Dlaczego spółkę Celon Pharma, która w co najmniej w paru bardzo poważnych aspektach różni się od wielu innych spółek na GPW wrzucasz do jednego wora z Brasterami i Petrolivestami? Jak case pt, że było wiele już spółek, które miały być super a nie są i utopiły inwestorów łączysz jakoś ślepo z CLN? Równie dobrze można porównać Celon do Getback, też miało być pięknie, a nie jest. Ano dla lekko wnikliwego inwestora nie można tak porównywać, widać to dość wyraźnie.
Wymienię cechy spółki, które do mnie przemawiają i które wszystkie poniższe CLN posiada a wg mnie przynajmniej wymienione przez Ciebie jednak nie posiadały:
1 stworzył spółkę człowiek, który rozwinął Adamed, założył Mabion i jest głównym akcjonariuszem CLN (66%) 2. Ten sam człowiek (Pan Maciej Wieczorek) prowadzi CLN informując akcjonariuszy bardzo rzetelnie (raporty, spotkania z inwestorami), nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do informacji płynących ze spółki 3. Spółka nie posiada długów 4. spółka nie rozwadnia akcjonariatu 5. spółka ma kosmiczne dofinansowania - coś ok 150-200mln pln 6. spółka ma szeroki pipeline (12 projektów) 7. spółka zarabia, zwiększając zyski rdr 8. w akcjonariacie (stooq) zobacz sobie ile TFI siedzi 9. spółka miała świetne IPO 10. spółka kończy jedno z największych w tej części EU centrum CBR za ok 100 mln bez kreski 11. od IPO spółka dała zarobić ponad 100% akcjonariuszom 12. spółka wypłaca dywidendę 13. spółka będzie za pół roku drugą firmą po J&J z lekiem na depresję jedno i dwubiegunową z umową z BigFarmą na ok 200-300 mln dolarów czy tam euro:) 14. wejścia na rynki EU z Salmexem po kolei do wszystkich małych i olbrzymich rynków (Skandynawia, Niemcy, zaraz Francja i Hiszpania)
To tak na szybko i grubsza. Wymienione przez Ciebie spółki według mnie nie mogły się poszczycić takimi cechami, które wymieniłem.
Ale ja w ogóle nie odnoszę do merytoryki, tylko do głupich komentarzy i jakichś wróżb andrzejkowych.
Z doświadczenia wiem, że to często zły sygnał.
Co do twoich puntków, to kontekście dzisiejszej wyceny, może ze 2 mają rzeczywiście znaczenie - sprawność w pozyskiwaniu dofinansowań i niezły pipeline. Pytanie tylko, czy te wszystki granty się utrzymają, gdy sytuacja gospodarcza się zmieni. "spółka będzie za pół roku drugą firmą po J&J z lekiem na depresję jedno i dwubiegunową" - no nie, nie będzie. Bo najpierw musi przejść pozytywnie II fazę badań, potem III, a potem procedurę rejestracji. Przy pozytywnym wyniku kazdego z etapów, będzie to za kilka lat.
To prawda co napisałeś o s-ketaminie. Czas pokaże.... i to chyba w tym roku:) Ale moje punkty wypisane miały tylko uwypuklić, że spółka jest zdrowa fundamentalnie. i to bardzo, bardzo. Ja oceniam spółkę całościowo. Moje punkty pokazują, że jest dużo plusów.... To nie jest spółka zero-jedynkowa, że jak projekt się uda to dzida a jak polegnie to wszyscy leżą. Czuję po prostu timing Prezesa, tylko on może (no nie ja) wiedzieć jak rozwinąć jeszcze dalej Celon a robi to jak dotychczas świetnie.
Wierzysz w spółkę jak ja? Czy obserwujesz tylko? Kupujesz? Masz już w portfelu? Chyba że masz lepsze typy... Ja nie mam, przyznaję się bez bicia:)