• Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: ~wiatrak [89.76.224.*]
    Jest ich kilku !!!! na początku był wykres -cel napędzenie kuli spadkowej teraz inni weszli do gry.... to jest wasza kasa ktoś ma na nią ochotę !!

• Re: Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.161.*]
    "... to jest wasza kasa ktoś ma na nią ochotę !! "

I w jaki niby sposób , ostrzegając i uświadamiając ludzi w co chcą zainwestować pieniądze, ktoś miałby tą kasę zabrać? Możesz mi wytłumaczyć?
    To raczej raczej dziesiątki utopionych grubych i drobnych inwestorów mają interes w tym aby komuś upchnąć parzące w ręce akcje za jak najwyższą cenę :)

Średni
  • Re: Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: ~Lewar [5.173.8.*]
    Animator wykres zmienił nicka na średni i dalej animuje. Ja wyszedłem porzy 1,4 i czekam aż zejdzie poniżej 1 i wejdę z powrotem żeby odrobić straty. Dusza kurs aby wyprowadzić abc z giełdy tak myślę. Rzucą wezwanie na 1,5 powiedzmy i każdy udupiony będzie się cieszył. Niestety taka jest nasza GPW dziś
    Może coś jeszcze zmyślisz ? Przed raportem Data była powyżej 1,5 a po raporcie otworzyła się luką od razu na 1,31 , więc po 1,4 na pewno nie sprzedałeś.

I nie nie jestem wykresem , sprawdź sobie ip chociażby Sherlocku.

Średni
  • Re: Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: bialoczerwony1972 [185.135.2.*]
    Wykres tu był od kilku lat i pomimo, że często się z nim nie zgadzałem gdy Data chodziła po 4,xxzł potem po 3,xx zł muszę przyznać że wyszło na jego...
    Ale co Ty wiatraku możesz o tym wiedzieć miszczu...
  • Re: Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: mul_roboczy [5.173.48.*]
    Zgadza się, że wyszło niestety na to co mówił wykres. I ja też zaliczyłem stratę na niby pewnej i spokojnej spółce. Pytanie za 100 punktów jak mu się chciało tyle lat czekać, siedząc dzień w dzień i pisząc niejednokrotnie głupkowate komentarze, no i jeszcze szklana kula w ręku ? Śmierdzi mi to manipulacją i zaniżeniem przed wycofaniem z GPW. Teraz już mogą między sobą przerzucać papier utrzymując go na niskich poziomach - czas żniw dla jednych, dla reszty kolejny cios w szczękę :(
    Mułek ty się ciesze sprzedałeś ze strata dzisiaj po dobrej jeszcze cenie. Jak spółka będzie tak dalej funkcjonować to za rok będziesz się cieszył , że tak mało straciłeś i będziesz się mógł naśmiewać z obecnych łapaczy noży co myślą że złapali Pana Boga za nogi :)

Spółka jest w w jednym z najdłuższych trendów spadkowych, bodajże 15 listopada będzie jego 5 lecie.

Średni
    Znaczy się , może spółka będzie spadać kolejne 5 lat, scalą akcje żeby nie wylądować na liście alertów i można bawić się dalej :)

Średni
    Tak czy siak dla mnie szok, że codziennie tyle spada. Taka spokojna spółka była
    A to co ? Tko 1,13 chyba nie zrobią cudofixingu
    Kto by pomyślał 1,03 a jeszcze tydzień temu 1,55 . Wygląda na to, że data weszła w układ z biedronką - codziennie niższe ceny.
    Jedna informacja nie podana w terminie , ba powiedziałbym utajniona i zmanipulowana , a rynek pokazał środkowy palec.
    Powoli dołączam do tych co GPW już opuścili. Redukuję bo ten syf nie jest już widocznie dla normalnych inwestorów
    "Tak czy siak dla mnie szok, że codziennie tyle spada. Taka spokojna spółka była"

Spada odpowiednio do zaprezentowanych wyników, trupów i zachowania zarządu. Powiedz mi gdybyś miał wiedzę o tam jak zachowa się Pani Prezes o tym że spółka zależna m do zapłacenia a 11,6mil Vatu do +potencjalnie ponad 5 za spółkę w czechach , że zapłacili już 6mil , że maja ponad 150mil zadłużenia , że spadnie im ranking kredytowy na śmieciowy itd... To kupiłbyś ta spółkę po 1zł ?

