• Artykuł Autor: ~LD [188.146.109.*]
    https://strefainwestorow.pl/artykuly/analizy/20190107/akcje-na-polskiej-gieldzie

Ciekawe jak C/Z Ferro po 4kw'18.
  • Re: Artykuł Autor: ~mini24 [10.42.168.*]
    przy 38 mln zysku netto które prognozuje, c/z = 7. śmiech na sali. powinno być 14 i kurs 26 zl:)
  • Re: Artykuł Autor: ~wyganiacz [77.254.69.*]
    To chyba nie długo jesteś na GPW, takie zabawy z c/z były dobre naście lat temu, tu się liczy płynność na papierze. Najlepsza spółka wskaźnikowo jeżeli będzie miała taką płynność jak 60& tu akcji to moze pójść w każdą stronę również w dół bez przyczyny.
  • Re: Artykuł Autor: ~Leśny_Dziad [188.147.37.*]
    Brak płynności to rzeczywiście problem tego papiera. Ale na tą chwilę kurs staje się tak absurdalny do wyników że musi coś z tego byc. Jeśli nie, to napisz mi jakie wyniki są w stanie zracjonalizować kurs? Moze byc tak że na tym poziomie plankton się wystrzela z akcji, a papier na dobrej transakcji może wskoczyc na nowy poziom notowań.

Pozdrawiam
  • Re: Artykuł Autor: ~mini24 [31.178.135.*]
    kurs ferro i wielu innych spółek z poza wig20 żeby nie powiedzieć wszystkich jest efektem braku napływu kapitału na polską giełdę. jak na polskie warunki na giełdzie na ten moment jest za dużo spółek a za mało kapitału. wczoraj np. patrzyłem sobie na wielton, c/z ok 6. mamy dużo bardzo dobrych spółek, które regularnie dzielą sie dywidendą z akcjonariuszami. lokaty w banku są na 2-3%, a spółek z dywidendą na poziomie 8-10% jest pełno. mimo tego napływu kapitału nie widać. na pewno otoczenie polityczne nie pomaga, afery getback nie pomagają, rozmontowanie ofe nie pomaga. ostatnio robiłem sobia analizę i doszedłem do wniosku, że albo wartość spółek jest przewartościowana, albo niedowartościowana. mało kiedy jest wartość rzeczywista. ja akurat na ferro jestem bo ważna jest dla mnie co roczna dywidenda. cene zakupu mama taką że nie tracę w przypadku sprzedaży na takich poziomach. niemniej szkoda że kurs nie jest 16, 18, czy też 20, bo jakby był na takich czy też wyższych poziomach to nie byłby oderwany od rzeczywistości.
  • Re: Artykuł Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Nic nie ma na temat sprawy sądowej/ ? Na co czekają?

Jak do marca będzie jakas rozprawa to będzie dobrze. Takie są terminy w sadach
  • Re: Artykuł Autor: ~Leśny_Dziad [91.206.154.*]
    Sprawa sądowa może być analogiczna do przykładu emperii, więc mozna jakoś określić przybliżone okresy. Ja nie wiem czy coś będzie się działo w pierwszym kwartale. Najważniejsze by operacyjnie dalej kontynuować rozwój. Na ubiegły rok padł cień tego podatku, spółka moim zadaniem bardzo dobrze to załatwiała i okres pokuty (która nawet nie wiem czy była słuszna) minął. Ja tylko wracam do pytania, ile spółka ma zacząć zarabiać na akcję by kurs ruszył? Tłumaczenie brakiem kapitału jest średnim powodem, takie coś to kupuje przeciętny gość oglądający TVN bawiący się iPhonem i broniący dzików w Polsce. Ferro ma swój dobrze działający know how na biznes i walczy z operacyjnymi ograniczeniami. To jest tak jak bredzenie w mediach o nadchodzącym kolejnym kryzysie, skoro wszyscy niby wiedzą że się zbliża to tylko dlatego tak ma być..
    . bo oni tak sądzą? Jesteśmy świadkami ostatnio umacniania się Polski na światowej arenie politycznej i gospodarczej i takich rzeczy prawdziwy duży inwestor szuka.
    zarząd mógłby dokupić akcji i byśmy mieli impuls do wzrostów. z reszta jakiś czas temu szły pakiety bodajże po 100 tyś akcji. ja sie obawiam, że organicznie ferro dużo już na przychodach nie zrobi. Polska, czechy i słowacja już są na bardzo wysokich udziałach w rynku. na pewno węgry, bułgaria, rumunia i bałkany. Myślę że max 500 mln przychodu na koniec 2020. Przejęcie jakieś by sie przydało. wielton przejmował i wówczas rósł o 25% rocznie na przychodach. co do sprawy podatku to oni mieli 30 dni na odwołanie sie. więc pewnie decyzje zaskarżyli dopiero w połowie grudnia. może koniec marca coś będzie.
    Dzięki za opinie na temat sprawy sądowej i ogólnej sytuacji Ferro. Moim zdaniem przejmowanie w tej chwili to jest słaby pomysł. Musieli by się mocno zadłużyć albo robić emisję tak jak to zrobił ostatnio PBKM, który się chce szybko rozwijać i to kursowi nie pomogło.  A odnośnie rozprawy sądowej to mam nadzieje, że będzie jak najszybciej.
  • Re: Artykuł Autor: ~Ferowiec [89.64.49.*]
    Żeby tylko ktoś ferro nie zechciał przejmować. Obawiam się że kurs jest też martwy z obawy na to że ktoś wyskoczy z wyzwaniem, a skoro tyle mają fundusze itp. to dla nich łatwo się pozbyć wtedy tych mega pakietów.
    Wiadomo, wezwanie jest jakimś tam zagrożeniem ale myślę że OFE znają realną wartość spółki i nie oddadzą poniżej 17-18 zł

Koniunktura może się chwilowo trochę osłabić ale nowych mieszkań zostało oddanych multum, oddaje się wciąż nowe więc popyt na produkty Ferro będzie mino spowolnienia gospodarczego. Ja spodziewam się umiarkowanie dobrego 4q w okolicach 5,5 -6 mln zł i bardzo dobrego 1q2019 i oczywiście już normalnej dywidendy.

• Re: Artykuł Autor: ~Ferowiec [89.64.49.*]
    No oby było jak najlepiej dla spółki i akcjonariuszy
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.241.35.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
FERRO -2,80% 31,20 2025-09-22 17:04:50
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.