Standard COG powrócił. Sprawozdania po północy i ustawiane przez Krzyśka cyferki w sprawozdaniu. Gdzie zyski ? Tymi zajął się Przemek w końcu to jego biznes więc mu się należy. Zwiększenie wynagrodzenia o prawie 100% w stosunku do 2017 to zdecydowanie za mało.
Z ponad 470 mln PLN przychodów w Q4 spółka wypracowała -5 mln PLN. W tym samym okresie 2017 spółka przy przychodach o 30 mln PLN niższych wypracowała 16 mln PLN zysku netto. Oczywiście zysk netto nie jest dobrą miarą ponieważ jest korygowany o wyniki różnych innych zdarzeń ale takich w Q4 nie było. Do tej pory na wyniki duży wpływ miała wycena zadłużenia obligacyjnego ale to zostało w dużym stopniu wyeliminowane po przeprowadzeniu refinansowania.
Tak więc COG wrócił do jedynego słusznego podziału wypracowanych zysków - Przemek musi zarabiać więcej niż spółka.
ale co nam maluckim do tego?
przecież wiesz ze kupiles akcje spolki której wlascicielem jest (oficjalnie) p. sztuczkowski, zdajesz sobie sprawę z tego ze kupując akcje spolki na gpw pod nickem stalowy, nie znanym imieniem i nazwiskiem, zdajesz się na loz wlasciciela
Pan sztuczkowski nie ma obowiązku nabijac ci wallet'a.
ja ide z pływem, oczywiście licze na high tide.
nie licze na to ze zola czy sztuka mnie ozloca, bo im mój los jest obojętny, twój tez, ja licze na to ze moje przewidywania co do sytuacji w firmie i kursu akcji mnie ozloca.
"w końcu jego biznes i mu się należy" - coz więcej chcesz dodac stalowy, czy kolega cog?
zaloz swój biznes, rzadz i dziel, ja czekam na to dzielenie od zoly
Przemek z racji pełnionej funkcji i ilości posiadanych akcji pobiera ponad 500 tys. PLN miesięcznej pensji. Prawo do wyników spółki ma każdy akcjonariusz takie samo. Oczywiście spółka musi najpierw wypracować zysk a tu jak widać Przemek z Krzyśkiem tak mogą ułożyć biznes, że mimo stabilnych warunków zewnętrznych i tego samego asortymentu sprzedaży, raz mogą wykazać 20 mln PLN zysku kwartalnie a raz 5 mln PLN straty. Jak to możliwe ? To bardzo proste. Koszty zawsze się znajdą a wiadomo, że koszty dla jednej strony to zyski dla drugiej.
skoro zdajesz sobie sprawę z tego ze CH jest spolka publiczna, skoro wiesz ile kasy trzepie sztuka/m-c, skoro wiesz ze nic nie możesz na to poradzić, skoro wiesz ze cie skubia z "możliwego" udziału w zysku w formie dywidendy to co robisz na tej spolce?
ja mam akcje CH bo mi to pasuje,
nie mam zadnego wpływu na zarobki zarządu,
nie mam zadnego wpływu na zysk spolki,
mam mikronowy wpływ na przychod (firma w której pracuje kupuje stal z cognor)
"Przemek z krzyskiem mogą tak ulozyc biznes" - 100% racji stalowy ale jeśli jest w tym cos niezgodnego z prawem to zloz wniosek do prokuratury.
zly jesteś o to ze zola ci nie nabil kobzy? ja tez chciałbym sprzedać swoje akcje pol roku temu po 11,2, ale nikt mi takiej ceny nie obiecal, sam kupiłem akcje po … i sam je sprzedam po...
koleżanki i koledzy, koledzy i koleżanki, jeśli jesteście sfrustrowani agonia kursu akcji to dajcie swoim nerwom odpocząć, sprzedajcie akcje CH, kupcie akcje spolek gdzie zarzadzajacy dbaja o wysokie zyski akcjonariuszy i korzystajcie z zycia
w definicji spolki publicznej nie ma słowa o tym ze akcjonariusze maja mieć potężne zyski z samego zakupu akcji takiej spolki, stalowy popraw mnie jeżeli nie ma racji.
