Ogromna strata Pesy w minionym roku. zbieraja wszystkie kontrakty liczac potem na renegocjacje umow. mam nadzieje ze Newag cos na tym zyska i akcje w końcu podskoczą. w ekonomi nadal sie nie podciagnelam wiec licze ........ ,choć ostatnio patrzac na kursy akcji sama nie wiem na co.
@diana za chwilę NEWAG pokaże swoje wyniki i będzie bardzo ciekawe porównanie. Firma prywatna kontra firma z układu. I jeszcze oni w PESIE mają czelność narzekać na agresywna politykę cenową konkurencji... Rwa ich nać. Robi się ciekawie dla NEWAGU. Szkoda, że na szerokim leje się krew.
To już wiadomo czemu bankom przystawiono pistolet do skroni aby pożyczyły pieniadze Pesie. Nawet państwowe z prezesami "politycznymi" nie miały zbytniej ochoty. A przed Pesą jeszcze rozliczenie kontraktu dla DB. Dlatego tez Jakubas nie bardzo sie garnął do wejscia do Pesy...
I niech nie wchodzi. Mam w nosie Pesę, bo nie po to kupowałem NEWAG, aby po latach bezsensownej walki cenowej teraz tracić płacąc za długi i fatalne zarządzanie megalomanów z Pesy. NEWAG powinien czekać, patrząc jak konkurent się wykrwawia i zbierać zlecenia, do których nie stanie PESA, lub/i wykazywać w przetargach, że PESA nie jest w sytuacji finansowej gwarantującej realizację zamówienia przed gruntowną restrukturyzacją. NEWAG przeciwnie, potrafi produkować nawet przed terminem!!!
Teraz rozumiem, dlaczego Jakubas się usztywnił. I bardzo dobrze zrobił.
Faktycznie, teraz sprawa wygląda inaczej. Spodziewam sie komunikatów, ze PESA dostała kasę w zamian za obowiązek głębokiej restrukturyzacji. Jak nie, to sie wku.... NEWAG taką bolesną restrukturyzację przeszedł jakiś czas temu np. rezygnując z Gliwic i nikt publicznej kasy mu nie dosypał.