• POROZUMIENIE Autor: ~Gallileo [95.49.144.*]
    KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO 

Raport bieżący nr 4 / 2019
    Data sporządzenia: 2019-01-25

Temat Zawiadomienie o przekroczeniu 5% głosów ogólnej liczby głosów w WIKANA S.A. Podstawa prawna Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Treść raportu:

Zarząd WIKANA S.A. („Emitent”, „Spółka”) informuje, że w dniu 24 stycznia 2019 r. otrzymał od Pana Mariusza Franciszka Ryżkowskiego, działającego w imieniu własnym, a także w imieniu: Pana Pawła Szczepaniaka i Pana Roberta Tomczewskiego, zwanych dalej łącznie: „Zawiadamiającymi”, zawiadomienie sporządzone w trybie art. 69 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 87 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych („Ustawa”), z którego wynika, że łączny udział Zawiadamiających w ogólnej liczbie głosów w Spółce przekroczył 5%. Zgodnie z otrzymaną informacją, Zawiadamiających łączy ustne porozumienie dotyczące współdziałania i zgodnego głosowania na Walnym Zgromadzeniu, jak również prowadzenia spójnej polityki wobec Spółki.

Z zawiadomienia otrzymanego przez Spółkę wynika, że:

- zmiana udziału, której dotyczy zawiadomienie, nastąpiła w dniu 24 stycznia 2019 roku w wyniku rozliczenia transakcji dokonanych na rynku regulowanym prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., w których Zawiadamiający nabyli łącznie 8 000 akcji, co spowodowało przekroczenie progu 5% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki;

- przed rozliczeniem transakcji zawartych w dniu 24 stycznia 2019 roku Zawiadamiający posiadali następującą liczbę akcji:
    a. Paweł Szczepaniak posiadał bezpośrednio 736 000 akcji Spółki reprezentujących 3,68% kapitału zakładowego Spółki oraz 3,68% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki;
    b. Mariusz Franciszek Ryżkowski posiadał bezpośrednio 208 650 akcji Spółki reprezentujących 1,04% kapitału zakładowego Spółki oraz 1,04% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki;
    c. Robert Tomczewski posiadał bezpośrednio 50 200 akcji Spółki reprezentujących 0,25% kapitału zakładowego Spółki oraz 0,25% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki;

natomiast łącznie Zawiadamiający posiadali 994 850 akcji Spółki reprezentujących 4,97% kapitału zakładowego Spółki oraz 4,97% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki;

- po rozliczeniu transakcji zawartych w dniu 24 stycznia 2019 roku Zawiadamiający aktualnie posiadają następującą liczbę akcji:
    a. Paweł Szczepaniak posiada bezpośrednio 744 000 akcji Spółki reprezentujących 3,72% kapitału zakładowego Spółki oraz 3,72% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki;
    b. Mariusz Franciszek Ryżkowski posiada bezpośrednio 208 650 akcji Spółki reprezentujących 1,04% kapitału zakładowego Spółki oraz 1,04% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki;
    c. Robert Tomczewski posiada bezpośrednio 50 200 akcji Spółki reprezentujących 0,25% kapitału zakładowego Spółki oraz 0,25% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki;

łącznie natomiast Zawiadamiający aktualnie posiadają 1 002 850 akcji Spółki reprezentujących 5,01% kapitału zakładowego Spółki oraz 5,01% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki;

- nie istnieją inne podmioty zależne od Zawiadamiających posiadające akcje Spółki;

- nie istnieją osoby trzecie, o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. c Ustawy;

- nie dotyczy ono art. 69 ust. 4 pkt 7 i 8 Ustawy;

- łącznie Zawiadamiający posiadają 1 002 850 głosów reprezentujących 5,01% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~Gallileo [95.49.144.*]
    Z bliżej nieznanego powodu nie został opublikowany przez społkę fragment zawiadomienia, który mówi o tym, że:

"Wspomniane powyżej porozumienie jest zawarte na czas nieokreślony, a tworzący je Zawiadamiający uważają, że aktualna cena akcji nie odzwierciedla wartości godziwej i z tego też powodu zamierzają dalej zwiększać zaangażowanie."

