• Do @mul_roboczy Autor: ~fox [83.20.8.*]
    No i wszystko się potwierdza.
    Po postu sprzedali inwestorom akcje po 2,35 zł za sztukę, a teraz je odkupią znacznie taniej.
    Żadna filozofia.
    Oczywiście nie odkupią po 2,35 zł, tylko znacznie taniej.

Dalej obstawiam wykup po 0,60 zł pod koniec 2019r.
    Żeby to zrealizować, trzeba zbić jeszcze znacznie cenę i to poniżej 0,60 zł.

Dane do przemyślenia już podawałem.

Dochodzę teraz do wniosku, że ceną alarmową było przekroczenie w dół 2,30 zł, przy której
    to właśnie cenie należało bezwzględnie wyjść z papieru (bo przecież nie napiszę waloru).

To jest biznes.
    Emisja po 2,35 zł i niechby wykup po 1,00 zł (w tak wysoką cenę nie wierzę).
    22 miliony akcji po 1,35 zł i już jest 30 milionów w kieszeni.
    Tak na prawdę więcej, bo 1 zł w 2010r. to nie 1 zł w 2019r.

Dla jasności pokażę co to jest 30 milionów na ABCDATA.

Zyski w kolejnych latach, to 33, 47, 17, 26 milionów w latach 2014 i 2015, 2016 i 2017.

• Re: Do @mul_roboczy Autor: ~zibi [83.26.220.*]
    DBCDATA posiada 660 tys akcli CD PROJEKT potrafisz liczyc to więcej niz kapitał zakładowy-co ty za brednie wypisujesz
  • Re: Do @mul_roboczy Autor: mul_roboczy [159.205.18.*]
    Nie bierzesz pod uwagę ile ściągnęli z dywidend oraz "ceny godziwej". Oni już są zarobieni, jak jeszcze dojdę do informacji po co robią co roku zastawy pozbywając się praw do dywidendy na rzecz banku to wszystko pewnie się rozjaśni . Zrobili drobnych i tyle . Tak jak przypuszczałem teraz były słowa, że wycena giełdowa odbiega od realiów i MCI będzie musiało reagować. Rynek się uspokoił i cena zmierza do 1 zł . Na więcej pewnie rynek nie pójdzie przy samych zapewnieniach że strony MCI więc będą mogli spokojnie " uratować" akcjonariuszy oferując "cenę godziwą" na poziomie 1,10-1,20.
    To są moje przypuszczenia, ale muszą brać pod uwagę pewne realia, żeby i wilk był syty i owca "cała".
    MCI nic nie straciło stracili tylko drobni
  • Re: Do @mul_roboczy Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Zastaw akcji na rzecz banku nie uprawnia go ( banku) do pobrania dywidendy. Tę ciągle otrzymuje MCI....

• Re: Do @mul_roboczy Autor: mul_roboczy [5.173.73.*]
    Masz rację jednak wszystko zależy od umowy. Ja nie mogę się doszukać tejże właśnie ..... :(

"Zastawca ma bowiem możliwość dochodzenia i realizacji swojego prawa do dywidendy. Oznacza to, że prawo do wypłaty dywidendy w przypadku ustanowienia zastawu na udziale w spółce z o.o. przysługuje zastawcy, chyba że strony w umowie zastawniczej postanowiły coś innego."

źródło:
    https://www.google.pl/amp/www.gazetaprawna.pl/amp/344915,komu-nalezy-wyplacic-dywidende-w-przypadku-zastawu-na-udzialach-spolki.html
    Tu jest troszkę szerzej opisane :
    https://books.google.pl/books?id=flhSAwAAQBAJ&pg=PA168&lpg=PA168&dq=czy+zastawnik+pobiera+dywidendę&source=bl&ots=RooaHqVIIl&sig=ccJXhkJGNBi79GlHxFea_lXZ3so&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwi_6KKyyLXeAhWKCuwKHY6mC8oQ6AEwBnoECAUQAQ#v=onepage&q=czy%20zastawnik%20pobiera%20dywidendę&f=false

Znajdź umowę to będzie wszystko jasne :)
    Po co mam szukać?
    Wystarczy zerknąć na prezentacje wynikowe MCI ( zrobione w przystępny sposób) a jeśli chcesz dokładniej na raporty.
    No tak trzeba patrzyć w MCI a nie datę :) ale informacji na co, czy też w jakim celu, jest robiony zastaw nie znajdziesz :)
    Już Ci pisałem, że jako zabezpieczenie obligacji, ale Ty wolisz teorie spiskowe...

Tu masz zastaw na akcjach PEM:
    https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2017-04/Powiadomienia_201704131752606707.pdf 

Tu masz zastaw na akcjach MCI Capital ( zastawia wehikuł Tomka MCI Management)
    https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2017-08/Powiadomienia_201708261723470799.pdf 

Tu masz zastawy na akcjach ATMu:
    https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2016-11/Powiadomienie_MCI.PrivateVentures_FIZ_20161129_204809_1078152246.pdf 
    https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2017-10/Powiadomienie_o_transakcji_ATM_S.A._31.10.2017_201710310460090635.pdf

W sumie o ile pamiętam to było tego coś na około 190 mln zł, ale teraz t

Tak wrzuciłem te linki, bo jak czytam o tych teoriach spiskowych jak to oni (MCI) zastawiają akcje by potem nie spłacać długu i w ten sposób sprzedać spółkę( bo bank zabierze im zastawione akcje) to mi qrwa kichy rozrywa ze śmiechu i jeść nie mogę :D
    Po ile wym macie lat panowie, ze tak zapytam z ciekawości???

