwania odwołać się nie da. A to ,że jesteś trolem świadczy to ,że piszesz ,że można iść do sądu po zakończeniu wezwania. Otóż wtedy już nie można , bo może odwołać się do sądu rejestrowego tylko akcjonariusz, a po zakończeniu wezwania akcjonariuszem będzie już tylko Mirbud. Ale próbujesz udawać mądrale trolu hahahahaha. Do sądu trzeba iść od razu po ogłoszeniu wezwania jak się jest jeszcze akcjonariuszem . Wasze zabiegi Panie Mirgos i twoich troli na nic się zdadzą. Nie przejmiesz JHM za grosze od ludzi którym sprzedawałeś w ofercie pierwotnej po 7,50( licząc po scaleniu). Minimalna cena ,której może nie zakwestionować sąd rejestrowy to cena po której przejmowaliście JHM podczas ostatniej emisji, czyli 2,51 zł. To jest odpowiedź dla Tomiego.
    Omyłkowo zrobiłem czeski błąd w cenie po której przejmowali JHM Mirbud i Mirgos. Cena objęcia akcji ostatniej emisji to 0,51 zł co daje po scaleniu 2,55 zł.
    Dnia 2019-04-12 o godz. 17:47 markos28mr napisał(a):
    > Omyłkowo zrobiłem czeski błąd w cenie po której przejmowali JHM Mirbud i Mirgos. Cena objęcia akcji ostatniej emisji to 0,51 zł co daje po scaleniu 2,55 zł.

Oj nie zauważyłem, żeś się "pomylił", ale w innych kwestiach się niestety mylisz. Więc jeszcze raz Cię proszę, nie obrażaj tych, którzy się z Tobą nie zgadzają, lecz spokojnie poczekaj na ruch spółki. Twoje groźby o sądzie, nie mają wpływu na jednoznacznie obowiązujące przepisy dotyczące spółek publicznych.
    Hahahahahaha . Słuchaj , ja wiem ,że ci zapłacili za to co piszesz czyli za głupoty . Jakby tak było to zbili by kurs do 1 zł i po tyle ogłosili wykup przymusowy. W innym miejscu umieściłem cytat z kancelarii prawnej jak można zakwestionować zbyt niską wycenę.Jak nie chcesz tam nic napisać to przekopiuję to tutaj: A to jest podstawa jeżeli cena będzie mniejsza niż te 2,51 : Podważenie wyceny akcji w trybie art. 312 § 8 K.s.h.
    Na podstawie art. 417 § 1 zd. 1 w zw. z art. 418 § 3 zd. 1 K.s.h. określenia ceny wykupu akcji w prywatnych spółkach akcyjnych dokonuje biegły. Akcjonariusz, który nie zgadza się z wyceną akcji dokonaną przez biegłego ma również możliwość poddania tej wyceny pod ocenę sądu rejestrowego. Art. 417 § 1 zd. 3 w zw. z art. 418 § 3 zd. 1 K.s.h. nakazuje odpowiednio stosować art. 312 § 8 K.s.h., który reguluje spór przed sądem rejestrowym pomiędzy założycielem a biegłym rewidentem. W omawianej sytuacji pod pojęciem założycieli należy rozumieć nie tylko akcjonariuszy "wyciskanych", ale również akcjonariuszy większościowych. Możliwość ochrony interesów drobnego akcjonariusza na podstawie art. 312 § 8 K.s.h. może być stosowana obok zaskarżenia uchwały walnego zgromadzenia.
    Przepisy Kodeksu spółek handlowych nie określają wprost terminu na złożenie wniosku w trybie art. 312 § 8 K.s.h. Przyjąć jednak należy, że skoro do złożenia wniosku legitymowany jest akcjonariusz, to uprawnienie to przysługuje mu tak długo jak długo pozostaje akcjonariuszem, czyli do chwili wykupu akcji. Przedmiotem zainicjowanego postępowania jest wyłącznie ocena dokonanej przez biegłego wyceny i ustalenie ostatecznej ceny wykupu akcji. Jeśli zachodzi taka potrzeba sąd może wyznaczyć nowego biegłego. Co ważne, sąd sprawdza poprawność wykonanej wyceny w chwili jej przeprowadzenia, lecz nie dokonuje ponownej wyceny na dzień wydania postanowienia. Oznacza to, że ewentualne zmiany, które zajdą po wykonanej wycenie pozostaną bez wpływu na treść wydanego postanowienia. Na postanowienie sądu wydane w wyniku rozpatrzenia wniosku nie przysługuje środek odwoławczy.
    Autor jest aplikantem radcowskim w Kancelarii Radców Prawnych K & L Legal Granat i Wspólnicy Sp.K.
    Tagi: przymusowy wykup akcji, wiadomości, prawo spółek, porady, porady prawne, prawo, wiadmości, najważniejsze, czołówki
    Źródło:
    K&L LEGAL
    Dnia 2019-04-14 o godz. 10:22 markos28mr napisał(a):
    > Hahahahahaha . Słuchaj , ja wiem ,że ci zapłacili za to co piszesz czyli za głupoty . Jakby tak było to zbili by kurs do 1 zł i po tyle ogłosili wykup przymusowy. W innym miejscu umieściłem cytat z kancelarii prawnej jak można zakwestionować zbyt niską wycenę.Jak nie chcesz tam nic napisać to przekopiuję to tutaj: (...)

Wybacz ale do czasu podania informacji przez spółkę nie będę z Tobą dyskutował, gdyż Twoimi argumentami są obraźliwe epitety pod moim adresem. Mam tylko jedną propozycję. Zwróć uwagę na art. 418 §  4 ksh, który poniżej przytaczam.
    Art. 418 §  4.  Przepisów o przymusowym wykupie akcji nie stosuje się do spółek publicznych.
    Dnia 2019-04-14 o godz. 11:16 ~Murof napisał(a):
    > Dnia 2019-04-14 o godz. 10:22 markos28mr napisał(a):
    > > Hahahahahaha . Słuchaj , ja wiem ,że ci zapłacili za to co piszesz czyli za głupoty .

No i co powiesz, przyznasz się, że pisałeś głupoty ?

• Re: Propozycja dla Zarządu MIRBUD S.A. Autor: ~Georg [83.22.254.*]
    nie znęcaj się nad nim. Nie każdy ma wiedzę prawniczą w temacie, a te przepisy są zagmatwane.
    Jak czytam ten wątek to doszedłem do wniosku, że to jest prowokator. Z tą propozycją dla zarządu Mirbudu to była ściema, że niby podmiana akcji jest dla nas korzystna.
    Nie dajcie się na to nabrać. Mirgos chce nas wykołować tu za darmoszkę i przy okazji wykołować akcjonariuszy Mirbudu, bo tam będzie rozwodnienie.
[x]
JHMDEV 0,00% 1,76 2019-12-16 16:23:26
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.