• Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Pavlo [5.173.1.*]
    Koledzy mam pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie.
    Obecnie korzystam z BossaFx i handluje głównie na dax i s&p. Problem polega na tym, że na dax mam spred 2 pkt. a handluję głównie jako day-traiding więc 2 pkt to trochę dużo.
    Szukam dobrego, pewnego brokera z niższym spredem - głównie na dax i s&p, polecicie kogoś?
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~jola [109.255.65.*]
    icmarkets
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~gdfgd [188.147.34.*]
    ja polecam alior, bo kasa pewna jak w banku ( bo to czesc banku) i polski pit, do tego przelewasz jak na subkonto z konta bankowego w alior w 1 sekunde i moza trzymac tam gruby hajs, jedyny broker ECN w pl

na dax widze teraz spread S 10744,0 - K 10746,0 , ktory pewnie sie zmniejszy w sesji eu ( swap dla S (-4,25 PLN), K (- 3,34 PLN)), na sp500 teraz spread S 2548,0 a K 2548,4 (swap S (- 0,06 PLN) , K (- 1,51 PLN) )

do tego spready i swapy na edku i zlotowce o wiele lepsze niz w bossa fx
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Pavlo [5.173.1.*]
    Czyli w tym aliorze mają na dax tak samo jak w bossafx - 2 pkt.
    Mi chodzi o brokera gdzie będzie mniejszy spred, powiedzmy 1 - 1,2 pkt
    ja wykonuje codziennie 5-6 transakcji więc mniejszy spred to dla mnie zysk.
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~fsdfs [188.147.34.*]
    w sesji eu bedzie pewnie jak na sp500 w sesji usa, czyli 0,4 pts, jutro spawdze po 10
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~gdfgdf [10.42.56.*]
    na dax spread jest 1,0 pts, czyli S 10815,0 K 10816,0
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Pavlo [10.42.37.*]
    Ok. dzięki za info. Jeżeli mają spred 1 pkt na dax i żadnych więcej opłat to chyba jest ok (alior trade ).
    Rozumiem, że 1 lota liczą x10? czyli dax = 10824 pkt x 10 x 4,3 euro = 465432 zł (przykład )
    bo xtb i tns 1 lota liczą x25
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~fdsfs [10.42.26.*]
    niewiem jak to licza, bo gram tylko edka i pln, ale najmniejsza jednostka do kupienia to jest depozyt wstepny na kwote 10232 PLN
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Pinokio [10.42.26.*]
    Dnia 2019-01-08 o godz. 12:44 ~Pavlo napisał(a):
    > Ok. dzięki za info. Jeżeli mają spred 1 pkt na dax i żadnych więcej opłat to chyba jest ok (alior trade ).
    > Rozumiem, że 1 lota liczą x10? czyli dax = 10824 pkt x 10 x 4,3 euro = 465432 zł (przykład )
    > bo xtb i tns 1 lota liczą x25

Jednostką w Alior jest kontrakt. I najmniejszy to liczba 1. Nic się nie przemnaża.
    1 kontrakt jest wart w tej chwili 10800 euro. U brokerów MM 1 lot odpowiada pewnej liczbie kontraktów.
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Pavlo [10.42.26.*]
    Rozmawiałem z pracownikiem alior trade, przez telefon, hm....generalnie bardzo słaba znajomość tematu, facet strasznie dukał i mylił pojęcia...ale mniejsza o to, na końcu dowiedziałem się że faktycznie spred wynosi 1 pkt, ale do tego oni każdego dnia naliczają jakąś prowizję od wartości każdej otwartej pozycji ( L i S ) w wysokości 2,3% rocznie. Czyli jak trzymasz otwarty 1 kontrakt na L to przez miesiąc doliczą ci 1/12 x 2,3% x 47000 = ok 90 zł I to za "ich" 1 kontrakt.
    Czyli jeżeli ja mam na przykład otwartego 1 lota ( w boś ) to u nich musiałbym mieć 10 kontraktów więc przez miesiąc doliczą mi 900 zł ?
    Jakiś absurd. Albo facet mi to źle tłumaczył.

• Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~tery [10.42.37.*]
    w aliorze mam na daxie swap s-4,32 k-3,39 na dzis dzien i prowizja 4,63
    spredy to od 9 do 18=1 pkt potem 2 pkt a po 22 god 6 pkt
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Pinokio [87.105.84.*]
    Dnia 2019-01-09 o godz. 10:21 ~Pavlo napisał(a):
    > Rozmawiałem z pracownikiem alior trade, przez telefon, hm....generalnie bardzo słaba znajomość tematu, facet strasznie dukał i mylił pojęcia...ale mniejsza o to, na końcu dowiedziałem się że faktycznie spred wynosi 1 pkt, ale do tego oni każdego dnia naliczają jakąś prowizję od wartości każdej otwartej pozycji ( L i S ) w wysokości 2,3% rocznie. Czyli jak trzymasz otwarty 1 kontrakt na L to przez miesiąc doliczą ci 1/12 x 2,3% x 47000 = ok 90 zł I to za "ich" 1 kontrakt.
    > Czyli jeżeli ja mam na przykład otwartego 1 lota ( w boś ) to u nich musiałbym mieć 10 kontraktów więc przez miesiąc doliczą mi 900 zł ?
    > Jakiś absurd. Albo facet mi to źle tłumaczył.
    >

