Za 3 dni wyniki. Mam nadzieję, że zobaczymy przy ich okazji list od prezesa spółki z informacją nt. planów dywidendowych. Nie chodzi o dokładną kwotę, ale może choć jak to niektórzy prezesi piszą zasygnalizuje na jakim poziomie będzie ją rekomendował, np. 30% zysku.
Dostaniemy wyniki już zatwierdzone przez rewidenta. Ja osobiście spodziewam się informacji o wysokości (przynajmniej szacunkowej) dotyczącej przyszłej dywidendy. Co prawda bardziej obstawiam 10-15% niż 30%, ale to wystarczy aby więcej oczu zaczęło sie tej spółce poważnie przyglądać. Pewni to co główni pobiorą w dywidendzie, potem zainwestują przy okazji objęcia nowych akcji gdy będzie przejście na główny - inwestorzy lubią gdy po ustalonej cenie emisyjnej akcje biorą także dotychczasowi akcjonariusze.
Pytanie, czy w związku z nieuruchomieniem zakładu nie ponieśli jakiś większych kosztów organizacyjnych, ale w mojej ocenie wynik powinien oscylować właśnie wokół tych 1,5 mln netto. Wówczas cały rok zamknie się kwotą ok. 4,3 mln euro, czyli ok. 18,5 mln zł netto, co przy obecnym kursie daje C/Z ok. 1,4.
Myślę, że koszty rozruchu nowego zakładu nie pozwolą na 1,5 mln USD zysku. Raczej bym się spodziewał 0,5-0,7 mln. Ten rok powinien za to już przynieść profity z nowych inwestycji i zysk na poziomie aktualnej kapitalizacji.
Może chłopaki ze SW, którzy pofatygowali się na Ukrainę, żeby zobaczyć zakład zainterweniują w tej sprawie. 10% dywidendy będzie ukłonem w stronę akcjonariuszy.
Zgodnie z informacją na ich stronie dywidenda miała zacząć się od zysku właśnie za 2018 r., a wiec teraz. Może w tym raporcie umieścili standardowy zapis, albo jeszcze tego dokładnie nie przemyśleli i ustalili (najbardziej prawdopodobny scenariusz). Ewentualnie problemem może być kredytujący bank, one często nakładają pewne ograniczenia na wypłaty zysków w początkowym okresie kredytowania (żeby zachować pewne minimalne wskaźniki). Generalnie, jeśli wzrost zysków za ostatni kwartał jest rzeczywiście spowodowany (przynajmniej w dużej mierze) otwarciem zakładu w październiku, to należy spodziewać sie naprawdę dobrego roku 2019 - pewnie 6 mln euro zysku netto (przypadającego na AGL jest wówczas osiągalne. Pożyjemy zobaczymy. Wyniki generalnie bardzo dobre (sam liczyłem w głębi ducha że może przy dobrych wiatrach te 4,5 mln euro uda im się wyciągnąć), a tu taka miła niespodzianka.
Możliwe że to po prostu formułka, którą zostawili z automatu. Niestety raporty spółki do szczególnie dopracowanych nie należą. Czekamy na jakąś oficjalna rekomendację lub projekty uchwał na WZA
zwróćmy uwagę na 2 rzeczy, zanim zacznicie się ekscytowac..: - po pierwsze jest błąd już w net operation, gdzie strata z różnic kursowych jest dodana do zysku operacyjnego, w zeszłym roku była prawidłowo odjęta.. to daje prawie 1 mln..
- a dwa - corz większe zyski, nie generują gotówki w kasie... - trzy - jakie kresdyty spłąca firma, skoro za 2017 spłacili 3 mln, za zeszły 4 mln...a suma kredytów na budowę była zdaje się ...niższa... ile ich zatem jest/wzięli itd...
przy czym p. 2 jest kluczowy...nie wiem jak dystrybuuują i dlaczego nie generują gotówki.
Poczekajmy na ogłoszenie walnego, wtedy powinno się wyjaśnić kwestia dywidendy, na chwilę obecną zapewnienia umieszczone na stronie spółki w sposób jednoznaczny wskazują na wolę wypłaty części zysku już za rok 2018 r.