• Jaw przedłuża do końca 1kw 2019! Autor: ~1strateg1 [79.247.219.*]
    Ja pisali dziś na stooq
  • Re:trolu Autor: ~karol [89.64.6.*]
    Chcesz zapłacić 200 tyś kary ? za podawanie kłamliwych informacji.
  • Re:trolu Autor: ~sergio [89.75.84.*]
    On nie podaje fałszywych informacji. Wklejam kawałek, a poniżej link do artykułu.

"Jastrzębska Spółka Węglowa chce w pierwszym kwartale 2019 r. sfinalizować negocjowane od kilku miesięcy przejęcie Przedsiębiorstwa Budowy Szybów (PBSz). Kontynuuje też prace nad wyceną i komercyjnymi warunkami przejęcia kontroli nad aktywami firmy Prairie Mining: Dębieńsko i Jan Karski.
    O zaawansowaniu prac dotyczących obu przedsięwzięć poinformował podczas piątkowej, 23 listopada, konferencji prasowej w Warszawie prezes JSW Daniel Ozon. Zarząd firmy omówił jej wyniki za trzy kwartały tego roku, w których grupa JSW wyprodukowała prawie 11,3 mln t węgla (w tym prawie 73 proc. to węgiel koksowy) i osiągnęła ponad 1,4 mld zł zysku netto, wobec ok. 1,8 mld zł rok wcześniej. Zarząd spółki będzie rekomendował - po kilku latach przerwy - wypłatę dywidendy za 2018 r.
    Nawiązując do przygotowywanego od kilku miesięcy przejęcia przez JSW wykonującej roboty górnicze firmy PBSz (była częścią grupy Kopex, przejętej przez firmę inwestycyjną TDJ - właściciela m.in. Famuru), Ozon poinformował, że rozmowy w tej sprawie, których horyzont określono początkowo do 4 grudnia br., zostaną przedłużone.
    Obecnie większościowy właściciel JSW (Skarb Państwa) analizuje m.in., czy cena ustalona przez strony wartość transakcji - 205 mln zł - jest prawidłowa. Po zakończeniu tych analiz potrzebna będzie jeszcze m.in. zgoda Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz zgoda walnego zgromadzenia spółki.
    Jak mówił prezes, przejęcie zatrudniającego ok. tysiąc osób PBSz ma kluczowe znaczenie dla zintensyfikowania robót przygotowawczych w kopalniach JSW - obecnie dynamika drążenia nowych wyrobisk zmniejszyła się w związku z kryzysem na rynku firm usługowych, świadczących takie usługi. W ciągu trzech kwartałów wydrążono 48,8 km nowych wyrobisk - 11,6 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem. Aby rozwijać się w odpowiednim tempie, JSW powinna drążyć ok. 77-78 km nowych wyrobisk rocznie (ok. 5 m na każde tysiąc ton węgla).
    Oprócz przejęcia PBSz, w zintensyfikowaniu robót przygotowawczych ma pomóc utworzenie w kopalniach JSW 50 dodatkowych brygad przodkowych, każda złożona z 13 górników - tym samym do końca przyszłego roku roboty korytarzowe będzie prowadzić ponad 600 dodatkowych pracowników. Wydłużany jest także czas pracy w drążonych wyrobiskach, trwają prace również w weekendy."

Źródło:
    http://nettg.pl/news/153999/jsw-przejecie-pbsz-na-poczatku-przyszlego-roku

p.s. Celowo "pogrubiłem" tekst o cenie 205 mln - czyżby w świetle wcześniej przewidywanych przez Famur/Kopex wartości PBSz na poziomie 250 - 350 mln, (źródło: https://gornictwo.wnp.pl/jsw-moze-kupic-pbsz-od-kopeksu,309838_1_0_0.html), Skarb Państwa stwierdził, iż proponowana cena jest zbyt niska ???
    To byłoby ciekawie na kursie ;)
  • Re:trolu Autor: fizol [5.173.104.*]
    Dnia 2018-11-23 o godz. 21:16 ~sergio napisał(a):
    > Skarb Państwa stwierdził, iż proponowana cena jest zbyt niska ???
    > To byłoby ciekawie na kursie ;)

Nie podniecaj się. Zajmowałeś się pogrubianiem, zamiast czytaniem :).
    Skarb zastanawia się, czy cena jest prawidłowa. Czyli - czy Ozon nie zamierza przepłacić...
    Chyba nie sądzisz, że Skarb pochyli się, żeby zrobić dobrze prywatnemu inwestorowi / TDJ / ?
    Szeryf Zbych Zerro powiesił by ich za to na suchej gałęzi :).

• Re: Re:trolu Autor: ~sergio [89.75.84.*]
    I ty myślisz, że TDJ odda taką perłę za bezcen? '205 mln gdy przed rokiem była mowa o przedziale 250-350 mln? TDJ dobrze wie, jak bardzo JSW zależy na PBSz i wcale nie musi go sprzedać za te 205 mln. Będzie funkcjonować nadal w Primetechu i przynosić niemały zysk.
  • Re: Re:trolu Autor: ~Ślązok [188.147.72.*]
    To JSW zależy na zakupie PBSzu, bo front robót im się spowalnia. TD to niezły strateg i wie, że ma perłę w ręku, dzięki czemu to on dyktuje warunki. Zresztą popatrz jaka była reakcja rynku na info o sprzedaży PBSz za te marne 205 mln - kurs KPX zjechał z 4złotych na 90 groni. Uważam tak jak sergio, że skarb państwa analizuje możliwość wyższej ceny, bo po tej proponowanej to TD nie chce im PBSzu opchnąć.
  • Re: Re:trolu Autor: fizol [94.254.176.*]
    Panowie. Ile ta perła jest faktycznie warta nie mam pojęcia ani ja, ani @sergio, ani @ Ślązok.
    Wiem tylko, że prawdziwych pereł nie pozbywają się ci, którym wystarcza na życie. Famurowi musi nie stykać, skoro
    chce opchnąć zagrabione klejnoty. To prawda, że JSW potrzebuje PBSz. Taka sama, jak ta, że Primetech musi oddać
    bankom długi które zostawił Kopeksowi Famur / ' chwycił Turek Tatarzyna a Tatarzyn za łeb trzyma ' /.
    Obie strony wiedzą co jest grane, a komu zmięknie rura - czas pokaże. Też mam papier i chciałbym, żeby " szyby " poszły
    za 1 mld :))). Ale firma, samochód, obraz itp są warte tyle, ile ktoś zechce za nie dać.
    Gorącym głowom przypomnę sens wypowiedzi @luke / wybacz / : PBSz to nie super technologia czy bogaty park maszynowy.
    PBSz - to głównie ludzie. Można ich za niewielkie pieniądze skaperować, i zostanie tylko szyld.
    Nie wierzę, że Skarb będzie windował cenę. Może dać Ozonowi zielone światło w negocjacjach. Jeżeli zastanawiają się nad
    prawidłowością wyceny, to mnie to brzydko pachnie...
    @Ślązok
    Hanysku/ziomalu - niy lyj sie żurym i niy wiyszej mi nudli za uszami.
    W chwili ogłoszenia chęci sprzedaży za 205 baniek kurs KPX już od bardzo dawna nie wynosił 4 zeta.
    Takie chwyty przysparzają zielonych łapek ale są goowno warte. Kej żeś je richtig ślonzok, to dej sie chopie pokój
    z fanzolyniym. Toż pyrsk :).

• Re: Re:trolu Autor: ~luke [31.178.149.*]
    Copyright był, więc wszystko w porządku ;-)
[x]
PRIMETECH -0,99% 0,27 2024-03-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.