Za cały 2017 rok zysk był 9,19zł na akcję - z czego w Q4 4,10zł - tradycyjnie najlepszy kwartał w roku Jak do tej pory (Q1,2,3) za 2018 jest już zysku 8,12zł na akcję - a przed nami wyniki za najlepszy kwartał roku, czyli Q4. Aczkolwiek był w listopadzie mały przestój dostaw z Orlenu.
Podsumowując fakty - chyba czeka nas rekordowy zysk roczny. PYTANIE - ILE ZŁ NA AKCJĘ za 2018? no i jaki % tego poszłoby na dywidendę? Zapraszam do dyskusji :)
Dnia 2019-03-05 o godz. 10:29 ~Emitent napisał(a): > Za cały 2017 rok zysk był 9,19zł na akcję - z czego w Q4 4,10zł - tradycyjnie najlepszy kwartał w roku > Jak do tej pory (Q1,2,3) za 2018 jest już zysku 8,12zł na akcję - a przed nami wyniki za najlepszy kwartał roku, czyli Q4. Aczkolwiek był w listopadzie mały przestój dostaw z Orlenu. > > Podsumowując fakty - chyba czeka nas rekordowy zysk roczny. PYTANIE - ILE ZŁ NA AKCJĘ za 2018? no i jaki % tego poszłoby na dywidendę? Zapraszam do dyskusji :) > > moje typy: 12zł zysku na akcję, 10zł dywidendy >
Zarząd PCC Rokita SA informuje o zmianie terminu przekazania do publicznej wiadomości jednostkowego i skonsolidowanego raportu rocznego za rok 2018 z dnia 13.03.2019 r. na dzień 18.03.2019 r. Typuję zysk roczny netto ok. 12,5 zł. na akcje i dywidendę na poziomie 11 zł.
Jeżeli PCC w 4 kwartale uzyska taki sam wynik jak rok temu zysk wyniesie 12,23 zł na akcje, moim skromnym zdaniem zysk będzie większy i wyniesie 12,8 zł na akcje a dywidenda 10,5 zł co powinno sprawić że cena przekroczy 110 zł za akcje, co już dawno powinno mieć miejsce.
........miód aż kapie z Waszych wypowiedzi. I co z tego, będzie odcięcie dywidendy brutto, wy dostaniecie netto. Już jesteście w plecy podatek. I aby zmącić ten sielankowy nastrój, przypominam, że spółka dotychczas nie odrobiła wartości przed dywidendą w 2018r. Dla myślących proponuje popatrzeć na wykres. Tyle.
Zerknij na komunikaty zarządu. Od listopada jeden z członków zarządu co miesiąc kupuje akcje zaczął to robić przy 82zł a skończył przy 88zł. Jak sytuacja była by kiepska to będąc w zarządzie raczej bym się pozbywał.
Przy powtórzeniu wyniku z Q4 w roku poprzednim (4zł) byłoby jakieś 12zł/akcję - co jest świetnym wynikiem. Aż boję się pomyśleć, jaki piękny będzie wynik kiedy zachowana zostanie dynamika wzrostu z 3 pierwszych kwartałów - może być 5-6zł, tak więc nawet i 14zł jest tu realne 8) A przy 90% dywidendy, nawet 12,5zł samej dywidendy ... byłoby pięknie 8)
koszt całej spółki córki to 95mln zł, z czego połowa ma należeć do Rokity, czyli jakieś 42,5mln zł. Jeśli faktycznie chiceliby to finansować gotówką, a nie kredytem ( w co wątpię) może to obniżyć tegoroczny potencjał dywidendowy o ok. 2,20z/akcjęł. Przy wyniku 12,20zł (hipotetyczne założenie) potencjał na dywidendę to wciąż 10,00zł 8-)
Mnie zachowanie Rokity się nie podoba, Kurs utknął na 95 i nie chce się ruszyć, ktoś systematycznie sprzedaje, i widać, że ma wiele akcji. Do wyników 2 dni, i nic się nie dzieje. Zastanawiam się czy brać dywidendę, czy czekać na kurs poniżej 80zł, bo teraz mogę przytulic ok 15zeta, i wydaje mi się, że spokojnie odkupie poniżej 80. Tak zakładam. Wycenę w okolicach 100zł przed dywidendą byłaby szczęśliwym strzałem. Dla rozkoszujących die dywidendą po raz kolejny przypominam, ze kurs nie odrobił dotychczas wyceny z 2018 przed dywidendą.
Ostatni tydzień grania pod wyniki...a my kiblujemy na 95...ktoś to dobrze rozegrał. Ale mimo wszystko i tak widzę PCC powyżej 100zł w niedalekiej przyszłości...
A tak właściwie istnieje jakieś prawdopodobieństwo że zarząd wstrzyma wypłatę dywidendy w tym roku? i zdecyduje się na wykorzystanie całego zysku na potrzeby dofinansowania jakiejś inwestycji?
Nie ma takiej opcji, żeby dywidenda była wstrzymana, a decyduje o tym właściciel, który zgarnia ponad osiemdziesiąt parę procent tej kasy. inwestycje są finansowane z zupełnie innych źródeł. na bank co najmniej 90% zysku będzie przeznaczone na wpłatę dywidendy. Taka jest po prostu polityka tej firmy, w zakresie podziału zysku!