Ciekawą sytuację przyuważyłem. Jak wspominałem mamy z lewej strony na kupnie po 1,16 widełkowe zlecenie ktore jeszcze do niedawna było przesuwane w zależnosci od podazy w dol a ostatnio jest raczej na biezaco uzupełniane. Wczoraj i dzis mialo miejsce swoiste licytowanie się wlasciciela tego zlecenia z kims kto probowal dolowac po kilkadziesiat sztuk. Wczoraj rano mielismy na kupnie 6600 sztuk, ktos sprzedal 20 sztuk i standardowo zlecenie zostało uzupełnione z powrotem do 6600 sztuk, po jakims czasie polecialo kolejne 100 sztuk i zlecnie zostalo znowu uzupelnione, ale juz do 6700. Dzis znowu ktos sprzedal 40 sztuk aby zdołowac na 1,16 i zlecenie znowu zostalo uzupelnione do jeszcze wyzszej wartosci 6720 sztuk. Trochę to wyglada jak pokazanie jednego drugiemu "nawet nie próbuj"
Ja bym sie nie doszukiwal w tym glebszego sensu, jedna z transakcji na 1,16 byla moja i nie z checi zdolowania kursu, a ze zwyklej frustracji - na tej spolce nie ma obrotow i nie dzieje sie absolutnie nic, a zlecenie sprzedazy na kilka tysiecy akcji po 1,25 kisilo sie od miesiaca zasmiecajac rachunek
Twoje za pewne było 340 sztuk, ktore zostalo Ci jeszcze z tego co wystawiles po 1,25, a w koncu straciles cierpliwosc i pusciles po 1,16. Ja mowie o zleceniach po 20-40 sztuk, one na pewno nie byly puszczane tylko dlatego że komus zasmiecaly rachunek. Tutaj od dawna tocza sie roznego rodzaju gierki i wazne aby je obserwowac i choc probowac zrozumiec roznego rodzaju sygnaly
Tak, a mi chodzilo o to, ze takich jak ja moze byc wiecej - znudzonych brakiem ruchu i bojacych sie wejsc za duze pieniadze przez brak plynnosci / nieznajomosc spolki.
Ale fakt, 20 - 40 to nie drobnica, a manipulacje
Masz rację, zdarzają się normalne transakcje, znudzonych, zniecierpliwionych, przestarszonych. Prawdopodobnie taka transkacja miala miejsce np w piatek gdzie ktos sprzedal okolo 2000 sztuk, ale tez jestem juz tu tak dlugo zeby przynajmniej w znacznej wieksozsci potrafic rozrozniac normalne transakcje od manipulacji. Oczywiscie takie rzeczy zdarzają się w obie strony. Na zamknieciu tez ktos ratowal kurs 10 sztukami. Paradoksalnie przez to ze zabraklo Ci cierpliwosci (jakbys poczeal to bys sprzedal i po 1,25) to dzieki Tobie mamy zamkniecie grosz wyzej 1,26 zamiast 1,25. A korzystajac z okazji zapytam. Jesli moge wiedziec... Jak rozumiem wszedles tu na ostatnich wzrostach? Wczesniej miales Wikane czy to pierwszy raz? Co Cie sklonilo do zakupow? Te nagle wzrosty?