No i wszystko się potwierdza. Po postu sprzedali inwestorom akcje po 2,35 zł za sztukę, a teraz je odkupią znacznie taniej. Żadna filozofia. Oczywiście nie odkupią po 2,35 zł, tylko znacznie taniej.
Dalej obstawiam wykup po 0,60 zł pod koniec 2019r. Żeby to zrealizować, trzeba zbić jeszcze znacznie cenę i to poniżej 0,60 zł.
Dane do przemyślenia już podawałem.
Dochodzę teraz do wniosku, że ceną alarmową było przekroczenie w dół 2,30 zł, przy której to właśnie cenie należało bezwzględnie wyjść z papieru (bo przecież nie napiszę waloru).
To jest biznes. Emisja po 2,35 zł i niechby wykup po 1,00 zł (w tak wysoką cenę nie wierzę). 22 miliony akcji po 1,35 zł i już jest 30 milionów w kieszeni. Tak na prawdę więcej, bo 1 zł w 2010r. to nie 1 zł w 2019r.
Dla jasności pokażę co to jest 30 milionów na ABCDATA.
Zyski w kolejnych latach, to 33, 47, 17, 26 milionów w latach 2014 i 2015, 2016 i 2017.
Nie bierzesz pod uwagę ile ściągnęli z dywidend oraz "ceny godziwej". Oni już są zarobieni, jak jeszcze dojdę do informacji po co robią co roku zastawy pozbywając się praw do dywidendy na rzecz banku to wszystko pewnie się rozjaśni . Zrobili drobnych i tyle . Tak jak przypuszczałem teraz były słowa, że wycena giełdowa odbiega od realiów i MCI będzie musiało reagować. Rynek się uspokoił i cena zmierza do 1 zł . Na więcej pewnie rynek nie pójdzie przy samych zapewnieniach że strony MCI więc będą mogli spokojnie " uratować" akcjonariuszy oferując "cenę godziwą" na poziomie 1,10-1,20.
To są moje przypuszczenia, ale muszą brać pod uwagę pewne realia, żeby i wilk był syty i owca "cała".
MCI nic nie straciło stracili tylko drobni
Masz rację jednak wszystko zależy od umowy. Ja nie mogę się doszukać tejże właśnie ..... :(
"Zastawca ma bowiem możliwość dochodzenia i realizacji swojego prawa do dywidendy. Oznacza to, że prawo do wypłaty dywidendy w przypadku ustanowienia zastawu na udziale w spółce z o.o. przysługuje zastawcy, chyba że strony w umowie zastawniczej postanowiły coś innego."
Tu jest troszkę szerzej opisane :
https://books.google.pl/books?id=flhSAwAAQBAJ&pg=PA168&lpg=PA168&dq=czy+zastawnik+pobiera+dywidendę&source=bl&ots=RooaHqVIIl&sig=ccJXhkJGNBi79GlHxFea_lXZ3so&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwi_6KKyyLXeAhWKCuwKHY6mC8oQ6AEwBnoECAUQAQ#v=onepage&q=czy%20zastawnik%20pobiera%20dywidendę&f=false
W sumie o ile pamiętam to było tego coś na około 190 mln zł, ale teraz t
Tak wrzuciłem te linki, bo jak czytam o tych teoriach spiskowych jak to oni (MCI) zastawiają akcje by potem nie spłacać długu i w ten sposób sprzedać spółkę( bo bank zabierze im zastawione akcje) to mi qrwa kichy rozrywa ze śmiechu i jeść nie mogę :D Po ile wym macie lat panowie, ze tak zapytam z ciekawości???
Białoczerwony tylko mi o to chodzi, że MCI ma w tym banku tylko jedne obligacje 5 letnie (wykup w 2021) zabezpieczone w podobny sposób jej te emitowane w Polsce a i tak co roku robi zastaw na akcjach daty dlatego sytuacja wydaje się być dziwna. Za resztę informacji dziękuję.
Wezwanie 1.3 nie wypali bo nokt głupi nie jest podbija do 1.5 zbioea moze 85 proc a przy 1.6 pewnie beda miec juz 90 proc i przymusowy wykup bedzie wtedy. Wszyatmo zalezy od nas drobni maja powyzej 10 proc wiec w zasadzie mogą nie sprzedac i czekać na wyzsza cene
ja na gpw jestem ogólnie strasznie w plecy. W którymś momencie moje straty przekroczyły 95% wkładu do DM. To od czasu gdy jedna nienawidząca mnie kobieta przeklęła mnie i powiedziała ze wszystko czego sie dotknę zamieni się w moją stratę. Ale tutaj akurat dosyć szczęśliwie nabyłem pakiecik i nawet cena 1,30 przyniesie mi zarobek ale uważam że emitowanie akcji po 2,35 i późniejszy odkup za połowę tej ceny jest brzydkim geszeftem na akcjonariuszach. Gdyby ABC przed emisją poinformowałaq że akcje nabyte po 2,35 po kilku latach bedzie chciała odkupić za połowę ceny to myślę że nie znaleźliby chętnych na ten papier.
Dnia 2018-12-22 o godz. 01:06 ~Zabłocki napisał(a): > ja na gpw jestem ogólnie strasznie w plecy. W którymś momencie moje straty przekroczyły 95% wkładu do DM. To od czasu gdy jedna nienawidząca mnie kobieta przeklęła mnie i powiedziała ze wszystko czego sie dotknę zamieni się w moją stratę. Ale tutaj akurat dosyć szczęśliwie nabyłem pakiecik i nawet cena 1,30 przyniesie mi zarobek ale uważam że emitowanie akcji po 2,35 i późniejszy odkup za połowę tej ceny jest brzydkim geszeftem na akcjonariuszach. Gdyby ABC przed emisją poinformowałaq że akcje nabyte po 2,35 po kilku latach bedzie chciała odkupić za połowę ceny to myślę że nie znaleźliby chętnych na ten papier.
swoją drogą - ciekawe czy komukolwiek udało się z ponad 95% strat wyjść na plus. Ja mam cichą nadzieję że przełamę to przekleństwo i zacznę tutaj odrabiać a może i zarabiać
Jeśli PZU ma zamiar nie oddawać, weźcie pod uwagę, ze tez może zwiększyć pakiet ( albo już zwiększyło) skoro nie wychodzili do tej pory to czemu mają oddawać teraz skoro jest szansa na utargowanie czegoś więcej.