kurs ferro i wielu innych spółek z poza wig20 żeby nie powiedzieć wszystkich jest efektem braku napływu kapitału na polską giełdę. jak na polskie warunki na giełdzie na ten moment jest za dużo spółek a za mało kapitału. wczoraj np. patrzyłem sobie na wielton, c/z ok 6. mamy dużo bardzo dobrych spółek, które regularnie dzielą sie dywidendą z akcjonariuszami. lokaty w banku są na 2-3%, a spółek z dywidendą na poziomie 8-10% jest pełno. mimo tego napływu kapitału nie widać. na pewno otoczenie polityczne nie pomaga, afery getback nie pomagają, rozmontowanie ofe nie pomaga. ostatnio robiłem sobia analizę i doszedłem do wniosku, że albo wartość spółek jest przewartościowana, albo niedowartościowana. mało kiedy jest wartość rzeczywista. ja akurat na ferro jestem bo ważna jest dla mnie co roczna dywidenda. cene zakupu mama taką że nie tracę w przypadku sprzedaży na takich poziomach. niemniej szkoda że kurs nie jest 16, 18, czy też 20, bo jakby był na takich czy też wyższych poziomach to nie byłby oderwany od rzeczywistości.