Też dokupiłem wczoraj i dzisiaj i mam nadzieję że ten rzut na taśmę to nie fundusze .To one przez ostatnie lata zdołowały akcje tej spółki, kupując za ponad dwadzieścia zł a sprzedając co łaska .
Niekoniecznie coś kombinują ,możliwe że jakieś biuro zbierało akcje dla klienta i się rozliczyli. Nie są to ilości mogące zagrozić kursowi .Co innego fundusze które miały 800 tyś. czyli prawie połowę dostępnych akcji .Na szczęście to już historia . Jeśli chcą mogą dokupić po kursie z okresu wejścia spółki na giełdą ,może im odstąpię swój pakiet ?
Dnia 2019-04-03 o godz. 14:11 ~Aa napisał(a): > Niekoniecznie coś kombinują ,możliwe że jakieś biuro zbierało akcje dla klienta i się rozliczyli. Nie są to ilości mogące zagrozić kursowi .Co innego fundusze które miały 800 tyś. czyli prawie połowę dostępnych akcji .Na szczęście to już historia . Jeśli chcą mogą dokupić po kursie z okresu wejścia spółki na giełdą ,może im odstąpię swój pakiet ?
Tak tanio?:) To już nie jest firma bez historii na GPW, zarabiająca w litach i z 20 mln euro długiem. Nawt przy cenie z IPO to nadal firma z dwucyfrową dywidendą.Przez prawie 6.5 roku odkąd są na giełdzie,wypłacili 2 dywidendy w litach i za miesiąc wypłacą 5-ą dywidendę w euro.Łącznie licząc powinno być ok. 15 zł/akcję.Zarabiają obejętnie czy jest wzrost czy spadek cen energii,czy wiatr wieje lepiej czy gorzej.Wyniki są szybko i rzetelne.Nie trzeba czekać do końca maja jak w większości firm na GPW gdzie księgowi myslą ile wstawić zysku w tabelce by ładniej wyglądało.Tu masz już w maju dywidendę na koncie a dług niższy co roku.Moich akcji po cenie z IPO na pewno nie dostaną.Na razie zresztą nie ma takiego dylematu.Strategia bez zmian.Za miesiąc euro na koncie.!/4 czy 1/3 wycofane na wszelki wypadek,(inwestycja ma się zwracać) a reszta co miesiąc reinwestowana i za rok pakiet większy o 10-20% i nastepna dywidenda tez:) Już raz sprzedałem firmę wycenianą też bez sensu nisko po 7 zł (zrealizowałem zysk 30%) licząc na zagrywki fundów na spadek.Teraz po 3 latach nie mam 2-3 zł dywidend na koncie i zastanawiam się czy nie kupić Silvano po 11 zł bo dalej jest tanie.No way.
Dnia 2019-04-04 o godz. 10:23 ~fun napisał(a): > Dnia 2019-04-03 o godz. 14:11 ~Aa napisał(a): > > Niekoniecznie coś kombinują ,możliwe że jakieś biuro zbierało akcje dla klienta i się rozliczyli. Nie są to ilości mogące zagrozić kursowi .Co innego fundusze które miały 800 tyś. czyli prawie połowę dostępnych akcji .Na szczęście to już historia . Jeśli chcą mogą dokupić po kursie z okresu wejścia spółki na giełdą ,może im odstąpię swój pakiet ? > > Tak tanio?:) To już nie jest firma bez historii na GPW, zarabiająca w litach i z 20 mln euro długiem. Nawt przy cenie z IPO to nadal firma z dwucyfrową dywidendą.Przez prawie 6.5 roku odkąd są na giełdzie,wypłacili 2 dywidendy w litach i za miesiąc wypłacą 5-ą dywidendę w euro.Łącznie licząc powinno być ok. 15 zł/akcję.Zarabiają obejętnie czy jest wzrost czy spadek cen energii,czy wiatr wieje lepiej czy gorzej.Wyniki są szybko i rzetelne.Nie trzeba czekać do końca maja jak w większości firm na GPW gdzie księgowi myslą ile wstawić zysku w tabelce by ładniej wyglądało.Tu masz już w maju dywidendę na koncie a dług niższy co roku.Moich akcji po cenie z IPO na pewno nie dostaną.Na razie zresztą nie ma takiego dylematu.Strategia bez zmian.Za miesiąc euro na koncie.!/4 czy 1/3 wycofane na wszelki wypadek,(inwestycja ma się zwracać) a reszta co miesiąc reinwestowana i za rok pakiet większy o 10-20% i nastepna dywidenda tez:) Już raz sprzedałem firmę wycenianą też bez sensu nisko po 7 zł (zrealizowałem zysk 30%) licząc na zagrywki fundów na spadek.Teraz po 3 latach nie mam 2-3 zł dywidend na koncie i zastanawiam się czy nie kupić Silvano po 11 zł bo dalej jest tanie.No way.