Średni
    Btw jak tam sprawa ze zgłoszeniami do KNF-u dajcie znać na forum ?
    Bardzo jestem ciekaw czy ta instytucja zareaguje w jakikolwiek sposób :)

Średni
  • Re: Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Nie wiem dlaczego i po co siedział tu wykres tyle czasu...

mul_roboczy Ty naprawdę uważasz, ze pisanie na forum bankiera ma wpływ na kurs i na decyzje inwestycyjne kogokolwiek normalnego?

Akurat w ABC Dacie nie trzeba naganiać wyniki i zarządy robią całą robotę...

gdy spojrzysz na wykresy 10-letnie to widać wszystko, a tam nie było wykresa
    link

A na 3 letnim piękne widać jak Asbis daje zarabiać, natomiast AB i ABC Data leci w otchłań
    link

PZU wychodzi do końca moim zdaniem i wyjdzie po każdej cenie ( wg raportu za 1H2018 Datyżadnego innego fundu tu już nie ma).
    A potem, a potem to tylko MCI wie co będzie!

Nie wiem , data to moja inwestycyjna porażka. Pomimo innych udanych strzałów - na koncie widnieje znów minus - a człowiek czasu i zdrowia poświęcił na to sporo. Uświadomili mnie dosyć gwałtownie jaką szulernią jest całe GPW. Najlepsze zarobki na DT jednak nerwy spore, a zdrowia już nie kupię :( Życzę wam Panowie powodzenia
    Jedno mnie tylko nurtuje, czemu Action pomimo strat i problemów jest lepiej wyceniany niż data. Tutaj ewidentna panika po stracie 7 mln tam spokój i opanowanie po stracie 6 mln. Tu wszyscy stawiają krzyżyk na firmie a tam robią ekshumację.
    Sam nie potrafię tego wyjaśnić, wasze założenia przyjąłem jednak to i tak nie wyjaśnia takiej ewakuacji. Zrobili z GPW grę w 3 kubki a z inwestorów małpy które wybierając spółki na chybił trafił nie wiadomo czy nie miałyby lepszych rezultatów.
    Jeszcze raz pozdrawiam i życzę udanych inwestycji
  • Re: Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: ~Średni_Inwestor [176.107.170.*]
    "Jeszcze raz pozdrawiam i życzę udanych inwestycji"

Może żeby się trochę odkuć spróbuj ASBIS-u ? Zgadzam się z przedmówcą i uważam że tu jest duża % szansa na zarobek. No i spółka spełnia moje założenia inwestycyjne z których kiedyś się śmiałeś tzn C/Z poniżej 5 i WK <0,4 . Ryzyko jjest głównie polityczne(spółka działa w Rosji) no i kursowe.