Jest to dla mnie niezrozumiałe, gdyż uważam, że to dość istotna informacja i ważny sygnał dla rynku.
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~obywatel-M [95.49.146.*]
    Zgadzam się z tym stwierdzeniem, ponieważ obecna cena akcji jest poniżej jednego grosza ( przed scaleniem ). Przy oszukańczym połączeniu Wikany z Mastersem pan B. wycenił akcje na 2 gr., gdy rynek wyceniał na min. 12 gr. W moim przekonaniu cena godziwa akcji na ten moment to około 12 zł. biorąc pod uwagę wszystkie składniki spółki oraz pieniądze z pozyskane z emisji akcji Mastersa i Wikany, tym bardziej, że ceny mieszkań rosną i zapotrzebowanie na nowe mieszkania jest obecnie trendzie wzrostowym. Pensje rosną, wiec i zdolność kredytowa jest większa a mieszkanie jest podstawowym elementem życia, szczególnie dla młodych małżeństw.
    Natomiast rynek akcji nie zawsze idzie w parze z rynkiem rzeczywistym, gdyż fundusze inwestują w nowe technologie lub w surowce, czy inne modne spekulacyjne dziedziny. Developerka była w modzie ale wcześniej, teraz być może Wikana wróci do łask, gdyż wycena spółki przez rynek jest dość atrakcyjna dla dużego gracza. Zobaczymy, ja obstawiam w tym roku na duży wzrost ceny.
    Do Zarządu Wikana S.A.

Szanowni Państwo,

Chciałem wyjaśnić jedną sprawę związaną z raportem bieżącym nr 4 / 2019 z dnia 2019-01-25, którego tematem było Zawiadomienie o przekroczeniu 5% głosów ogólnej liczby głosów w WIKANA S.A. przez porozumienie w skład którego wchodzę ja tj. Mariusz Franciszek Ryżkowski oraz Panowie Paweł Szczepaniak i Robert Tomczewski. W opublikowanym przez Państwo komunikacie zabrakło jednego, wydaje mi się dość istotnego fragmentu dostarczonego Państwu naszego zawiadomienia, a którego treść brzmi następująco. "Wspomniane powyżej porozumienie jest zawarte na czas nieokreślony, a tworzący je Zawiadamiający uważają, że aktualna cena akcji nie odzwierciedla wartości godziwej i z tego też powodu zamierzają dalej zwiększać zaangażowanie." Wydaje mi się, że to dość istotna informacja i ważny sygnał dla rynku, dlatego też poprosiłbym o wyjaśnienie czemu ta informacja nie została przez spółkę opublikowana i uzupełnienie komunikatu o powyższe. Z góry dziekuję.

