• No i PZU jednak spasowało Autor: mul_roboczy [159.205.23.*]
    https://m.bankier.pl/wiadomosc/OFE-PTE-PZU-cofnelo-pozew-zlozony-przeciwko-ABC-Data-7646898.html
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: pluto85md [37.30.17.*]
    No przeciez bylo jasne, ze nowa cena wezwania byla pod PZU, cena podniesiona, pozew oddalony.
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: ~Colian [83.28.4.*]
    współczuję tym co kupowali po 3 zł zostali ładnie zrobieni w jajo na wydmuszcze zwanej GPW
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: ~Przemysław [194.4.63.*]
    Ja bym nie odpowiadał na wezwanie ponieważ jest poniżej wartości godziwej , moim zdaniem wartość godziwa jest około 2 zł tzn (1,8-2,2) jest was wielu tu wiec jak nie odpowiecie na wezwanie to nie wycofają.To nie jest tak że strzelam z tą wartością ona taka jest.
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: ~pytanie [195.66.88.*]
    Jak wygląda sytuacja tych, co nie odpowiedzą na wezwanie, a ABC Data uzyska odpowiednia ilość akcji i zostanie zdjęta z giełdy? Jest wtedy organizowany jakiś przymusowy wykup akcji po cenie ustalonej przez spółkę?
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: mul_roboczy [159.205.23.*]
    Tak
    No gdyby doszli do 90% to mogą tak zrobić ( bo przymusowy jest jak akcjonariusz, grupa akcjonariuszy osiągną 90% lub więcej i mają na to 3 miesiące jeśli tego nie zrobią w tym czasie to później już nic nie zrobią bo przymusowego nie mogą zastosować bo na to jest czas tylko 3 miesiące) . Ja bym nie odpowiadał bo wartość jest zdecydowanie poniżej wartości godziwej i sprzedaż po 1,44 zł jest żenującą ceną, pozwolicie się dorabiać na was bogatszemu a wy będziecie w plecy. NIE MA SENSU ODPOWIADAĆ NA WEZWANIE TYLE W TEMACIE.
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: ~Średni_Inwestor [188.147.108.*]
    Nie wprowadzaj w błąd mułek. Cena nie może być niższa od ceny z ostatniego wezwania. Czyli i tak min 1,44 musi być.

Gorzej jak nie osiągną tych 90% wtedy mogą np: rozwodnic akcje emisja bez PP kosztem oczywiście pozostałych akcjonariuszy

Średni
    Emisje akcji zawsze można zablokować sądownie jeśli cena jest bez prawa poboru oraz z pokrzywdzeniem akcjonariuszy mniejszościowych zobacz jak na Elektrimie walczą ile razy Solorz próbował i nic mu z tego nie wyszło bo patrzył za grosze przejąć firmę.
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Żeby zablokować emisję be pp to najpierw trzeba pojechać na walne, zagłosować przeciw uchwale itd itd. A dopiero po tym wszystkim iśc do sądu. Czytając wpisy na tym forum obawiam się, że nie znajdzie się nikt kto to zrobi...

Poza tym czy PZU nie zna wartości godziwej? Chyba nie bo ktoś życzeniowo sobie wyliczył 1,8-2,2 zł na akcję. Może podeślijcie im linka do forum to zmienią zdanie pod wpływem waszych wyliczeń fair value...

