“The company’s 4Q18 results beat our expectations on both the top and bottom line, due primarily to a strong quarter for dental sales. MLSS is focused on commercializing its epidural instrument with teaching hospitals, and we expect sales to begin to ramp up in 2019. Although the intra-articular and botox injection devices have been put on the backburner for now, we believe they continue to represent a major opportunity for the company.”
Spodziewałem się, że konferencja będzie historyczna i przełomowa, ale nie myślałem, że aż tak bardzo! Mają 70-procentowy wzrost przychodów z działki dentystycznej, zysk w IV kw. 2018, a otwarcie Osser mówi, że nie wykluczają nawet sprzedaży tej stomatologicznej gałęzi (czyli w praktyce tej drugiej spółki córki - Wand Dental), bo liczy się dla nich teraz tylko Compuflo Epidural, czyli - nasz Milestone Medical! Osser mówi praktycznie cały czas tylko o naszym produkcie.
So, the answer we believe is putting all of our energy at the moment into the epidural, supporting our team, going to exhibitions throughout the world and moving as quickly as possible into hospitals and starting the sales. I think it seems to me in speaking with people from the industry and Wall Street that the most important thing at this point is to begin to show traction to the epidural.
Myślę, że te słowa Ossera najlepiej pokazują, w jak ważnym punkcie jest cały Milestone. Nie tylko nasz istniejący powiedzmy 6 lat, ale cały Milestone Scientific istniejący od bodaj 1989. I to od naszego produktu - Compuflo Epidural, od naszego Milestone Medical zależą dziś losy całego Milestone Scientific z 30-letnią historią.
Hallo, Doctore Długo mnie tu nie było, ale widzę i ciesze się,że nasze Milestone jest na dobrej ścieszce do sukcesu. Rzeczywiście z tekstu wynika,że powiało optymizmem i jesteśmy na właściwym kursie, teraz czekamy na szkwał/ pierwsze zamówienia/ stawiamy i wybieramy żagle/dystrybucja/ i mamy prostą drogę do mety/sukces/, a wygląda,że nasz sternik/Osser/ wie co robi,mając doswiadczoną zalogę jest w stanie doprowadzić nas do zwy cięstwa. Co do mnie, nigdy nie zszedłem z pokładu, zaokretowałem się w grudniu 2014, ze średnią 6,50, w czerwcu 2018, w czasie największego sztormu pakiecik po 0,33 gr. usrednil mi na 2,50 i zamierzam z nim zostać jeszcze kilka lat. Mówią,że wiara czyni cuda i być może, Ty,Ja i ci nieliczni na pokładzie, doświadczymy tego cudu. Pozdrawiam Ciebie, naszego dobrego ducha i pozostałych wiernych akcjonariuszy.
Cześć Milos, Jak widać po kursie - konferencja nie wstrząsnęła inwestorami ani w Polsce, ani w USA. To w sumie zrozumiałe - było więcej potwierdzania tego, co już wiedzieliśmy (albo się spodziewaliśmy) niż jakichś zaskakujących stwierdzeń. Choć to pytanie któregoś z inwestorów do Ossera o to, czy rozważają sprzedaz działki stomatologicznej (czyli nie naszej) i jego odpowiedź, że niczego nie ustallili jeszcze, ale wszystko może się zdarzyć - mnie zaskoczyła. Pozytywnie oczywiście, bo to oznacza, jak i inne słowa Ossera, że z dwóch segmentów dotychczasowych spółki matki: stomatologii i "Medical" liczy się już tylko "Medical", czyli my.
Można więc - jak ktoś jest pesymistą skrajnym - wciąż zastanawiać się, czy nasze Compuflo Epidural będzie gwiazdą na rynku, ale przynajmniej wiadomo, że jak nie będzie gwiazdą, to spółka z 30-letnią tradycją, czyli Milestone Scientific notowana na NYSE nie ma racji bytu :-) Wóz, albo przewóz :-)
Niektórzy w Polsce zastanawiali się pewnie do wczoraj co do losów naszego Milestone Medical, jego dalszej przyszłości, znaczenia dla spółki matki. No to teraz chyba nikt wątpliwości nie ma.
