w chwili obecnej to jest pytanie do zarządu bo to on będzie rekomendował a potem walne ją przegłosuje. Za 3 miesiące się dowiemy.
Prognozowany zysk jednostkowy netto za 2018 to 17,4 mln czyli teoretycznie może być w przedziale od 0 do 5,60 PLN. Biorąc pod uwagę, że np w okresie ostatnich 5 lat dywidenda wynosiła 0,7-0,8 PLN i stanowiła niecałe 30% zysku oraz możliwość podwyższenia tegorocznej puli o kwoty przeniesione z utworzonych z zysków kapitału zapasowego tj. we wspomnianym okresie daje dodatkowo kwotę prawie 30 mln PLN do podziału, czyli teoretycznie mogą wypłacić 16 zł dywidendy - to tyle teorii. W praktyce czekam na rozwój wydarzeń.
Tak, na forum siedzą sami jasnowidze, którzy chętnie podzielą się wiedzą o dywidendzie zanim jeszcze spółka w ogóle ogłosi rapot roczny ; ) Oj ludzie, ludzie, skąd wy się bierzecie na tej giełdzie?
Płaci od wielu lat. Przypuszczam,że w roku (za 2018) wypłacą dużo więcej. Najgorzej,dywidenda nie rekompensuje tego co z kursem wyprawiają; Na Fasing jestem gdzieś od 2005, siedzę i ciągle to samo (banksterka ) Powoli mam dość i przesiadam się na Patentus tam widzę lepsze możliwośći. Przynajmniej bloker jest słabszy (brakuje jemu akcji ) i oczekuje się dobrych wyników.
Zapłacą więcej, albo nie. Jednostkowe wyniki mają super, ale jak się okaże, że trzeba finansować kulę u nogi w postaci Becker i innych przynoszących stratę spółek zależnych, to może się okazać, że żadnej podwyżki nie będzie.
Uważam,że dywidendy będzie więcej ,1/3 zysku powinna pójść na dywidedę A więc ok 2 zł na akcję. Proponuję , kup w poniedziałek ok 1000 akcji Patentusa. Również dokupię . Chcę popatrzeć jak bloker bedzie reagował,jeżeli jemu zaczniemy podbierać. Tam tez nikt nie kupuje,sam sternik tasuje zleceniami i transakcjami. Sam jestem za słaby ,żeby jego przycisnąc i podenerwować. A spólka tego warta,zeby mieć trochę akcji.