Średni
    Dzięki średni ale podjąłem już decyzję i po 12 latach całej nauki, 1 "bankructwie" i tysiącach godzin analiz w końcu dotarło do mnie , że zawsze będzie ktoś, kto będzie wiedział więcej od Ciebie, potem ktoś kto będzie chciał Cię celowo obskubać a na końcu rzucą ci może jakieś ochłapy na otarcie łez.
    Z moich obserwacji wynika, że takiego syfu jak jest obecnie na GPW nie było od lat. Naprawdę grając max w terminie 2-3 dniowym coś urwiesz chyba, że będziesz miał.szczęście i podłapiesz jakąś spółeczkę spekulacyjną w mocnym trendzie wzrostowym ale czy to o to chodzi, czy tak ma wyglądać inwestowanie ?
    A no i ja nie miałem odwagi inwestować dużych kwot w spółki spekulacyjne (max 20 w porywach 30% całego portfela) dlatego nawet duże zyski na ww. przekraczające czasami 50% nie były w stanie załatać dziur powstałych na spółkach gdzie zainwestowany kapitał był znacznie większy. Zmieniając teraz taktykę i inwestując, żeby się "odkuć" nie wiele różniłbym się od uzależnionego hazardzisty
  • Re: Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: ~koliber [83.31.153.*]
    Sytuacja na ABC jest kuriozalna. Od 2011 roku Spółka wypłaciła 1,80 zł dywidendy. Kurs na dzisiaj jest około 1,00 zł, więc samej dywidendy wypłacono prawie dwukrotnie więcej niż kurs Myślę, że trzeba przeczekać spadki. Przypomina mi się sytuacja z KGHM kilka lat temu, chyba rok 2008, gdy jedna akcja kosztowała tyle co dywidenda na akcję.
    Wiedziałem o tym wszystkim, brałem pod uwagę wycenę wskaźnikową na tle sektora, At, psychologię itp itd wszystko zawiodło a babranie się w g.. przeczekiwanie, odbijanie się itp jaki ma sens w dłuższej perspektywie ? Z tego nie wyżyjesz . Gra giełdowa powinna przynosić zyski, żeby miała sens. Wychodzenie na 0 czy niewielki plus po roku pracy to żenada, na minus to tragedia.
    Oczywiście co do zasady to napewno teraz Daty nie warto sprzedawać, aczkolwiek ja już się nie będę w tej kwestii wypowiadał bo niestety myliłem się co również mogło się przyczynić do strat u innych.
    Ps cena dotarła do nominału 1 zł nigdy bym tego nie obstawiał, chyba, że przy bankructwie - a jednak tak jest . Skoro jest tak nisko to jaki problem będzie stanowiło zejście poniżej 1 zł, żeby z rynku nawet bez wezwania zebrać stopy i resztki potrzebne do 90%. Tak samo wyrobili ludzi na inpoście - spółka nie zbankrutowała, ma się dobrze akcjonariusze niestety stracili - podobnych sytuacji jest sporo
  • Re: Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: ~Średni_Inwestor [176.107.170.*]
    "Sytuacja na ABC jest kuriozalna. Od 2011 roku Spółka wypłaciła 1,80 zł dywidendy. Kurs na dzisiaj jest około 1,00 zł, więc samej dywidendy wypłacono prawie dwukrotnie więcej niż kurs Myślę, że trzeba przeczekać spadki."

Spadki mają jak najbardziej uzasadnione powody. Jakie ma znaczenie, że spółka wypłacała dywidendy w przyszłości skoro przez to coraz bardziej się zadłuża? Patrzysz w przeszłość a nie przyszłość. Koszty zadłużenia rosną , koszty zarządu równiez (pani ilona dostała podwyżkę z 1,5mil na 2 mil ;) ) , marża maleje i doszły jeszcze kontrole VAT. Wartość księgowa zmalała , zapasy zmalały , c/z spadło , dywidendy juz nie bedzie(oby) to gdzie tu spółka ma wartość wg. ciebie ?

Zamiast na KGHM spójrz lepiej na ACTIONA , tam też warto było przeczekać bo spółka wcześniej generowała rewelacyjne wyniki ? Zobacz jak jest wyceniana po 3 latach.

Średni
    To jest tragedia daty i akcjonariuszy. Mogą nie wykazywać zysków a i tak wszyscy znajomi królika będą się mieli bardzo dobrze tylko agent Tomek będzie musiał pomyśleć jak dalej ciągnąć kasę bez dywidend
  • Re: Nie słuchajcie podpowiadczy !!!! Autor: ~prezes-Rysio [89.70.35.*]
    Taa,...a potem pójdzie komunikat, że pani Ilona wącha się z chińcykami,koreańcykami albo innymi cykami.I wszyscy będą znowu piać i cmokać.
    No i łykać rzecz jasna.
  • Podziękujmy Ilonie Weiss Autor: ~ZrobionyNaABC [188.146.129.*]
    Wygrzmociła wszystkich, jak się patrzy - świetna robota!
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.