Wiem, że czekasz na wieści o emisji - z tego jak otwarcie Osser mówił, że brakuje im kasy na rozwijanie kolejnych urządzeń (Botox np.) i ładują wszystko w rozwój naszego Compuflo Epidural wynikałoby, że emisja jest bardzo prawdopodobna. Chyba, że jak sugerował ten inwestor - "sprzedajcie stomatologię, będzie kasa na epidural i resztę". Mnie trochę zabrakło jakichś szacunków co do rynku epidural. Trochę chyba naiwnie liczyłem, że takie pytania padną i padną tez jakieś liczby. Ale jak zobaczyłem jak przebiegała dyskusja, to sam siedząc przy telefonie takiego pytania też bym nie zadał - no nie ten moment. Skoro Osser mówi, że teraz priorytet to wejść ostro do amerykańskich szpitali, tych ważnych, żeby reszta brała z nich przykład i też kupowała nasze urządzenia i sprzęt jednorazowy i jednoczesnie dodaje, że liczy np. na kolejne szpitale we Włoszech stosujące Compuflo Epidural tzn. że minie jeszcze parę miesięcy przynajmniej, az się rozpocznie większa sprzedaż. I w USA, i w Europie. No, ale i zarząd, i analitycy wierzą, że się ta sprzedaż będzie w tym roku rozwijać. Myslę, że ważne jest to, co też wiedzieliśmy - Milestone Medical będzie pokazywał swoje Compuflo na kolejnych zbliżających się imprezach targowych a fakt, że mamy fantastyczne wyniki badań i realnie działające urządzenia w szpitalach - z pewnoscią pomoże w zdobywaniu kolejnych klientów.
Tam dużo było w wypowiedzi Ossera wątków naprawdę medycznych, ciekawych zresztą. Ale to może dr_Master podzieli się swymi uwagami na ten temat. Ta wyliczanka Ossera, jakie oszczędności da szpitalowi stosowanie naszego Compuflo robi wrażenie.
Ciekawe jak zareagują w dłuższym terminie inwestorzy w USA - dla nich Milestone Scientific to przez dotychczasowe lata głównie biznes stomatologiczny. I teraz, po takim bardzo dobrym IV kwartale w stomatologii Osser wychodzi i mówi: sorry, ale stomatologia jest passe. Liczy się tylko Compuflo epidural.
U nas wiele spółek (znowu wymienię Braster, Infoscan czy Nestmedic) dałoby się pokroić za takie przychody (a i wynik netto w IV kw) jakie ma nasza spółka matka ze stomatologii. A nasz prezes mówi: '''eeeetam, to nieważne, szkoda kasy i wysiłku - liczy się teraz tylko epidural, potem urządzenie do stawów, potem botox".
To daje do myślenia, jakie też mają być przychody z tych naszych urządzeń, skoro te miliony USD, które spółka matka ma ze stomatologii, przestają miec teraz dla zarządu znaczenie.
Fantastyczny ruch z tym dodatkowym urządzeniem do samego treningu. Tak jak mówi ta szefowa Milestone do sprzedazy - całe kolejne pokolenia anestezjologów będą się na tym wychowywały, więc w swojej praktyce późniejszej tez będą używać juz "prawdziwego" Compuflo. I mamy juz nie tylko USA ale i kraje Ameryki Południowej.
Pisałem jakis czas temu, że jednego jestem pewien: w tym roku będą z Milestone Medical tylko dobre wiadomości :-) I tak będzie, bo dopiero zaczynamy sprzedaz, więc statystyki wyników wczesniejszych nie możemy popsuc. I bardzo prawdopodobne, że tych dobrych wiadomości będzie cała masa, bo akurat w takim punkcie w jakim się znajduje firma z jej produktem, dziwne to nie jest - kazdy tydzień może przynieść coś nowego.