"W ocenie Zarządu ALTUS TFI podejmowane działania ograniczą ryzyko regulacyjne dla uczestników funduszy zamkniętych oraz tym samym powinny wpłynąć na poziomy odkupień certyfikatów inwestycyjnych tych funduszy. W tym kontekście Zarząd ALTUS TFI uznaje, iż planowane działania pozostają w najlepiej pojętym interesie uczestników Funduszy, jak również akcjonariuszy ALTUS TFI, zważywszy, że wyniki finansowe Rockbridge TFI z tytułu zarządzania przejętymi funduszami będą uwzględnione w skonsolidowanym wyniku grupy ALTUS TFI" -dodano.Mogą przenieść wszystkie FIZ- bo Rockbridge należy do Altusa w 80%. Bardzo dobre posunięcie.
Jednak co by się stało gdyby pod wpływem paniki, lub nie zawsze rzetelnych, a czasami wręcz nieprawdziwych informacji Klienci zdecydowaliby się wypłacić jednocześnie aktywa z produktów, które są ulokowane na rynku kapitałowym? Tę skrajną sytuację, w naszej ocenie właśnie mieliśmy okazję zaobserwować w przypadku funduszy, zarządzanych przez Altus TFI. Znaleźliśmy się w sytuacji gdy Klienci - czasami z własnej woli i inicjatywy, czasem pod wpływem czyjejś sugestii - zdecydowali się jednocześnie i masowo złożyć żądania wykupu, których wartość w przypadku niektórych funduszy sięgała nawet 80%, a czasem ponad 90% wartości ich aktywów. Gdyby do dowolnego banku zgłosiła się w ciągu miesiąca podobna liczba Klientów z żądaniem wycofania depozytów w podobnej skali, to bank ten byłby z całą pewnością zmuszony zawiesić na pewien czas obsługę Klientów z uwagi na brak środków płynnych do realizacji tych żądań Klientów. W takiej sytuacji i ze wskazanych powyżej powodów Zarządzający naszymi funduszami mogli realizować dwa możliwe scenariusze. Jeden to odpowiedzieć na wszystkie żądania wykupu, których wartość wielokrotnie przewyższała wartość odkupów na przestrzeni ostatnich trudnych miesięcy. Realizacja tych zleceń z posiadanej przez fundusze gotówki, czy środków pochodzących ze zbycia instrumentów dłużnych nie byłaby możliwa, a co za tym idzie wymusiłoby to na Zarządzających masową wyprzedaż akcji w bardzo krótkim czasie - a co się z tym wiąże ogromne straty, często sięgające 40-50% niezależnie od prawdziwej wartości tych akcji. To tak jakbyście Państwo byli zmuszeni do sprzedania całego swojego majątku w ciągu kilku dni, wszystkich nieruchomości i ruchomości. Każdy z nas wie, że jest to możliwe tylko godząc się na ceny znacznie niższe niż rynkowe, dlatego nikt z nas z własnej woli tak nie robi.-- każdy normalny to zrozumie.
Dokładnie. To jest świetny ruch dla wszystkich. Lawina umorzeń powstrzymana ryzyko wpływu zabrania licencji na FIZ ograniczone do zera. Brakuje jezcze wyjścia Osieckiego z aresztu dla spokoju w spółce.
gdybyś był winny to czy wracałbyś do Polski mając taką kasę ?Nikt normalny by się sam nie pchał za kraty-ja mu wierzę a czas pokaże kto miał rację.Czy ci co plują na Altusa i Piotra czy tacy jak ja.Wypisują steki bzdur bo nie ponoszą za to odpowiedzialności ale kiedyś to się odwróci przeciw nim bo zła karma wraca.
To wytłumacz mi czemu ludzie napadają na banki,mordują,gwałcą,kradną ? BO UWAŻAJĄ ŻE NIE BĘDĄ ZŁAPANI !!!!!!!!! Co uważała...nie piszę myślała BO wiem że ona nie myśli a więc co UWAŻAŁA Kinga M.-J.wystawiając Getback fakturę na miliony ? Wystarczyło z nią porozmawiać 1 minutę i JASNE było pycha kroczy przed rozumem kijanki.Ludzie popełniają przestępstwa bo myślą że IM SIĘ UDA A ONI SAMI SĄ REWELACYJNI,LEPSI OD INNYCH.
