Bardzo dobre wyniki, liczę na dalszy wzrost dywidend. Tylko takie spółki wybieram. Czytałem ostatnie posty osób, które mocno wchodzą w spółkę pod kątem przyszłych dywidend za kilka/kilkanaście lat. Stopa dywidendy przy obecnej cenie to 3%. Mam nadzieję, że cena nie będzie rosła szybciej od wzrostu dywidendy, bo wtedy nie zdążę dokupić po dobrej cenie. I tu pytanie - jakie zakładacie dywidendy i ich wzrost na okres 10-15 lat? Pozdrawiam, dywidendowy.
Ja nie zakładam. Będę na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy wnioskował o przeznaczeniu zaledwie 2 mln zł więcej na dywidendę niż w ubiegłym roku ( Zysk netto 27 564 425,30 zł . Zysk przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej jest zaledwie o ok. 477 tys. większy niż przed rokiem, ale będzie przypadał na mniejszą ilość akcji- bo równolegle prowadzony będzie skup akcji). Pozwoliłoby to na wypłacenie w granicach 26 gr dywidendy na akcję. Jestem tylko małym żuczkiem, ale myślę, że w tym roku OFE będą szczególnie zainteresowane wykazaniem swojej efektywności inwestycyjnej i poprą wypłacenie dywidendy w granicach 4% +++. Będę również nalegał na przyjęcie uchwały o stałym zwiększaniu poziomu wypłacanej dywidendy o 10 % rocznie. Spółka to przede wszystkim akcjonariusze zainteresowani tylko dywidendą , a nie zarządzaniem spółką ale i Prezes Gołębiewski ( który ma 590 tys. akcji), który wie czy spółka może sobie pozwolić na taką dywidendę i to spółka może być również zainteresowana wypłacaniem sowitej dywidendy akcjonariuszom. Mi 4%+++ stałej dywidendy rocznie , przy jednoczesnym znaczącym zwiększaniu jej poziomu jak najbardziej pasuje i dlatego kupuję dalej. Ryzyko jest zawsze, ale bez ryzyka nie ma chwały.
Stopa wzrostu roczna na poziomie 4% to wynik zacny ale czy do utrzymania przez lata? Zobaczymy, fajnie jakby cena nie rosła, tylko teraz wróciła do spadków i się ustabilizowała. Byłby czas na skupowanie a niech rośnie za 20 lat. Tak buduję portfel sp. dywidendowych. Pozdrawiam, dywidendowy
Troszeczkę wyjaśnień.Zysk czy strata. Kupujesz dzisiaj 1000 szt. po 6,16. Twój zaangażowany kapitał to 6160 zł (prowizję maklerską dla czystości wywodu pomijam). Wartość Twojej inwestycji to POTENCJALNIE 6160 zł. I będzie ona zawsze potencjalnie równa cenie giełdowej akcji na giełdzie. Tę cenę kształtuje równowaga podaży i popytu i tak długo jak akcji nie sprzedasz, to zyski i straty są tylko POTENCJALNE, a nie rzeczywiste. Jeżeli cena spadnie do 5 zł i następnie wzrośnie do 7 zł, to ani nie masz straty na początku ani też nie masz zysku na końcu. Wypłata dywidendy oznacza rzeczywisty zysk z inwestycji w wysokości 200 zł minus 19% podatku Belki czyli 162 zł do kieszeni. Giełda z definicji obniży cenę REFERENCYJNĄ o wartość wypłaconej dywidendy w stosunku do ostatniej ceny giełdowej sprzed dnia dywidendy czyli z dnia 25 czerwca. Jaka będzie giełdowa cena po 25 czerwca to Bóg raczy wiedzieć. Jak będą przeprowadzali skup akcji w celu umorzenia to pewnie , chociaż wcale nie na pewno, będzie wyższa niż 7 zł ( wtedy ta inwestycja będzie potencjalnie warta więcej niż 7000 zł), ale jak giełda zacznie się walić to może być i tak, że ta inwestycja będzie warta mniej niż 6000 zł. Zyski i straty wirtualne są tak na prawdę bez znaczenia dla kogoś , kto zakłada stały, coroczny dopływ gotówki z dywidendy w wysokości znacznie wyższej niż oferuje bank. To są zyski rzeczywiste.
jako przykład...... Przed dywidendą :::::: akcje za 5000 Po dywidendzie :::: akcje za 4500 + 500 dywidendy (i od 500 19 % podatku ) wynik UJEMNY ....... trudne to takie?
jako przykład...... Przed dywidendą :::::: akcje za 5000 (czyli 5000zł : 6,16 zł za akcję =811 sztuk akcji) dywidenda 811* 20 gr=162,2 zł minus podatek Belki 19% czyli 30,82 zł Do kieszeni 131,38 zł
Po dywidendzie :::: akcje za (...)tyle za ile po 25 czerwca możesz je sprzedać na giełdzie wynik -nieznany
Znane jest tylko to że masz nadal 811 sztuk akcji wartych być może...dużo więcej niż 5000 zł a może dużo mniej ....... trudne to takie?
nie czytam Twoich wypocin =========================== załóżmy cena akcji 5000, dywidenda 10 % (kurs się nie zmieni od praw nabycia do dnia wypłaty ) Przed dywidendą masz 5000 po dywidendzie masz 5000 - 10 % = 4500 za akcje i do tego 500 dywidendy - 19 %, czyli 405 Przed dywidenda miałeś 5000 Po dywidendzie zostaje 4905 STRATA 95
A ja mam lepiej.....bo: 1. Nie płacę podatku od dywidendy ! Reinwestuję CAŁA dywidendę brutto. 2. Stopę dywidendy nie liczę od ceny akcji ale mojej uśrednionej z portfela. Dodam do tego jeszcze skumulowaną stopę dywidendy, czyli sumę dywidend do średniej ceny akcji - to jeszcze lepiej. 3. Nie liczę obecnej ceny, bo w zasadzie chcę żeby była jak najniższa - patrzę z perspektywy 10/15 lat.
Dodam jeszcze....że jeśli cena akcji po odcięciu prawa do dywidendy (czyli 2 dni przed przyznaniem prawa do dywidendy) jest taka sama jak w poprzednim dniu, to faktycznie na dywidendzie się traci z powodu podatku. Ale w długim okresie, jeśli się dywidendy reinwestuje w akcje spółek wypłacających dywidendy, to zarabia się w ujęciu rocznej stopy zwrotu dużo, dużo więcej.....około 10 pp. więcej niż bez reinwestowania dywidend lub bez ich wypłaty. Jeśli nie płacimy podatku od dywidend (jak wspomniałem wcześniej) to zysk jest wyższy. Pozdrawiam.
Nie bardzo rozumiem niegrzeczności i takiego zachowania...czytasz, uczysz się, szkolisz się, to korzystasz z różnych rozwiązań a jak nie masz wiedzy to .....np. płacisz podatki i tyle.