Z poważaniem
    Mariusz Ryżkowski

• Re: POROZUMIENIE Autor: ~Raf [176.221.121.*]
    Brawo:-)
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~Oxfodczyk [89.68.177.*]
    Trzymam z Wami. Ma Wzajemnym będę głosował z Wami.
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~Oxfordczyk [89.68.177.*]
    Miało być na Walnym.
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~zaxy [31.182.220.*]
    Na jakiej stronie jest zamieszczony ten list?
    List był wysłany do zarządu. Nie publikowali go na stronie.
    Nie ma takiej strony. Zawiadomienie zostało wysłane w czwartek wieczorem do Zarządu społki i KNF:
    - mailowo (treść zawiadfomienia w mailu , dodatkowo podpisane zawiadomienie w formie pdf w załączniku
    - listem priorytetowym poleconym w formie papierowej
    I chciałbym postawić sprawę jasno i uczciwie... lata 2017 i 2018 byly dla mnie dość trudne finansowo. Podejmowałem czasem naprawdę niełatwe i bardzo ryzykowne decyzje i stawałem przed ogromnymi dylematami czy zwiększać dalej zaangażowanie w Wikanę czy też dać sobie spokój i patrzeć jak sprawy same się potoczą. Postawilem wszystko na jedną kartę, mimo to musiałem się czasem zmierzyć z oskarżeniami na szczęście pojedynczych osób o manipulacje i naganianie, choć zawsze pisałem jedynie to co myślałem i o tym czego się rzeczywiście obawiałem. Z perspektywy czasu nadal uważam, że zmierzało to w stronę wyciśnięcia drobnych akcjonariuszy, nadal uważam, że po wyjściu funduszy to był idealny moment i niepowtarzalna okazja na uśrednianie i obniżenie sobie średniej w okolice wartości księgowej, która to cena w mojej opinii realnie daje szanse (być może jedyną) na wyjście z tej inwestycji bez strat, a z drugiej strony ograniczenie ryzyka wyciśnięcia drobnych. Cieszę się, że udało się znaleźć kilka godnych zaufania osób, ktore myślało podobnie jak ja i które podobnie jak ja podjęły to ryzyko. Dziś biorąc pod uwagę okoliczności oceniam że na chwile obecną także dzięki naszym działaniom takiego ryzyka nie ma, badź jest naprawde minimalne. Rok 2019 przyniósł dla mnie już teraz wiele pozytywnych zmian, wiele tematów także ( a może nawet przede wszystkim)  finansowych zaczyna sie fajnie ukladać co sprawia, że nie mam juz takiej presji, juz mi sie tak bardzo nie śpieszy, mogę pozwolic sobie (gdyby zaszła taka potrzeba) na kilka kolejnych lat czekania. Dlatego zamierzam nadal kontynuować aktywność na forum, mocne angażowanie się w sprawy spółki, zwlaszcza teraz gdy powstalo nasze porozumienie. Zamierzamy tez tak, jak to zostalo wspomniane w miare mozliwosci powiekszac ilośc posiadanych akcji (w zaleznosci od poziomow cenowych). Jeśli jednak znajdę kupca na swój pakiet w zadawalającej cenie to go sprzedam. Cena która mnie satysfakcjonuje to 2,95 PLN, może sie jeszcze zmienić z czasem w zależności od okolicznosci (nieznacznie w dół, a być może znacznie w górę, czas pokaze). Jeśli jednak znajdzie się jakis chętny badź będzie jakies wezwanie na tych poziomach cenowych to poważnie się nad tym zastanowię i będę się tu kierował przede wszystkim interesem swoim  i kolegów z porozumienia.

Mój stan posiadania na przestrzeni lat (stan na koniec roku):

link
  • Re: POROZUMIENIE Autor: bankier55 [77.65.88.*]
    Jeżeli pieniądze na bieżąco nie są konieczne do skonsumowania , to cierpliwość bardzo się opłaci. Zycie nie jest długie , ale to właśnie z tego powodu nie warto się śpieszyć i dać szansę cierpliwości . Warto powiedzieć sobie "sprawdzam", nawet za kilka ładnych lat to jedno a drugie to iż nasze pieniądze tracimy przez zablokowanie ich
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~nowynamastersie [46.174.208.*]
    Jeśli jednak znajdę kupca na swój pakiet w zadawalającej cenie to go sprzedam. Cena która mnie satysfakcjonuje to 2,95 PLN, może sie jeszcze zmienić z czasem w zależności od okolicznosci (nieznacznie w dół, a być może znacznie w górę, czas pokaze). Jeśli jednak znajdzie się jakis chętny badź będzie jakies wezwanie na tych poziomach cenowych to poważnie się nad tym zastanowię i będę się tu kierował przede wszystkim interesem swoim  i kolegów z porozumienia.

