Mam sporo akcji ABCDATA. Kupiłem po 2,10. Proszę szanownych o poradę bo w takiej sytuacji jak ,,wezwanie do sprzedaży'' to nic nie rozumiem. Bylem początkującym na giełdzie gdy kupiłem akcje.Pytania: 1. jaką podjąć decyzję. 2. Jeśli zdecydować się na ,,zapisy do sprzedaży'' po 1,30, to gdzie to zrobić.- jestem w CDM PEKAO. 3. Jeśli nie decydować się na ,,zapisy do sprzedaży'' to jeśli wycofają ABCDATA z giełdy, to co WTEDY z moimi akcjami, w jaki sposób będę mógł odzyskać choć część wartości z akcji? czy może być większa strata niż bym teraz ,,zapisał się...''? 4. Na czym polega ,,przymusowy wykup akcji''?
1 to juz Twoja w tym glowa. 2 idziesz do swojego domu robisz blokade akcji wybierasz swiadectwo depozytowe. ( generalnie oni tam beda wiedziec co Ci dac sobie doczytaja wezwanie powiesz tylko ze chcesz odpowiedziec na wezwanie abc I Cie pokieruja. Z tym idziesz do domu maklerskiego wzywajacego lista placowek jest w tresci wezwania. Tam tez juz beda wiedziec o co chodzi. Wypelnisz formularz I dasz im to swiadectwo depozytowe I tyle. 3 jesli uzyskaja 90 procent to wycofaja akcje z gieldy zeby to zrobic oglasza przymusowy wykup. Nic nie musisz wtedy robic kasa samo sie pojawi na koncie zamiast akcji I po cenie takiej samej jak w wezwaniu czyli pewnie te 1.3 jak sie nic nie zmieni.
Wielkie dzięki dla ~kulawakoza, za poradę.Jeśli tyle samo mogą dać przy ,,przymusowym wykupie'' to nie ma co się spieszyć teraz ze sprzedażą. Poczekam na to co będzie dalej.
Równie dobrze może być tak, że po średnio udanym wezwaniu po prostu sobie odpuszcza na jakiś czas. Czyli biorąc pod uwagę kolejne złe informacje , spółka powróci w okolice 80gr a może i 50gr. I myślę że wtedy pojawi się cała masa chętnych aby oddać po tych cenach , wystarczy tylko dać im trochę czasu :)
Małe sprostowanie: Wycofanie spółki z giełdy nie wiąże się automatycznie z przymusowym wykupem. Może się zdarzyć tak, że zostaniesz z akcjami, które już nie są notowane na GPW i ich sprzedaż będzie możliwa tylko przez umowę cywilno-prawną (np. tak jak samochód).
Ale wiedzcie tez o tym ze po osiagnieciu 90procent w ciagu trzech miesiecy akcjonariusz mniejszosciowy moze zadac wykupienia swoich akcji po cenie z 6miesiecy a jak bylo wezwanie to z wezwania. Art 83 ustawy o ofercie publicznej itd z 29 lipca 2005