Mała poprawka .Sprawdziłem.Silvano przez 3 lata wypłaciła ponad 5 zł dywidend, więc jeszcze bardziej mnie strzyka.:(
Dnia 2019-04-04 o godz. 11:24 ~fun napisał(a): > Dnia 2019-04-04 o godz. 10:23 ~fun napisał(a): > > Dnia 2019-04-03 o godz. 14:11 ~Aa napisał(a): > > > Niekoniecznie coś kombinują ,możliwe że jakieś biuro zbierało akcje dla klienta i się rozliczyli. Nie są to ilości mogące zagrozić kursowi .Co innego fundusze które miały 800 tyś. czyli prawie połowę dostępnych akcji .Na szczęście to już historia . Jeśli chcą mogą dokupić po kursie z okresu wejścia spółki na giełdą ,może im odstąpię swój pakiet ? > > > > Tak tanio?:) To już nie jest firma bez historii na GPW, zarabiająca w litach i z 20 mln euro długiem. Nawt przy cenie z IPO to nadal firma z dwucyfrową dywidendą.Przez prawie 6.5 roku odkąd są na giełdzie,wypłacili 2 dywidendy w litach i za miesiąc wypłacą 5-ą dywidendę w euro.Łącznie licząc powinno być ok. 15 zł/akcję.Zarabiają obejętnie czy jest wzrost czy spadek cen energii,czy wiatr wieje lepiej czy gorzej.Wyniki są szybko i rzetelne.Nie trzeba czekać do końca maja jak w większości firm na GPW gdzie księgowi myslą ile wstawić zysku w tabelce by ładniej wyglądało.Tu masz już w maju dywidendę na koncie a dług niższy co roku.Moich akcji po cenie z IPO na pewno nie dostaną.Na razie zresztą nie ma takiego dylematu.Strategia bez zmian.Za miesiąc euro na koncie.!/4 czy 1/3 wycofane na wszelki wypadek,(inwestycja ma się zwracać) a reszta co miesiąc reinwestowana i za rok pakiet większy o 10-20% i nastepna dywidenda tez:) Już raz sprzedałem firmę wycenianą też bez sensu nisko po 7 zł (zrealizowałem zysk 30%) licząc na zagrywki fundów na spadek.Teraz po 3 latach nie mam 2-3 zł dywidend na koncie i zastanawiam się czy nie kupić Silvano po 11 zł bo dalej jest tanie.No way. > > Mała poprawka .Sprawdziłem.Silvano przez 3 lata wypłaciła ponad 5 zł dywidend, więc jeszcze bardziej mnie strzyka.:(
Na razie nie wydaje się ,żeby było więcej niż szesnaście - siedemnaście zł i to pod warunkiem ,że pierwszy i drugi kwartał będzie dobry . Jeśli cały rok będzie ponadprzeciętny , to może dojdziemy do dwudziestu ? Spółka jest mało płynna i trochę nieprzewidywalna ,ale może to się zmieni . Oczywiści poza płynnością ,ponieważ na naszej giełdzie jest głównie ze wglądów marketingowych i raczej nie ma co liczyć na większą liczbę realnych akcji w obrocie .
Dnia 2019-04-04 o godz. 14:56 ~Aa napisał(a): > Na razie nie wydaje się ,żeby było więcej niż szesnaście - siedemnaście zł i to pod warunkiem ,że pierwszy i drugi kwartał będzie dobry . > Jeśli cały rok będzie ponadprzeciętny , to może dojdziemy do dwudziestu ? > Spółka jest mało płynna i trochę nieprzewidywalna ,ale może to się zmieni . Oczywiści poza płynnością ,ponieważ na naszej giełdzie jest głównie ze wglądów marketingowych i raczej nie ma co liczyć na większą liczbę realnych akcji w obrocie .
