• Proszę o poradę. Autor: ~zdzis [213.146.55.*]
    Mam sporo akcji ABCDATA. Kupiłem po 2,10. Proszę szanownych o poradę bo w takiej sytuacji jak ,,wezwanie do sprzedaży'' to nic nie rozumiem. Bylem początkującym na giełdzie gdy kupiłem akcje.Pytania:
    1. jaką podjąć decyzję.
    2. Jeśli zdecydować się na ,,zapisy do sprzedaży'' po 1,30, to gdzie to zrobić.- jestem w CDM PEKAO.
    3. Jeśli nie decydować się na ,,zapisy do sprzedaży'' to jeśli wycofają ABCDATA z giełdy, to co WTEDY z moimi akcjami, w jaki sposób będę mógł odzyskać choć część wartości z akcji? czy może być większa strata niż bym teraz ,,zapisał się...''?
    4. Na czym polega ,,przymusowy wykup akcji''?
  • Re: Proszę o poradę. Autor: ~kulawakoza [188.147.111.*]
    1 to juz Twoja w tym glowa. 2 idziesz do swojego domu robisz blokade akcji wybierasz swiadectwo depozytowe. ( generalnie oni tam beda wiedziec co Ci dac sobie doczytaja wezwanie powiesz tylko ze chcesz odpowiedziec na wezwanie abc I Cie pokieruja. Z tym idziesz do domu maklerskiego wzywajacego lista placowek jest w tresci wezwania. Tam tez juz beda wiedziec o co chodzi. Wypelnisz formularz I dasz im to swiadectwo depozytowe I tyle. 3 jesli uzyskaja 90 procent to wycofaja akcje z gieldy zeby to zrobic oglasza przymusowy wykup. Nic nie musisz wtedy robic kasa samo sie pojawi na koncie zamiast akcji I po cenie takiej samej jak w wezwaniu czyli pewnie te 1.3 jak sie nic nie zmieni.
  • Re: Proszę o poradę. Autor: zdzis35 [213.146.55.*]
    Wielkie dzięki dla ~kulawakoza, za poradę.Jeśli tyle samo mogą dać przy ,,przymusowym wykupie'' to nie ma co się spieszyć teraz ze sprzedażą. Poczekam na to co będzie dalej.
  • Re: Proszę o poradę. Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.225.*]

Równie dobrze może być tak, że po średnio udanym wezwaniu po prostu sobie odpuszcza na jakiś czas. Czyli biorąc pod uwagę kolejne złe informacje , spółka powróci w okolice 80gr a może i 50gr. I myślę że wtedy pojawi się cała masa chętnych aby oddać po tych cenach , wystarczy tylko dać im trochę czasu :)

Średni Inwestor
  • Re: Proszę o poradę. Autor: ~Myślący [93.179.249.*]
    Jasne..., a jak powszechnie wiadomo, świnie latają.
  • Re: Proszę o poradę. Autor: ~Artq [77.45.93.*]
    Małe sprostowanie: Wycofanie spółki z giełdy nie wiąże się automatycznie z przymusowym wykupem. Może się zdarzyć tak, że zostaniesz z akcjami, które już nie są notowane na GPW i ich sprzedaż będzie możliwa tylko przez umowę cywilno-prawną (np. tak jak samochód).
  • Re: Proszę o poradę. Autor: ~kc [178.217.249.*]
    jak nie sprzedasz ,a w przyszłości będą sobie płacić dywidendę to też dostaniesz .
  • Re: Proszę o poradę. Autor: ~Myślący [95.160.140.*]
    Koszty obsługi takiej sytuacji dla głównego udziałowca będą spore. Czy jakaś firma dotychczas wychodząca z GPW postąpiła w ten sposób?
  • Re: Proszę o poradę. Autor: ~Artq [77.45.93.*]
    ASSECOSLO wyszła bez przymusowego wykupu. Niektórzy specjalnie zostawili sobie akcje dla dywidendy
  • Re: Proszę o poradę. Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.225.*]
    Tak wyszedł FAM. Potem Zrobili mega emisje bez PP dla głównego udziałowca rozwadniając akcje i dopiero potem zrobili przymusowy wykup .

Sprawa w prokuratorze a ludzie potracili kupę pieniędzy.

• Re: Proszę o poradę. Autor: ~kulawakoza [188.147.109.*]
    Ale wiedzcie tez o tym ze po osiagnieciu 90procent w ciagu trzech miesiecy akcjonariusz mniejszosciowy moze zadac wykupienia swoich akcji po cenie z 6miesiecy a jak bylo wezwanie to z wezwania. Art 83 ustawy o ofercie publicznej itd z 29 lipca 2005
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.