raczej cena minimum 26 zł
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~obserwator [188.147.64.*]
    Haha to sie porobilo :) Buchajski pewnie w piatek spadl z krzesla jak to przeczytal. Oby to bylo nowe otwarcie lepszych czasow dla Wikany.
    Czy pozostawiwszy sentymenty z boku komunikat o porozumieniu jest pozytywny czy negatywny dla drobnych akcjonariuszy?
    Dowiadują się, że w wolnym obrocie jest 20,94% akcji. Posiadacz 200 tysięcy chce sprzedać w okolicach 2,95 a może i mniej go zadowoli (oczywiście wspomina, że może być i więcej), można założyć, że pozostali członkowie porozumienia również się zadowolą podobną ceną. Jaki jest obrót każdy widzi. Wartość księgowa okolice 2,20. Wycena porównawcza w odniesieniu do spółek z wig- dew 2,21. Można trochę kupić poniżej 2 zł ale co dalej, jakie perspektywy ma spółka i jaka jest perspektywa wyjścia z inwestycji bez strat. Kto ma odebrać te akcje na wyższych poziomach?
    Argumentem pozytywnym będzie wspominane przeciwdziałanie wykupowi. A jakie inne pozytywy lub negatywy widzicie dla siebie jako drobnych akcjonariuszy?
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~Gallileo [78.11.36.*]
    Nie no jasne... ten komunikat to dla drobnych to tragedia, a tak na marginesie wycena porównawcza dla spółek z branży to według biznesradar aktualnie 3.35 PLN

https://www.biznesradar.pl/notowania/WIKANA#6m_lin_lin
    Gallileo czy możesz merytoryczne argumenty przedstawić? Napisz co pozytywnego jest dla drobnych akcjonariuszy. (nie twierdzę, że nic nie ma, ja dzisiejszego poranka nie widzę nic takiego i chętnie zapoznam się ze wskazówką na co mam spojrzeć żeby to zobaczyć)
    Może nie doczytałeś, ale napisałem wycenę porównawczą ze spółkami z wig-dew.
    A mozesz mi powiedziec czemu lepsze jest porownywanie wartości Wikany do spolek z WIG-dew gdzie po pierwsze nie ma Wikany i jest tylko bodajze 28 spolek, a nie do wszystkich deweloperow ktorych jest okolo 40 wiec siła rzeczy próba jest wieksza?

A możesz najpierw odpowiedzieć na poprzednie pytanie, a następnie zadać kolejne?
    Czy napisałem gdzieś, że jest lepsze porównywanie do wig-dew?
    w takim razie jak juz porownujemy to porownujmy w sposob ktory jest lepszy, taki apel
    To najpierw trzeba ustalić kryteria wg. których stwierdzimy, który sposób jest lepszy.
    Wciąż nie ma odpowiedzi na pierwsze pytanie

• Re: POROZUMIENIE Autor: ~Marek [165.120.23.*]
    Czas na 2zł
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~Marek [165.120.23.*]
    Czas na 2zl
    Dalej nie widzisz pozytywów dzisiejszego poranka.
    Kursy rosną i spadają. Dla spekulantów jest to dobry czas jak i dla tych, których średnia nie była zbyt wysoka i mieli środki na zakup by wyjść bez strat. A pytanie dotyczyło perspektyw a nie chwilowych uniesień. Kto odbierze akcje gdy się zaczną zbliżać do cen po po których członkowie porozumienia będą chcieli wyjść. Czy jak już euforia minie, to utrzymają się poziomy 2 zł o ile tam dotrze, czy znowu się obsunie?
    Dnia 2019-01-28 o godz. 11:53 ~zaxy napisał(a):
    > Kursy rosną i spadają. Dla spekulantów jest to dobry czas jak i dla tych, których średnia nie była zbyt wysoka i mieli środki na zakup by wyjść bez strat. A pytanie dotyczyło perspektyw a nie chwilowych uniesień. Kto odbierze akcje gdy się zaczną zbliżać do cen po po których członkowie porozumienia będą chcieli wyjść. Czy jak już euforia minie, to utrzymają się poziomy 2 zł o ile tam dotrze, czy znowu się obsunie?