Pytałem jaka była cena IPO ?Co będzie dalej ? Zobaczymy.Miałem kilka lat Asseco Slovację ; w obrocie było ~1,3mln akcji.Złota spółka ; co rok płaciła dywidendę w euro.Aż właściciel Asseco Poland wycofał ją z obrotu ogłaszając wezwanie /Na samym wezwaniu można było zarobić 7-9pln , jeśli ktoś kupił po 15-18pln Interao jest płynna ,lub bardziej płynna od Asseco Slovacja- tam by kupić 1000 akcji to trzeba było podnieść kurs o 2-4pln
Dnia 2019-04-04 o godz. 14:56 ~Aa napisał(a): > Na razie nie wydaje się ,żeby było więcej niż szesnaście - siedemnaście zł i to pod warunkiem ,że pierwszy i drugi kwartał będzie dobry . > Jeśli cały rok będzie ponadprzeciętny , to może dojdziemy do dwudziestu ? > Spółka jest mało płynna i trochę nieprzewidywalna ,ale może to się zmieni . Oczywiści poza płynnością ,ponieważ na naszej giełdzie jest głównie ze wglądów marketingowych i raczej nie ma co liczyć na większą liczbę realnych akcji w obrocie .
O cenach nie będę się wypowiadał. Jak CDgierki mogą być wycenione na 22 mld zł (dzisiaj nawet korciło mnie by wejść na krótko po 219) przy raportowanym zysku 1 zł/akcję i braku możliwości wypłaty dywidendy? 1 kw może być rewelacyjny, wszystko im pasowało. Może nawet ponad 1 zł/akcję? Zobaczymy. Spółka jest superj przewidywalna,moze z wyjątkiem zabezpieczeń jak w 2013 r czy 2 kw 2018 gdy Szwedzi zabrali im ok 4mln euro.(zmienił się trend na rynku energii a połączenie pod Bałtykiem zamknęli do remontu i to na kilka m-cy).Płynność powinna maleć (trochę się dołożę:) Już co 3-ci insajder trzyma oszczędności w akcjach firmy w której pracuje.W raporcie było świetne zdanie.Oprócz (wymieniony Jonas i siedem innych osób) nikt nie ma akcji IRL( w centrali pracują 24 osoby jeśli dobrze pamiętam).:)
Dnia 2019-04-04 o godz. 15:22 ~fun napisał(a): > Dnia 2019-04-04 o godz. 14:56 ~Aa napisał(a): > > Na razie nie wydaje się ,żeby było więcej niż szesnaście - siedemnaście zł i to pod warunkiem ,że pierwszy i drugi kwartał będzie dobry . > > Jeśli cały rok będzie ponadprzeciętny , to może dojdziemy do dwudziestu ? > > Spółka jest mało płynna i trochę nieprzewidywalna ,ale może to się zmieni . Oczywiści poza płynnością ,ponieważ na naszej giełdzie jest głównie ze wglądów marketingowych i raczej nie ma co liczyć na większą liczbę realnych akcji w obrocie . > > O cenach nie będę się wypowiadał. Jak CDgierki mogą być wycenione na 22 mld zł (dzisiaj nawet korciło mnie by wejść na krótko po 219) przy raportowanym zysku 1 zł/akcję i braku możliwości wypłaty dywidendy? 1 kw może być rewelacyjny, wszystko im pasowało. Może nawet ponad 1 zł/akcję? Zobaczymy. Spółka jest superj przewidywalna,moze z wyjątkiem zabezpieczeń jak w 2013 r czy 2 kw 2018 gdy Szwedzi zabrali im ok 4mln euro.(zmienił się trend na rynku energii a połączenie pod Bałtykiem zamknęli do remontu i to na kilka m-cy).Płynność powinna maleć (trochę się dołożę:) Już co 3-ci insajder trzyma oszczędności w akcjach firmy w której pracuje.W raporcie było świetne zdanie.Oprócz (wymieniony Jonas i siedem innych osób) nikt nie ma akcji IRL( w centrali pracują 24 osoby jeśli dobrze pamiętam).:)
Po odcięciu dywidendy za 2017 r kurs spadł o połowę! W 2019 r też tak ma być? :)))(dobrze by było:))) CD projekt to inna bajka /Tam jest 100% spekuły z całej GPW- spółka wyceniana na miliardy a warta może 30-50pln w porywach Takie rzeczy to ja od 1990r tutaj widywałem(tzw hossa internetowa)