Każdy broker ECN nalicza swapy na kazdy otwarty instrument w ciągu doby. Nie ma wyjątku. Skoro liczysz się z dłuzszym trzymaniem pozycji niz 1 doba to proponuje XTB gdzie spread wynosi =1,1 punkta. I to sa koszty ostateczne. Nie ma swapów ani prowizji. Rolowany jest co 3 miesiące gdy wygasają terminy kontraktów.
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Pinokio [87.105.84.*]
    Dnia 2019-01-09 o godz. 12:35 ~Pinokio napisał(a):
    > Dnia 2019-01-09 o godz. 10:21 ~Pavlo napisał(a):
    > > Rozmawiałem z pracownikiem alior trade, przez telefon, hm....generalnie bardzo słaba znajomość tematu, facet strasznie dukał i mylił pojęcia...ale mniejsza o to, na końcu dowiedziałem się że faktycznie spred wynosi 1 pkt, ale do tego oni każdego dnia naliczają jakąś prowizję od wartości każdej otwartej pozycji ( L i S ) w wysokości 2,3% rocznie. Czyli jak trzymasz otwarty 1 kontrakt na L to przez miesiąc doliczą ci 1/12 x 2,3% x 47000 = ok 90 zł I to za "ich" 1 kontrakt.
    > > Czyli jeżeli ja mam na przykład otwartego 1 lota ( w boś ) to u nich musiałbym mieć 10 kontraktów więc przez miesiąc doliczą mi 900 zł ?
    > > Jakiś absurd. Albo facet mi to źle tłumaczył.
    > >
    >
    > Każdy broker ECN nalicza swapy na kazdy otwarty instrument w ciągu doby. Nie ma wyjątku. Skoro liczysz się z dłuzszym trzymaniem pozycji niz 1 doba to proponuje XTB gdzie spread wynosi =1,1 punkta. I to sa koszty ostateczne. Nie ma swapów ani prowizji. Rolowany jest co 3 miesiące gdy wygasają terminy kontraktów.

Jest to konto w XTB typu MM. Do inwestowania DAX/DJI/SP500 long term broker ECN sie nie nadaje. Z racji wspomnianych swapów
    http://imagizer.imageshack.com/img922/4204/OYVb1i.png

• Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: lukaszn81 [81.219.210.*]
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Pinokio [78.8.240.*]
    Dnia 2019-01-11 o godz. 13:32 lukaszn81 napisał(a):
    > Może ten artykuł ci pomoże ? Jak wybrac brokera ECN z dzwignią 1:400 i niskim spreadem ?

Nie wiem czy kolega doczytał ale broker ECN to nie jest najlepszy wybór do spekulowania na indeksach CFD. Szczególnie dla amatorów long term. Z powodów jw. Na dodatek broker z dalekiej Australii to już zachęta do kłopotów. Bo fizycznie daleko. Chociażby
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~LukaszN81 [81.219.210.*]
    Broker jak najbardziej z Australii - ale z tego co wiem to wlasnie tam sa najwieksze zaostrzenia jesli chodzi o licencje brokerskie.

Jesli chodzi o samego brokera to ja jestem tam juz ponad rok, gram long-term, czasem srednie terminy a i skalping sie zdarza.
    Jak narazie nie widzę powodów do narzekania.

Wpłaty, wypłaty wszystko przetestowalem - jak dla mnie jest OK
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Pinokio [77.254.187.*]
    Dnia 2019-01-14 o godz. 11:34 ~LukaszN81 napisał(a):
    > Broker jak najbardziej z Australii - ale z tego co wiem to wlasnie tam sa najwieksze zaostrzenia jesli chodzi o licencje brokerskie.
    >
    > Jesli chodzi o samego brokera to ja jestem tam juz ponad rok, gram long-term, czasem srednie terminy a i skalping sie zdarza.
    > Jak narazie nie widzę powodów do narzekania.
    >
    > Wpłaty, wypłaty wszystko przetestowalem - jak dla mnie jest OK

Chyba nie czytasz co napisałem wcześniej. Szkoda. Broker ECN codziennie nalicza swapy dla każdego instrumentu. W tym i dla CFD DAX. I są to wielkości, które przy kilkutygodniowym otwarciu pozycji generuje spore koszty. Np. taki Alior przy swapie 3,39 pln za dobe po 100 dniach da kwote 339 pln co odpowiada 339/4,29=79 pktów. Masakra.
    Co do brokera z Australii to w przypadku jego upadku lub gdy dojdzie do sporu z nim sprawa odbędzie sie w sądzie w ...Australii !!!!
    Komuś z Polski tylko wspólczuć w takiej sytuacji. Juz lepszy broker ECN np. ze Szwajcarii albo z GB. Przynajmniej bliżej.
    Kolega niech nie nagania na brokera z inncyh kontynentów bo to może sie okazac ze szkoda dla traderów z Polski.
    I proponuje na tym poprzestać czyli o "wyższości" brokerów z antypodów nad innymi z Europy
    A lewar 400: 1 nie jest nikomu potzrebny. Może tylko zrobic komuś krzywde.
  • Re: Dax - Który broker? TMS, XTB, Alior trader? Może inny Autor: ~Rhett [94.254.168.*]
    Koledzy, dzięki za dyskusję i podpowiedzi.
    Mi lewar na poziomie 1;400 nie jest potrzebny. 1:20 w zupełności mi wystarcza. Jeżeli chodzi o long term to tu mi wystarczy BOŚ.
    Szukam tak jak napisałem do daytradingu ( scalping ) więc w tym wypadku kluczowe są koszty (swap)