nie można powyższemu odmówić racji
    To spieszę odpowiedzieć:
    Dla mnie osobiscie najwiekszym problemem Wikany była bardzo niska płynnośc z jednej strony, niepewnośc i strach przed wycisnieciem i koniecznośc oddania za bezcen z drugiej. Były do czynniki, który mocno krępowały mi ręcę, bałem sie bowiem, że przy takim obrocie trudno bedzie cokolwiek sprzedać, a może się to skończyć przymusowym wykupem i nie bedziemy w stanie sie przed tym obronić. Myslę, że wielu tak myślało stąd tez mimo ze bylismy na absurdalnie niskich poziomach nie było absolutnie żadnego obrotu.
    Był czas, że na poziomie 50gr byłem jedynym który bronił tej spychologicznej bariery (alerty) i caly obrot był mój (plus transakcje po kilkadziesiat/kilkaset sztuk dołujacego). Potem na poziomach 60-80 często bywało, że jednym kupujacym był Paweł, czasami w miare skromnych mozliwości dołaczałem ja i Robert. Nie było absolutnie żadnego zainteresowania, bo wszyscy się bali. My postawiliśmy na jedną kartę, ale też podjelismy ogromne ryzyko i nie było nam łatwo. Dziś gdy jest nasze porozumienie wiadomo już że B. wcale nie byłoby już łatwo wycisnąć drobnych, a nawet jakby zechciał to musiałoby sie to odbyć na dużo wyższych poziomach. Myślę, że daje to wielu poczucie ulgi, poczucie spokoju, bezpieczeństwa co sprawi, że ludzie będą bardziej skorzy do handlowania, pojawi sie wiekszy obrót i płynnosć. Na to liczę i to był jeden z powodów dla których się na to zdecydowalismy. A co bedzie jesli sie znowu obsunie na tak niskie poziomy? Moim zdaniem sie juz tak nie obsunie. A jesli juz to bedziemy dokupowac, rozszerzymy porozumienie na innych do 10%, wowczas bedziemy mogli wstawic swojego człowieka do rady nadzorczej, który bedzie Im patrzył na rece z bliska. Nie sadze by byli tym zainteresowani. Jak wspomnialem sytuacja poza Wikaną mi sie na tyle ustabilizowała, że moge sobie pozwolic na kolejne lata czekania (choć przyznam się szczerze wolałbym tego uniknać).
    Faktem jest, że cały czas walczyłeś o swoje, prowadziłeś walkę ze swoimi imaginacjami próbując innych w to wciągnąć (nie jest to zarzut, tylko stwierdzenie faktu). Obecnie odsunąłeś swoje obawy na bok, czujesz się pewniej. Ale sytuacja spółki nie uległa zmianie. Pytanie też nie dotyczyło samopoczucia osób a realności giełdowej.
    Spółka była i wciąż jest słaba. Mało akcji w wolnym obrocie. W większości obstawiam, że dokupują ci co już posiadają pakiety z wysoką średnią, częściowo spekuła, która też zacznie realizować zysk. Ktoś też dziś wspomagał psychologicznie pchanie kursu w górę.
    Jak już rozszerzycie porozumienie na 10% to kto odbierze te akcje później? A gdy będziecie dalej zbierać to średnia spadnie wam do poziomów, że jak zaczniecie wychodzić, to długo drobni nie wyjdą z zyskiem.
    Dla mnie oczywiście nie jest problemem, że rośnie. Ja wyjdę z tej inwestycji bez strat. Ale nie zmienia to dla mnie faktu, że nic pozytywnego nie dzieje się na spółce. Dla ludzi z boku jest to słaba inwestycja. A zmniejszanie liczby wolnych akcji nigdy nie służyło płynności.

• Re: POROZUMIENIE Autor: ~Marek [82.132.233.*]
    Ja wycenia wikane na 4 zł
    Znam walor i.jestem spokojny
    A mógłbyś przedstawić jak dokonałeś tej wyceny. Jaką metodę zastosowałeś?
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~Kjeki [94.254.197.*]
    To że jest mało akcji w wolnym obrocie to raj dla spekulantów, tylko pytanie do jakiej kwoty będzie im się chciało, bo może dojść do 2zł i będzie po zabawie i zacznie opadać a może i dojść do 5, i nie ma znaczenia czy ktoś podpisuje porozumienia drobnych czy nie, deklaracje sprzedaży tym bardziej
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~Gallileo [188.146.169.*]
    dokładnie, im mniej akcji w obrocie tym łatwiej rozkrecic karuzelę, a odpowiadajac na pytanie dlaczego ktos mialby mi zapłacic 2,95PLM skoro wartość ksiegowa jest 2,30 odpowiem tak... a czemu w 2007 roku ludzie kupowali po cenach kilka razy wyzszych od wartosci ksiegowej?
    Im mniej akcji w obrocie tym gorzej dla płynności, a o tym pisał Gallileo, że chce zwiększyć płynność.
    A możesz wskazać kogoś, kto kupił taką ilość akcji w 2007 r. i zarobił na tym?(nie licząc rodziny i przyjaciół)

