Możesz przybliżyć jak i gdzie MCI zrobiło zastaw na akcjach daty ? Zastanawiam się, czy nie mogłoby to być powiązane z krótką sprzedażą , o której dzisiaj rozmawialiśmy.
Czy wartość zastawu nie jest przypadkiem większa niż obecna wartość wszystkich posiadanych przez MCI akcji ? Zapomnieliśmy o zastawie a wygląda na to, że jednak MCI tu kręci lody !
2018-09-26
"Zarząd ABC Data S.A. (dalej „Spółka”) informuje, iż w dniu dzisiejszym otrzymał od MCI Venture Projects Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością VI Spółka komandytowo-akcyjna, osoby blisko związanej z członkami Rady Nadzorczej Spółki, powiadomienie o transakcji zastawu na 26.000.000 akcji ABC Data S.A. o wartości 40.820.000,00 PLN."
Myślę, ze to jest błędny kierunek. MCI Capital robi zastawy na akcjach jako zabezpieczenie obligacji... Podobnie zastawia akcje np ATM, zresztą o ile pamiętam zastawy na akcjach Daty były wcześniej robione i jakoś takich wodospadów nie było....
Jedyne co mi przychodzi do głowy to niewielka pożyczka gotówkowa na zakup akcji na rynku i sypanie potem nimi bez tołku i odkupowanie i znowu sypanie.... ( Przy aktywach MCI netto ponad 1mld zł pożyczka rzędu skromnych 5mln zł być może nie wymagałby informacji)
Ale ja w to nie wierzę i uważam, że MCI być może na tym chwilowo korzysta bo dzięki Dacie wyniki chu...e, a tu za rogiem bb ale w dłuższej mierze to stracą ( bozaufanie a to podstawa przy działalności PEMu. MCI czy nawet Daty)....