A tu poniżej masz, że już w 2017 r pisałem o wezwaniu na MCI i o zebranych 190 mln zł z zastawu na akcjach spółek publicznych.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-kolejny-zastaw-akcji-tym-razem-na-40mln,25553013.html 

Miłej lektury ;)

• Re: Do @mul_roboczy Autor: mul_roboczy [83.10.52.*]
    Białoczerwony tylko mi o to chodzi, że MCI ma w tym banku tylko jedne obligacje 5 letnie (wykup w 2021) zabezpieczone w podobny sposób jej te emitowane w Polsce a i tak co roku robi zastaw na akcjach daty dlatego sytuacja wydaje się być dziwna. Za resztę informacji dziękuję.
    Ale nie tylko MCI Capital SA emituje obligacje.
    MCI Management Sp. z o.o, MCI.PrivateVentures FIZ...
  • Re: Do @mul_roboczy Autor: mul_roboczy [77.255.127.*]
    Dwa miesiące temu prawie się wstrzeliłem z ceną wezwania. Czemu człowiek nie słucha intuicji :)
  • Re: Do @mul_roboczy Autor: ~Gienio [5.173.73.*]
    Napisałeś że wykup po 0,60 zł, pomyliłeś się o....... Bardzo dużo
  • Re: Do @mul_roboczy Autor: ~mul_roboczy [77.255.127.*]
    czytaj dokładnie ! To fox pisał o takich kwotach przeczytaj dokładnie co odpowiedziałem bo teraz jest to bardzo istotne
  • Re: Do @mul_roboczy Autor: ~Zabłocki [89.229.113.*]
    pisał o cenie 1,10 1,20 - trzeci wpis w tym wątku
    faktycznie intuicja Ci właściwie podpowiadała. Ciekawe co teraz Ci podpowiada Twoja intuicja?
  • Re: Do @mul_roboczy Autor: ~Qqqqqq [5.173.184.*]
    Wezwanie 1.3 nie wypali bo nokt głupi nie jest podbija do 1.5 zbioea moze 85 proc a przy 1.6 pewnie beda miec juz 90 proc i przymusowy wykup bedzie wtedy. Wszyatmo zalezy od nas drobni maja powyzej 10 proc wiec w zasadzie mogą nie sprzedac i czekać na wyzsza cene
    Tak proponuje nie sprzedawac sqbancom !!!!!!!!!!
    1,5 ceną godziwą jak na chwile obecna
    ja na gpw jestem ogólnie strasznie w plecy. W którymś momencie moje straty przekroczyły 95% wkładu do DM. To od czasu gdy jedna nienawidząca mnie kobieta przeklęła mnie i powiedziała ze wszystko czego sie dotknę zamieni się w moją stratę. Ale tutaj akurat dosyć szczęśliwie nabyłem pakiecik i nawet cena 1,30 przyniesie mi zarobek ale uważam że emitowanie akcji po 2,35 i późniejszy odkup za połowę tej ceny jest brzydkim geszeftem na akcjonariuszach. Gdyby ABC przed emisją poinformowałaq że akcje nabyte po 2,35 po kilku latach bedzie chciała odkupić za połowę ceny to myślę że nie znaleźliby chętnych na ten papier.
    Dnia 2018-12-22 o godz. 01:06 ~Zabłocki napisał(a):
    > ja na gpw jestem ogólnie strasznie w plecy. W którymś momencie moje straty przekroczyły 95% wkładu do DM. To od czasu gdy jedna nienawidząca mnie kobieta przeklęła mnie i powiedziała ze wszystko czego sie dotknę zamieni się w moją stratę. Ale tutaj akurat dosyć szczęśliwie nabyłem pakiecik i nawet cena 1,30 przyniesie mi zarobek ale uważam że emitowanie akcji po 2,35 i późniejszy odkup za połowę tej ceny jest brzydkim geszeftem na akcjonariuszach. Gdyby ABC przed emisją poinformowałaq że akcje nabyte po 2,35 po kilku latach bedzie chciała odkupić za połowę ceny to myślę że nie znaleźliby chętnych na ten papier.

swoją drogą - ciekawe czy komukolwiek udało się z ponad 95% strat wyjść na plus. Ja mam cichą nadzieję że przełamę to przekleństwo i zacznę tutaj odrabiać a może i zarabiać
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [77.255.127.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Do @mul_roboczy Autor: ~wojtek [5.184.27.*]
    A jak nie skupią,to co,transakcja nie dojdzie do skutku,czy wezmą to co jest,no ale zostaną na GPW?
  • Re: Do @mul_roboczy Autor: ~wojtek [5.184.27.*]
    Chyba nie warto oddawać,trzeba czekać do końca.Jak zobaczą,że słabo idzie,to coś dorzucą.
    Skupią ale wg mnie za 1,5. Also od dawna miał smaka na datę i to za wiele wyższą cenę.
    Jeśli PZU ma zamiar nie oddawać, weźcie pod uwagę, ze tez może zwiększyć pakiet ( albo już zwiększyło) skoro nie wychodzili do tej pory to czemu mają oddawać teraz skoro jest szansa na utargowanie czegoś więcej.
[x]
ABCDATA 0,00% 1,43 2019-07-22 13:14:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.