• Re: POROZUMIENIE Autor: ~Gallileo [188.146.33.*]
    chocby ja.... w kwietniu 2007 kupilem po 0,37 gr a sprzedalem po 0,90, nie pamietam jaka byla wartosc ksiegowa ale pewnie z 5-10gr?
    "Im mniej akcji w obrocie tym gorzej dla płynności" to dzisiaj miales przyklad czy to nie poprawilo plynnosci, rzadko ostatnio bywal taki obrot
    Poczekajmy aż emocje opadną, oszczędności długoterminowych posiadaczy akcji się skończą, spekuła wyjdzie i wówczas będzie można ocenić wpływ free float na płynność. Na małych spółkach jest rzeczą oczywistą, że im mniejszy free float tym płynność spada.

oczywiscie nie byla to taka ilosc, ale w tamtych warunkach przy 20-30mln obrocie dziennie spokojnie bym to sprzedal
    poza tym ja naprawde biore pod uwage ze przy takich cenach nie bede musial tego sprzedawac na parkiecie ale byc moze poza nim
    A odkładając marzenia na bok, to dlaczego akurat Wikanę ma ktoś kupić chociaż ma wybór wśród wielu deweloperów. Co takiego wyróżnia Wikanę na tle innych. Oprócz słabego pijaru, to chyba nie ma nic. go Wikana a nie np. Triton.
    dla Ciebie to sa imaginacje dla mnie konkretne przesłanki, ja o Twoich niektorych wypowiedziach moglbym powiedziec farmazony, ale tego nie robie, szczerze mowiac troche irytuje mnie dyskutowanie w tym tonie dlatego moze po prostu niech kazdy robi swoje
    Już nie raz nazywałeś moje wypowiedzi farmazonami (ja nie mam z tym problemu).

Zasadniczo pytanie nie było skierowane do Ciebie, gdyż nie możesz obiektywnie odpowiedzieć na nie będąc po drugiej stronie? Nie jesteś już po stronie drobnych (już od kilku lat, nie od porozumienia), a możesz być teraz przeszkodą dla drobnych.

czyli w sumie dobrze sie sklada ze postanowilem zakonczyc ten watek
    Twój udział w nim raczej tak, no chyba, że jednak jesteś w stanie wznieść się do krainy obiektywności i odpowiedzieć na pytanie.
    Co z płynnością przy zmniejszającym się free float? Kto ma udźwignąć Wasze wyjście z inwestycji na poziomach okolice 2,95? Na ile czasu wychodzenie zahamowałoby jakikolwiek ruch w górę? Dlaczego w ogóle ktoś miałby się zainteresować takimi poziomami gdy spółka ma wartość księgową na poziomie 2,21 a wycenę w zależności od próby porównawczej od 2,20 do 3,30? Perspektywy rozwoju nie są nadzwyczajne, a spółek do inwestowania na świecie pełno?

