• Zagadka Autor: ~Antek [31.182.157.*]
    W ciągu ostatnich 7 miesięcy wolumen wyniósł około 130 mln akcji, jednocześnie nikt z dużych akcjonariuszy nie informował o zmniejszeniu zaangażowania - nie dziwne ?
    W październiku prezes kupował setkami tysięcy po 1.50, 1.60 - dziś po 1.10 nie ma chętnych, czyżby wyniki zaskoczyły negatywnie prezesa??? - delikatnie mówiąc sytuacja dość kuriozalna...
    Rok temu przy kursie ponad 2.00zł powodem "zjazdu" były słabsze wyniki, w tym roku jesteśmy blisko rekordów a tu znów jakiś królik wali w rynek - i dalej nie wiadomo kto ?
    Na koniec takie zagadnienie, skoro prezes ma oficjalnie około 27% (Altusy ????) to dlaczego fundy nie próbują zwiększyć zaangażowania i przejąć kontrolę nad spółką ?

Niestety zaczynam mieć wrażenie, że prezes ma pełną kontrolę (na słupach reszta akcji) a zagrywki z kupowaniem to tylko zwykła zabawa w podbitki i upychanie Januszom papieru na wysokich kursach a teraz zjazd bez trzymanki i odbiór niżej. Nie chcę mi się wierzyć że prezes mając tyle co widzimy dziś nie zbierałby akcji..

Niestety ale na rynku gdzie instytucje kontrolny funkcjonują tylko po to aby z naszych podatków szły setki milionów na ich dostatnie życie nigdy pewnie nie poznamy odpowiedzi na tego typu pytania.

Napiszcie co sądzicie.

• Re: Zagadka Autor: ~Fryta [5.173.128.*]
    A zobacz sobie jak było na Krezusie a resztę dopowiedz.
  • Re: Zagadka Autor: ~Iu [31.0.85.*]
    Przez jakiś czas też takie skojarzenia przychodziły mi do głowy. Tylko jedna zasadnicza różnica cena akcji kresuza był A 8x wk u nas jest 0.4wk.
    Troszkę różnicy jednak jest.
  • Re: Zagadka Autor: ~sergio [89.75.84.*]
    "W ciągu ostatnich 7 miesięcy wolumen wyniósł około 130 mln akcji, jednocześnie nikt z dużych akcjonariuszy nie informował o zmniejszeniu zaangażowania - nie dziwne ? "

Nie wiem czy zauważyłeś, ale np. wg. stooqa (https://stooq.pl/q/h/?s=emt) akcjonariusze posiadający poniżej 5% akcji (nie muszą raportować transakcji) maja ich ponad 27 mln. Do tego dochodzą "janusze" i stąd mamy przedłużające się spadki. Duzi (powyżej 5%) nie zmienili swego stanu posiadania, tak więc sytuacja jest "ciekawa".
    A co do: "Niestety ale na rynku gdzie instytucje kontrolny funkcjonują tylko po to aby z naszych podatków szły setki milionów na ich dostatnie życie nigdy pewnie nie poznamy odpowiedzi na tego typu pytania", to zgadzam się w 200%.
    Pozdro ;)
  • Re: Zagadka Autor: ~Miro [37.47.35.*]
    Sorry ale Widać, ze jesteś z tzw. ulicy. zasadnicza różnica między 25% akcji spółki które się ma za założenie firmy a wydaniem millionow na akcje. Każdy chcialby płacic jak najtaniej. Słyszałem już w dwóch miejscach ze prezes szuka pakietow za 1zl ale nikt nie chce sprzedać wszyscy wola sypać w rynek to raz. Dwa. kurs na pewno nie zależy od zakupów prezesa tylko od instytucji finansowych i tam jest sporo takich co siedzą ciut poniżej 5%. Ale po co maja przekraczać ? Żeby się ujawnić ? A co to da na takim rynku. GPW to trup.
  • Re: Zagadka Autor: ~stryj [80.50.114.*]
    choć jeden rozsądny. jest jak mówi Miro, TFI takie jak Quercus i Millenium oraz Metlife i Santander są zatankowane, każdy po dobrych kilka milionów akcji, z czego quercus grubo ponad 4% .Wystarczy poczytać raporty, ale po co ? Lepiej zagadka i ale łatwiej teorie spiskowe. Jacy inwestorzy taka gielda. Bez obrazy ale czytać się już tego nie da.
  • Re: Zagadka Autor: ~Antek [31.0.81.*]
    Dobrze przyznaję się to ja Antek -ulica gieldy sypię od 2 miesięcy. Te wredne funty mnie wkurzyły więc postanowiłem ich ukarać, o tak aby pokazali słabe wyniki na koniec roku. Trochę mi prezes pokrzyzowal plany swoimi zakupami, rozbudził w fundach nadzieję i kurs poszedł ale szybko ich zasypałem.
    Także masz w 100 % rację i pamiętajcie nie pozwolę im na wzrost kursu, może jeszcze kilku Januszow giełdy się do mnie dołączy to zwalimy tym wrednym , zapakowanym fundom kurs poniżej 1 zł.
    Pozdrawiam.
  • Re: Zagadka Autor: ~Maxymuss [37.248.208.*]
    Rano jest to ze zwal :)
  • Re: Zagadka Autor: ~Antek [31.0.87.*]
    Maxymus jak zwykle błyskotliwa i przemyślana riposta. Podpowiem ci jak skończysz gimnazjum to powinieneś poszukać partnerki zawsze to przyjemniej niż samemu ręką....
    Ja muszę i ulica znów zapalają kurs...
    Ciężkie życie mają ci duzi inwestorzy jak tu zarobić swoim klientom,
  • Re: Zagadka Autor: ~leszcz [87.123.227.*]
    Prezes musi wplacic 108 mln kaucji za kolege z Altusa. Chyba mu jeszcze troche brakuje.
    Dobre!
  • Re: Zagadka Autor: ~sega [85.222.47.*]
    Se porosło......
  • Re: Zagadka Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Tutaj kierunek jest tylko jeden.

Wracamy na historyczne minima.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.254.184.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.100.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]