cala reszta czyli działanie na szkode spolki itp. może po odpowiednim zawiadomieniu rozwiać lub potwierdzić prokuratura
zyski znalazly sie w kieszeni zarzadu wielokrotnie wam tu pisalem nie dzadza wam tu zarobic
beda dusic kurs tak dlugo az sztuczka bedzie mial kase na sciagniecie spolki za grosze z gieldy congor dolaczy do grona takich zacnych firm jak fam czy wczesniej yawal oraz avia ml leasing
szkoda czasow i nerwo sa inne spolki na giledzie z normalnymi wlascicielami - a nie januszami
Przemek nie ściągnie COG z giełdy do 2021 roku czyli do czasu konwersji obligacji zamiennych. Niską cenę ma zagwarantowaną. Skoro w Q4 EBITDA miała być niższa niż w Q3 2018 ale wyższa niż w Q4 2017 tymczasem po nocnych ustaleniach wyszło co innego.
Na pierwszy rzut oka w wyniku brakuje około 20 mln PLN. To czego brakuje w COG jest na kontach odpowiednich osób. Których ? Przecież to wiadomo. Do ściągnięcia spółki trzeba mieć kasę a z pensji nawet 500 tys. miesięcznie nie uzbiera się potrzebnego kapitału.
stalowy, ja tez uważam ze za 4Q brakuje zysku, a co za tym idzie za caly 2018 rok w sumie tez mogly być większy, wyprowadzili kase… bo mogli, jeśli jest cos niezgodnego z prawem to Ziobro po odpowiednim "donosie" będzie mogl się wykazac, ale nikt nie wniesie sprawy do prokuratury bo przekrętu nie było i proste,
"kasa jest na kontach odpowiednich osob" - wow, pewnie tak jest, "których? przecież to wiadomo" - wow, no jasne ze wiadomo których, tylko czemu masz o to pretensje do zarządu? robia co mogą żeby im się... nie widze w tym nic zlego, sam bym robil tak samo, srebrniki stalowy, srebrniki.
Jeśli natomiast uważasz ze zarząd popelnil przesteptwo to zawiadom odpowiednie instytucje
pasuje - kup akcje, nie pasuje nie kupuj
pasuje - trzymaj akcje, nie pasuje sprzedaj
jakie to jest proste, tylko czemu ci nieszczęśnicy wypowiadający się na forum (na nie) nie chcą tego zrozumieć? nie wiem.
"Przemek nie sciagnie spolki z giełdy do 2021" - no jasne ze nie sciagnie, pisałem o tym w grudniu 2017 roku, nawet chyba ty wieszales na mnie psy za te/tego typu stwierdzenia. do sciagniecia spolki oprócz kasy i ochoty trzeba mieć możliwość, jak na razie takiej nie ma, nie jest przeszkoda konwersja obligacji zamiennych, przecież wiesz o tym, obligacje zamienne mogą być zamienione nawet dzis. Glowna przeszkoda sa warranty, na które jak wiesz nie można oglosic wezwania, na które jak wiesz nie można oglosic wykupu przymusowego
Jestem akcjonariuszem i negatywnie oceniam zaprezentowane wyniki. Po trzech kwartałach stabilnych, przewidywalnych wyników raptem pokazują się straty i co gorsze słaba EBITDA.
Zarząd oczywiście chwali się wynikami całego roku 2018 a o Q4 cisza. Żeby uspokoić akcjonariuszy zaproponują dywidendę i wszystko będzie cacy. Tyle, że na dywidendzie najwięcej korzysta Przemek ale to dla niego tylko dodatek do tego co już sobie pobrał ze spółki.
Jakie instytucje niby miałby się zająć sprawą spółki akcyjnej ? Co niby udowodnisz jak sprawozdania są audytowane przez niezależnych audytorów ?
Faktycznie jedynym rozwiązaniem jest sprzedaż akcji i tak też właśnie chciałem zrobić ;) Liczyłem, że po dobrych wynikach kurs przeskoczy powyżej 2,10 a po ogłoszeniu dywidendy sięgnie może nawet 2,50 PLN ale to już się nie uda więc pozostaje czekanie na dywidendę.
jeden z nielicznych gości z którym można merytorycznie powymieniać poglądy.
