Jak myslicie jak to zadziala ewentualnie na kurs.rynek zagraniczny to ciezki orzech a swoj bez polityki jeszcze gorszy.P Jakubas swoje i tak zarobil,teraz pytanie czy wejdzie w uklad?.Pesa i tak wszystkiego nie zrobi a Newag ma juz swoja marke i tanio skóry nie sprzeda
Konsolidacja na akcjach to tu trwa, trwa i trwa. I końca nie widać. Konsolidacja na rynku producentów to ratowanie Pesy i obiecywanie gruszek na wierzbie Newagowi. Poza tym u nas przetargi to jakaś drobnica, po 3-5 sztuk. lokomotyw czy EZTów. Naszą sytuację może nieco poprawić homologacja we Włoszech wraz z rozliczeniem około 100 mln płatności za tamte dostawy. Generalnie IV kw będzie bardzo dobry. Tylko to nic nie znaczy. P. Jakubas i jego grupa dawno na wejściu na GPW zarobili. A my...? A kogo to obchodzi.
No i mamy kontynuację tego smutnego scenariusza, w którym NEWAG nie może być wyceniany korzystnie dla ulicy, bo zacznie się niekontrolowany obrót na poziomach gwarantujących zarobek. NEWAG zdobył opcję we Włoszech za ponad 100 mln netto. Super informacja! Gratulacje dla firmy, chociaż cena za EZT-a wtedy a teraz, to pewna różnica. Ale Newag pokazał też dobre wyniki a za III q i mają być jeszcze lepsze za IV kw. Backlog pęka w szwach a rentowność rośnie. Mówicie giełda wycenia przyszłość??? He he. No chyba taką przyszłość, że bankrutująca PESA na kroplówce z naszych podatków znowu zaniża ceny w przetargach mogąc w ten sposób wykluczyć z wygranej NEWAG. Jestem zdumiony, że NEWAG jeszcze nie wystąpił z roszczeniem antydumpingowym wobec PESY i PFR, w którym wykazałby realne koszty i zwłaszcza zdolności finansowe i produkcyjne PESY, bez dotacji z naszych podatków. Przecież to jawny protekcjonizm uderzający w nas, jako akcjonariuszy, naruszający zasady wolnego rynku, ograniczający uczciwą konkurencję. Tak jest wtedy, kiedy Newag musi sam zapracować na zdolność do startu w przetargach, a PESA zdolność uzyskuje z podatków i innych środków publicznych - czyli naszych, m.in. od akcjonariuszy podmiotu pierwszego!!! Dlaczego NEWAG tego nie robi, skoro może? Nie wiem, ale kurs wyjaśnia, że ktoś jednak z kimś się dogadał co do wyceny firmy. I nie ma kompletnie znaczenia, kiedy i jakie informacje się pojawiają. Kurs jest dawno ustalony na poziomie, na którym ulica handlować jakoś nie chce, bo przeważnie miałaby stratę. Za to kurs jest dla kogoś dobry z punktu widzenia planowanych transakcji.
Pytasz, co dalej? Dalsze andrzejkowe wróżby. Znowu byc może przegląd opcji strategicznych ale nie na pewno i nie wiadomo kiedy. Coś jakby liczono na upadek PESY a tu dooopa. Socjaliści ratują bankruta a kapitalistom pokazują środkowy palec. Ograli Jakubasa. Niestety dobrze PPP mówi. Oni zarobili i tak. Nas mają w ...
niestety firma kurs i obroty to jakiś żąrt. Zarobiłem na pare złotych na debiucie sprzedając na pierwszej sesji. Później odkupiłem po 18zł i w sumie sprzedałem też po 18. Teraz mam kupione po 14,80 i czekam na 17-18zł i dziękuję tej firmie...szkoda czasu i poświęconej uwagi.
Dnia 2018-12-11 o godz. 20:16 ~Asiorek napisał(a): > Ciekawe gdyby pan Jakubas znudzil sie walka z rzadowa Pesa i odsprzedal akcje Simensowi.
I wiele wskazuje na takie rozwiązanie. Newag się sprzeda, PESA upadnie, i zostaniemy w czarnej d... jako kraj potrzebujący wielu produktów szynowych. Wtedy dopiero ceny dostaw wzrosną. Dobra zmiana, rwa ich nać.