Przedstawiłeś sytuację z wyjściem uczciwie, ale to nie znaczy, że jest to sytuacja pozytywna dla mniejszościowych. Oprócz przepędzenia lęków, co jest bardzo pozytywne, gdyż ludzie bez lęków są zdrowsi i lepiej wykorzystują myślenie. Można powiedzieć, że odkupujesz straszenie ludzi. Trochę Cię to kosztuje, ale spokój jest bezcenny.
    Zaxy nie mogę pojąć Twojego toku rozumowania jakoby Galileo miałby być przeszkodą dla drobnych. Szczerze napisał jaka cena go satysfakcjonuje, jakby napisał ze nie sprzeda poniżej 10 to lepiej byś się poczuł. Napisz mi jak hipotetycznie wyglądałaby sytuacja na wikanie gdyby nie Galileo. Nie zdążyłeś dokupić? Ja jestem mu wdzięczny za jego zaangażowanie.
    Nawet nie próbuj bo to mission impossible :) i mimo wszystko mówię to z pewną sympatią. Swoją cenę podałem też z tego powodu, że wpisuje się ona w scenariusz o którym mówiłem od czerwca, że uważam, że cena w okolicach wartosci księgowej daje moim zdaniem realne szanse na wyjście, bo nie wierzę już w ceny powyżej 5-6 zł (co nie znaczy, że takich cen na pewno nie będzie) i sam do tego bede dazyl aby do tej ceny zejsc. Dlatego choć niektórzy odbierali to jako naganianie to ja po prostu pisałem to w co wierzyłem ( i nadal wierzę) i cena podana przeze mnie się w to dokladnie wpisuje, tak samo jak pisałem że uważam, że od 2015 roku spółka wychodzi (w moim przekonaniu) na prostą, wrzucone przeze mnie coroczne stany posiadania pokazują, że w tym też byłem szczery i jesli pisalem ze w coś wierzę to moje poczynania w kolejnych latach to potwierdzają, choć byli tacy co twierdzili ze jedynie naganiam.
    Dnia 2019-01-28 o godz. 07:45 ~zaxy napisał(a):
    > Czy pozostawiwszy sentymenty z boku komunikat o porozumieniu jest pozytywny czy negatywny dla drobnych akcjonariuszy?
    > Dowiadują się, że w wolnym obrocie jest 20,94% akcji. Posiadacz 200 tysięcy chce sprzedać w okolicach 2,95 a może i mniej go zadowoli (oczywiście wspomina, że może być i więcej), można założyć, że pozostali członkowie porozumienia również się zadowolą podobną ceną. Jaki jest obrót każdy widzi. Wartość księgowa okolice 2,20. Wycena porównawcza w odniesieniu do spółek z wig- dew 2,21. Można trochę kupić poniżej 2 zł ale co dalej, jakie perspektywy ma spółka i jaka jest perspektywa wyjścia z inwestycji bez strat. Kto ma odebrać te akcje na wyższych poziomach?
    > Argumentem pozytywnym będzie wspominane przeciwdziałanie wykupowi. A jakie inne pozytywy lub negatywy widzicie dla siebie jako drobnych akcjonariuszy?

pytanie zasadne
  • Re: POROZUMIENIE Autor: ~franz [85.211.148.*]
    tu chodzi o wiele wiecej niz te pytania , takie tez zadawali jak cd projekt byl po 1 zl dzis jest blisko 200....
    to dlaczego tu by mialo nie byc 10zl
    Komunikat jest bardzo pozytywny. Pokazuje, że są ludzie zainteresowani, a nie tylko spekulanci. Mały niewiele może, właściwie nic.

Na wyższych poziomach mogą odebrać inni którzy dostrzegą wikanę jeśli będzie pokazywała zyski. Sam sobie powiedz ile mogą zarobić na wikanie square. Liczę na 15 mln zysku. Dzisiejsza kapitalizacja to 24 mln. Wartość księgowa to absolutne minimum, pokazało to ceny po jakich są sprzedawane nieruchomości komercyjne.
    Największy pozytyw dla drobnych to dzisiejsza sesja.

nie ukrywam ze ja takze bardzo liczę na Wikana Square i uwazam, że jest duzo prawdopodobienstwo ze chciano zrobic wezwanie przed realizacją tej inwestycji bo na miare Wikany ten projekt to majstesztyk i B. to doskonale wie
    liczę też trochę na Pracownicze Plany Kapitałowe, wiekszosc kasy ma trafic na gielde na male i srednie spolki
[x]
WIKANA 0,00% 7,50 2025-12-02 15:36:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.