Dnia 2019-04-04 o godz. 15:34 ~axaa napisał(a): > Dnia 2019-04-04 o godz. 15:22 ~fun napisał(a): > > Dnia 2019-04-04 o godz. 14:56 ~Aa napisał(a): > > > Na razie nie wydaje się ,żeby było więcej niż szesnaście - siedemnaście zł i to pod warunkiem ,że pierwszy i drugi kwartał będzie dobry . > > > Jeśli cały rok będzie ponadprzeciętny , to może dojdziemy do dwudziestu ? > > > Spółka jest mało płynna i trochę nieprzewidywalna ,ale może to się zmieni . Oczywiści poza płynnością ,ponieważ na naszej giełdzie jest głównie ze wglądów marketingowych i raczej nie ma co liczyć na większą liczbę realnych akcji w obrocie . > > > > O cenach nie będę się wypowiadał. Jak CDgierki mogą być wycenione na 22 mld zł (dzisiaj nawet korciło mnie by wejść na krótko po 219) przy raportowanym zysku 1 zł/akcję i braku możliwości wypłaty dywidendy? 1 kw może być rewelacyjny, wszystko im pasowało. Może nawet ponad 1 zł/akcję? Zobaczymy. Spółka jest superj przewidywalna,moze z wyjątkiem zabezpieczeń jak w 2013 r czy 2 kw 2018 gdy Szwedzi zabrali im ok 4mln euro.(zmienił się trend na rynku energii a połączenie pod Bałtykiem zamknęli do remontu i to na kilka m-cy).Płynność powinna maleć (trochę się dołożę:) Już co 3-ci insajder trzyma oszczędności w akcjach firmy w której pracuje.W raporcie było świetne zdanie.Oprócz (wymieniony Jonas i siedem innych osób) nikt nie ma akcji IRL( w centrali pracują 24 osoby jeśli dobrze pamiętam).:) > > Po odcięciu dywidendy za 2017 r kurs spadł o połowę! W 2019 r też tak ma być? :)))(dobrze by było:))) > CD projekt to inna bajka /Tam jest 100% spekuły z całej GPW- spółka wyceniana na miliardy a warta może 30-50pln w porywach > Takie rzeczy to ja od 1990r tutaj widywałem(tzw hossa internetowa)
ha,ha Kto dziś wchodzi na Poland.com (jeśli istnieje),co Elektrim kupił za ćwierć miliarda od Empiku.:) W ubiegłym roku miałeś aferę Getback i zamieszane kilka TFI.Ludzie wycofywali kasę a fundy waliły akcje w puste karnety.Nie tylko na IRL były takie okazje.
Na Getbacku bywałem kilkakrotnie - ale na akcjach/Obligacji Getbacku nie kupowałem/Akcje sprzedałem na stracie w przedostatnim momencie(pażdziernik) Generalnie na tej inwestycji wyszedłem na tzw. ZERO minus:))) Pytanie: dlaczego Interao spadł po odcięciu dywidendy za 2017r tak głęboko ; o 50%?
Dnia 2019-04-04 o godz. 15:58 ~axaa napisał(a): > Na Getbacku bywałem kilkakrotnie - ale na akcjach/Obligacji Getbacku nie kupowałem/Akcje sprzedałem na stracie w przedostatnim momencie(pażdziernik) > Generalnie na tej inwestycji wyszedłem na tzw. ZERO minus:))) > Pytanie: dlaczego Interao spadł po odcięciu dywidendy za 2017r tak głęboko ; o 50%?
Myślałem ze napisałem.:) OK.W 2018 roku zmienił się trend na wzrostowy na rynku energii. IRL jest tam największym graczem.Litwa importuje ponad 80 % energii. Połowa z deficytu jest importowana przez podmorskie łącze ze Szwecji,które zostało zamknięte do remontu.W efekcie ceny na Nord Pool (giełda energii przez którą musi iść 100 % sprzedawanej energii w kraju) skoczyła o ok.100% w 2 kwartale.IRL dostał w tyłek na rynku terminowym mówiąc łagodnie:) Opublikował brak zysków (w skonsolidowanym nawet pierwszą stratę od 2013 r) co zbiegło się z naszym odpływem kasy z TFI po Getbacku.TFI musiało redukować pozycje (m.in. na IRL),to spadało jak kamień.W końcu Jonas G. zaczął odbierać,odpływy w TFI ustały, to kurs szybko wrócił. IRL ma zawiązane rezerwy ale do podatków tego nie zaliczyli.W 2018 r IRL zapłacił ponad 3 mln euro (na Litwie jest skala 15 %),czyli więcej niż za rekordowy 2015 r gdy wypłacili ponad 80 eurocentów.Capisci?:)