Abc data dokładnie tak jak przewidywałem (wystarczy prześledzić wątki na forum) :) Na Groclinie zbieram ale dziwnie chętnie mi ktoś oddaje :) Dla mnie fundamenty są ok cały czas brakuje mi tylko info na co pójdą pieniądze ze sprzedaży cadmu i nieruchomości, Oprócz spłacenia kredytów. Tyle kawiory wystarczyłoby, żeby zrobić Bb w całości
Zysk powinien być na coś przeznaczony - np na dywidendę, na bb lub na inwestycje. Jak Niemiec będzie kombinować to prokuratura chętnie się tym zajmie :) jakoś nie wiem czemu mi najbardziej bb podchodzi :)
"Pieniądze ze sprzedaży przeznaczymy na rozwój Groclinu w segmencie poszyć. Zmieniliśmy strategię, będziemy produkować mniej, ale tylko rentownie. Wielu partnerów wskazywało, że nasze zadłużenie jest zbyt duże, co stawiało pod znakiem zapytania nowe umowy. Teraz nie będzie tej bariery, liczę więc, że szybko podpiszemy nowe umowy - część jeszcze w tym roku. Polska stanie się dla nas tylko centrum operacyjnym. Większość naszej produkcji będzie przeniesiona na Ukrainę. Przyglądamy się zakładom w Bośni. Niestety, w Polsce koszty pracy stały się zbyt wysokie, aby móc realizować tu wszystkie kontrakty" - powiedział prezes i największy udziałowiec Andre Gerstner.
Dodatkowo prezes Groclinu zapowiedział sprzedaż zbędnego majątku, którego szacunkowa wartość to 10-15 mln zł. Środki zostaną przeznaczone na dalszy rozwój i zmniejszenie zadłużenia.
"Zweryfikowaliśmy podejście do biznesu w Polsce. Widzę nas też w segmencie samochodów ciężarowych - mam nadzieję, że jeszcze w tym roku podpiszemy coś pilotażowo. Naprawdę wiele umów nie doszło do skutku przez nasze zadłużenie. Od początku tego roku nasze wyniki się stale poprawiają, zarabiamy i ta sytuacja będzie się poprawiać w kolejnych kwartałach."
"zbędny majątek" szacowali na 10-15 mln sprzedali za 18 mln i dodatkowo pozbyli się problemu odpraw . Udziały w Cadm kupili za 10mln sprzedali za 44mln. Trzeba powiedzieć, że Niemiec naprawdę dobrze kombinuje. Dlatego czekam na rozwój wypadków.
Pozdrawiam :)
No cóż może masz tu i rację .... ale skoro Aegon sprzedał swoje akcje z tak olbrzymią stratą musi nie wierzyć w strategię spółki i jej prezesa, ja uważam że tą spółką powinny zainteresowac się organy państwa i sprawdzić co sie w niej dzieje i dlaczego akcjonariusze stracili tak ogromne pieniadze a spółka utraciła tak ogromny majątek - ale my drobnica nie wiele tu możemy, skoro Aegon mający prawników nic nie zrobił tylko oddał za marne grosze swoje akcje;;
Jest coś takiego jak suwak OFE :) pewnie przytoczył bym kilkanaście przykładów funduszy które musiały sprzedawać różne spółki z dużą stratą . Np NN na trakcji sprzedawało po 2,9 i od tamtego momentu kurs jest cały czas powyżej 3 zł (myślę że w tym roku możliwe nawet i 6), na ABC dacie też jest bardzo prawdopodobne, że fundusze wychodziły na historycznych minimach.
Jedyną rzeczą, której można się obawiać na Grocu to próba zrobienia wydmuszki, tyle że Niemiec ma niecałe 40%, a w kasie jest pełno :) Pora na to, żeby drobni się trochę zjednoczyli i patrzyli na ręce jeśli chodzi o umiejętne wykorzystanie kasy na przejęcia.
Niemiec robi co chce, to już wydmuszka, nie bądzcie pazerni i naiwni, bo nie po to kurs został tak bardzo zbity w dół aby teraz rosnąć ten papier skupuje Vw w porozumieniu z Niemcem i tylko spekuła może im podbić kurs a ta nie zrobi tego bez przyczyny. Muszą być dobre wyniki albo inne dobre info.
A jakie będą wyniki ?? 62 mln in plus przy kapitalizacji bodajże 36 mln ! Jeżeli Niemiec nie ściemnia to też idealny czas na przejęcia bo spółki wyceniane są bardzo nisko.
myslałem o wyniku za 4 kw a nie za sprzedaż nieruchomosci, zobaczymy ile groclin naprawdę zarabia. Ciekawe czy w końcu dokończyli 2 fabrykę na ukrainie, czy tylko wynajmują hale.
w grodzisku teraz prezes jest na komornym i wynajmuje halę, wiec chyba nie ma żadnej przerwy w produkcji - ciekawe czy taki biznes mu sie bedzie opłacił, ja nigdy nie ufałem developerowi i dużo na tym dziadostwie straciłem więc brdzo ograniczyłem zaangażowanie w groca.
Vw miało prawo pierwokupu w przypadku sprzedaży poszyc. Tylko po to aby mieć wpływ na wybór potencjalnego kupującego w celach zabezpieczenia własnych interesów oraz ze względów strategicznych. Nie sadze zeby sama chciała kupić i zarządzać tym podmiotem. Mnie interesuje tylko ile firma bedzie w stanie zarobić operacyjnie po tych wszystkich cięciach i sprzedaży części majątku w celach optymalizacji kosztów. Jeśli bedzie to powiedzmy z 3-5 mln na kwartał to daje 12-20 mln rocznie. A wtedy kapitalizacja powinna wynosić miedzy 200-400 mln. Oczywiście tak na chłopski rozum
Zarząd GROCLIN Spółka Akcyjna z siedzibą w Grodzisku Wielkopolskim („Emitent”), informuje, że w dniu 11 lutego 2019 r. Emitent dokonał częściowej spłaty kredytu w wysokości 977.614,86 EUR udzielonego na podstawie umowy o MultiLinię nr K00015/13 z dnia 5 lipca 2013 roku zawartej z Santander Bank Polska S.A. Ponadto w dniu 11 lutego 2019 roku Spółka zawarła Aneks nr 15 do umowy o MultiLinię nr K00015/13 z dnia 5 lipca 2013 roku z Santander Bank Polska Spółka Akcyjna. Na podstawie zawartego aneksu bank udostępnił Spółce kredyt w rachunku bieżącym i walutowym do kwoty 2.713.883,00 Euro. Pozostałe warunki umowy nie uległy zmianie.