Ja się tu z nikim nie będę kłócił. Po pierwsze że PZU zrezygnowało z blokady to bardzo źle o nim mówi bo ten wniosek pokazywał że fundusze walczą o spółki i także myślę podbudowało zaufanie do rynku że duże instytucje o niego dbają że interesy instytucji są zbieżne z interesami indywidualnych że walczą o dobrą cenę - wartość godziwą a jak wzywający tej ceny nie daje no to figa z makiem a teraz widzicie wszędzie piszą/myślą że PZU odpuściło- stchórzyło i jeśli teraz odpowiedzą na wezwanie to każdy będzie gadał że puścili firmę za bezcen. Sami się zastanówcie firma która płaciła tyle dywidendy teraz za 1,44 zł puszczać bo się znaleźli wybawcy z zagranicy i MCI którzy uratują polskich inwestorów od tych gó...nianych akcji - uchronią ich przed dalszymi startami - na giełdzie brakuje kapitału by pchnąć te akcje do wartości przynajmniej takiej jakie są warte ale to nie powód by sprzedawać je za grosze. Normalnie bohaterowie inwestorów byle takich więcej.
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: ~lukster [5.60.137.*]
    witam wszystkich i mam pytanie do maruderów co im się PZU nie podoba o co Wam w tym wszystkim chodzi?? przecież jakby się postawili i wezwanie nie doszłoby do skutku to mamy znów poniżej 1zł cenę czy tego własnie chcecie?? a skąd wiecie że PZu się nie dogadało na wyższą cenę być może w czwartek albo w piątek będzie jeszcze podniesienie (mało realne ale opcja jest bo musi minąć 5 sesji od ostatniego podniesienia) a nawet teraz macie po 1.4-1.41 nic tylko kupować przecież bezpieczne to 2-3% w 2 tygodnie!!!
    Kurs jest chwilowy a ABC data spokojnie może kręcić większe zyski oni nie mają jakiegoś gigantycznego zadłużenia dłużnego które ich zabija - firma ma przejściowe kłopoty jak wiele obecnie na rynku takie czasy - nic nie trwa wiecznie teraz jest kiepsko później bardzo dobrze tak to już jest na giełdzie. Przychody także mogą w długim-terminie rosnąć więc sprzedaż firmy po 1,44 zł jest naprawdę żenująca. Ja teraz zadaje pytanie skoro firm niby poszukuje inwestora strategicznego to dlaczego sam MCI nie sprzedaje swoich akcji - bo to bujda. Wycofają firmę za grosze poczekają z 5 lat kiedy na giełdzie będzie lepiej i znowu wprowadzą na giełdę tylko wtedy już kilku-krotnie będą chcieli więcej i powiedzą no firmę zrestrukturyzowaliśmy i fajnie teraz jest tyle warta. To jest takie cwaniactwo ja będę się na takie coś burzył nie ważne czy mam akcje tej bo jak wszyscy poczują polot w oszukiwaniu to ten rynek się załamie a giełda jest potrzebna gospodarce - nowoczesnej.
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: ~Średni_Inwestor [188.147.108.*]
    Zastanówcie się czy gdyby nie wezwanie to ktokolwiek dałby obecnie 1,44 albo nawet 1,3 za akcje tej spółki dzisiaj ?
    Data nie działa w próżni , jest konkurencja , która nie dość, że lepiej funkcjonuje i nie ma "przejściowych problemów" , generuje zyski i dywidendy tu i teraz a nie za 5 lat np: ASBIS.

Średni
  • Re: No i PZU jednak spasowało Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    @Przemysław

Jak to może kręcić większe zyski??? Dobrze się czujesz? A konkurencja która po kłopotach Actiona i Daty wzięła kolejne kawałki tego tortu?

To dlaczego nie kręci, dlaczego spadają przychody? Bierzesz pod uwagę co jeszcze może wyjść podczas kontroli z US? Napiszę ci jeszcze raz ABC Data to kamień dla portfela inwestycyjnego MCI i Tomek dobrze o tym wie. Strategia miliarda złotych wyceny i budowa na bazie Daty market plac'a nie wypaliły. Dlatego MCI buduje market place na bazie Morele.Net. Najwyższy czas pogonić tego muła aby nie blokował wzrostów NAVu w raportach MCI. Choć MCI na mule (ABC Data) zarobiło to jest to poniżej średniej nawet jak na spółkę z funduszu EuroV, jest to chyba najdłuższa inwestycja w portfelu i najwyższy czas się jej pozbyć. PZU wie co robi.

• Re: No i PZU jednak spasowało Autor: mul_roboczy [5.173.40.*]
    Sorki nie doczytałem dokładnie. Wykup przymusowy zrobią po cenie z wezwania a co do 90 % ktoś ma jakieś wątpliwości, że jak PZU odda to nie uzbierają ? Ja już daty się pozbyłem cenę uważam za ok przy tym co zrobili ze spółką . Dla mnie ta opowieść , pisana w kilku aktach się kończy. Przewidziałem prawie wszystko od 0,8 nie przewidziałem jedynie faktu, że tak upodlą kurs i spółkę , że zejdzie na takie minima . No cóż banan to banan
[x]
ABCDATA 0,00% 1,43 2019-07-22 13:14:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.