"jestem akcjonariuszem i negatywnie oceniam zaprezentowane wyniki" - ja tez
"tyle ze na dywidendzie najwięcej skorzysta Przemek" zle prawisz kolego, na dywidendzie skorzystają wszyscy akcjonariusze proporcjonalnie do ilości posiadanych udzialow
"jakie instytucje mialyby się zajac sprawa spolki akcyjnej?" - odpowiednie stalowy, odpowiednie, jeśli uważasz ze w spolce dzieja się przestępstwa na szkode miedzy innymi ciebie jako akcjonariusza to odpowiednia instytucja to tego jest prokuratura.
"co niby udowodnisz jak sprawozdania sa audytowane przez niezależnych audytorow?" - w getback tez sprawozdania były audytowane przez niezależnych … a jak wiesz już kilkanaście osob siedzi w pierdlu.
ja liczyłem i licze w dalszym ciągu na więcej niż te powyżej 2,1 o których piszesz, amen
stalowy co zrobisz lub co masz zamiar zrobić jak się doczekasz na ta dywidendę? jeśli to nie jest tajemnica
COG to nie GBK.
Żadna instytucja nie zajmie się donosem na zarząd czy głównego akcjonariusza kiedy spółka wykazuje dobre wyniki. Jest audyt znaczy wszystko jest OK. Jako akcjonariusz możesz zagłosować przeciwko absolutorium dla członków zarządu a później dochodzić swoich racji przed sądem.
2,10 - oby kurs pokonał ten poziom.
Co zrobię z dywidendą ? Zależy ile Przemek zdecyduje się oddać pozostałym akcjonariuszom. Brak propozycji podziału zysku oznacza, że niczym pozytywnym nie zaskoczy. Więc nie ma co planować
nie, nie pytalem co zrobisz z dywidenda, bo to wiadomo - wydasz, na cokolwiek. Pytalem co zrobisz jak juz ja przytulisz dywidende? bo pisales we wczesniejszym poscie ze jedynym rozwiazaniem jest sprzedaz akcji i tak wlasnie chciales zrobic, teraz poczekasz na dyw i?
jak ty to rozumiesz stalowy: Równocześnie z zamknięciem refinansowania Cognor wyemitował 200 warrantów serii C, z czego wszystkie zostały zaoferowane PSH. Ich posiadacz ma prawo zapisu na jedną akcję Cognor na podstawie jednego warrantu w ciągu następnych 6 lat za cenę emisyjną 1.000.000,00 złotych.
Dywidenda do przytulenia 30 gr, wyniki za 4 kw. (księgowość kreatywna?). Czy można sprawdzić kto wrzuca w rynek akcje do 1,77 zł, przecież gdyby wystawił po 1,90 zł też by zostały wchłonięte? Podobnie był zjazd do 0,65 zł i to już dwa razy. Widać, że te ruchy (działania) są celowe. Co w takim razie czeka nas w 2019 roku? Oczywiście po wypłacie dywidendy....
ja mam taki talent elb, do krewoania czy wypromowania siebie, ale nie znajduje w moich wpisach na forum takiego promowania swojej osoby, każdy z was ma glowe i c... (mezczyzni) lub wrodzona intuicja (kobiety), możecie sami decydować o własnych losach jak tylko chcecie.
tez bylbym ostrozny (i jestem) z wiara we wpisy na forum.
a do morta, czy do innych mord, nie nie sprzedałem w piątek, tak, jeszcze jestem na pokładzie, nie, nie uszlo ze mnie powietrze.
mam swietna cene zakupu, w zeszłym roku wzialem dyw, w tym tez mam zamiar wziąć, ew. zjazd do 1,55 nie robi i nie zrobi na mnie wrazenia (który to już raz?)
oczywiście liczyłem i licze w dalszym ciągu na zdecydownie wyzsza cene akcji, pozdrawiam
i znowu jakaś pi....blokuje kurs na 1,98 zł ....przecierz mógłby sprzedąć ponad 2 zeta spokojnie jakby rozbujali kurs..... poza tym powinni zabronić takiego ukrywania podaży...
czyli tzw "szwagry"pszemka pilnuja kursu zeby za bardzo nie urósł...a ten bdm to najpierw zachwalali spółke wydawali rekomendacje a teraz graja na spadki...