To wytłumacz mi czemu ludzie napadają na banki,mordują,gwałcą,kradną ? BO UWAŻAJĄ ŻE NIE BĘDĄ ZŁAPANI !!!!!!!!! Co uważała...nie piszę myślała BO wiem że ona nie myśli a więc co UWAŻAŁA Kinga M.-J.wystawiając Getback fakturę na miliony ? Wystarczyło z nią porozmawiać 1 minutę i JASNE było pycha kroczy przed rozumem kijanki.Ludzie popełniają przestępstwa bo myślą że IM SIĘ UDA A ONI SAMI SĄ REWELACYJNI,LEPSI OD INNYCH.
Monika on ma tyle kasy ze by mógł uciec gdziekolwiek jak wybuchła afera z GetBackiem ale on nie jest winien i dla tego nie uciekał. To jet tak jak bym ci sprzedał auto na raty a ty byś tych rat nie płaciła nie ważne ze cena była wyższa o sto milionów czy wyższa . Gdzie są pieniądze z GetBacka ponad miliard no gdzie są no gdzie. Nie przytaczaj tu Gwałtów i napadów na banki Ja i Jeszcze raz ja gdybym miał miliony na koncie i coś takiego się wydarzyło to uwierz mi ze następnego dnia znikam i mnie niema przelewam kasę do innego banku wyciągam gotówkę i Adijos. A tak cała góra z PISU się bawiła gdzie są teraz dlaczego się ABW tym nie interesuje DLACZEGO
A co ma do tego PiS czy inne partie , bo nie kumam , czy to jest forum polityczne ? , a może kacozr ukradł tę kasę........ co za myślenie !!!!!!!!!!!!!!!!!
jak banki i biura maklerskie sprzedawaly obligi Getbeku to wszystko bylo ok. Knf i Uokik nie mieli z tym problemu nie ? A teraz jak sprawa się rypła to dawaj szukać jakiegos kozła z łapanki,a najlepiej zwalić na Pis-kurze móżdżki.
jak banki i biura maklerskie sprzedawaly obligi Getbeku to wszystko bylo ok. Knf i Uokik nie mieli z tym problemu nie ? A teraz jak sprawa się rypła to dawaj szukać jakiegos kozła z łapanki,a najlepiej zwalić na Pis-kurze móżdżki.
JAK Getbek robił imprezy dla przedstawicieli PISu bawili się świetnie wódkę wypili i poszli do domu o niczym nie rozmawiali tylko pili i tańczyli Ty naprawdę masz kurzy mózg Na takich imprezach się załatwia formalności
A Ty wiesz kto ukradł.? Bo na razie nie ma wyroku. Najłatwiej obrzucić błotem człowieka żeby suweren cieszył się że złapali złodzieja. Bo suweren nie docieka dlaczego instytucje Państwa zawiodły.
Ten niewinny człowiek który spędził w więzieniu 18 lat pewnie nie podziela Twojej teorii o motywacji do popełniania przestępstwa. Jeśli takie przypadki się zdarzają to znaczy że KAŻDY może być aresztowany a szczególnie gdy jest presja na złapanie winnego.
To co ma byc na konferencji to jest już dla pewnych osób wiadome. Od wtorku lub środy odjazd do góry...oczywiście z małym zrzutem dla odebrania akcji trzesącym. Nie dac sie wyleszczyc z akcji... Ruszac głową i myslec. Złe informacje juz były, teraz tylko odróbka. Ja mam średnią 2,8 i spokojnie sobie dokupuje jak tylko lewa kaska wpadnie. Powodzonka dla wytrwałych :)
Pieniądze w funduszach Altus zostały zamrożone na półtora roku Taka decyzja oznacza przede wszystkim to, że klienci Altus TFI nie mogą już ani nabywać, ani zbywać jednostek uczestnictwa tych subfunduszy. Pieniądze inwestorów zostały „zamrożone” do 31 marca 2020 r. – to wtedy jest planowany koniec likwidacji subfunduszy.