• Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.161.*]
    Pobiezne porównianie spółek IT

ASBIS
    Cena / Zysk4,10
    Cena / WK0,39

ABPL
    Cena / Zysk5,30
    Cena / WK0,45
    Wskaznik zadłużenia cok koło 1,7 (czyli jak najbardziej w normie)

ABCDATA

Cena / Zysk10,20
    Cena / WK0,57
    Zadłużenie na granicy płynności  1,24 , trupy w szafie , naliczone zobowiązanie VAT w spółkach zależnych(isource 11,6mil + potencjalnie 5mil w czechach)

ACTION
    Cena / Zysk      nie dotyczy
    Cena / WK 0,49

Tak więc mimo przeceny data wygląda źle i drogo na tle konkurencji , do tego dochodzi utrata zaufania inwestorów do spółki po tej szopce co odstawiała Pani Prezes :)
    No ale jak wspominał fox 1 zł to ważny poziom psychologiczny wiec jest spora szansa ze nie spadnie poniżej . co nie zmienia faktu ze zbytnio atrakcyjna inwestycja to to nie jest.

Średni
  • Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    To może zostawić forum Daty w spokoju i przenieść się na "lepszą" konkurencję?
    (aha, zadanie masz?)

• Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.161.*]
    "To może zostawić forum Daty w spokoju i przenieść się na "lepszą" konkurencję?
    (aha, zadanie masz?)"

Dziękuję Ale tu jest znacznie ciekawiej :D

PS:Pisałem oczywiście o wskaźniku płynności

Średni
  • Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~DjscrKrolKawioru [5.173.152.*]
    Dodaj tylko że ABC to największy dystrybutor sprzętu.
  • Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~spoko [83.6.164.*]
    i co z tego skoro zarabiać nie potrafią ? sprzedawac coś ponizej cen zakupu to nie sztuka - sztuką jest tanio kupic, a drogo sprzedac Gdy kilka lat temu sprzedawalem akcje tej firmy po ok 3 zł smieli sie ze mnie, gdy pisałem ze jak tak dalej bedzie odkupię po złotówce. Cena zbliza sie do tego pułapu więc i ja sie tu znalazłem, ale co do zakupu to nie widze szans na wzrosty wiec raczej nie kupie na razie
  • Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~antylogik [83.27.42.*]
    Sorry! Ale nie mogę tego wpisu nie skomentować.
    Jakbyś mógł wyjaśnić o jakich wskaźnikach zadłużenia piszesz? Zadłużeniu ogólnym czy zadłużeniu długoterminowym?
    Pierwszy z nich to dla ABC Daty 0,733 na koniec 30.06.2018 r., a drugi 0,045. To są jak najbardziej prawidłowe wskaźniki.
    Jeśli podajesz wartość 1,24 to zapewne chodzi o wskaźnik płynności bieżącej, i choć nie jest on ciekawie wyglądający to dla sektora wynosi 1,27. A jak piszemy już o płynności to nie mniej ważnym wskaźnikiem jest I stopień pokrycia który wynosi 2,47 podczas gdy dla sektora zaledwie 1,18. Ten wskaźnik bowiem informuje, że spółka pokryje należności nawet w wypadku bankructwa, a więc pośrednio świadczy o ryzyku bankructwa. Wartość tego wskaźnika jest 4 krotnie wyższa dla Daty niż norma. To bardzo dobrze.
    Myślę, że nie jest tak źle jak niektórzy wieszczą, a rynek rzadko kieruje się analizą fundamentalną, raczej techniczną , stąd te fundamentalnie nieuzasadnione spadki.
  • Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    coś tam, gdzieś tam; byle straszyło

(bo forum jest ciekawsze; błysk intelektu Średni;) jedna szkoła z misiem?
  • Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.161.*]
    "Myślę, że nie jest tak źle jak niektórzy wieszczą, a rynek rzadko kieruje się analizą fundamentalną, raczej techniczną , stąd te fundamentalnie nieuzasadnione spadki."

Masz prawo mieć własne zdanie , ja uważam że spółka jest droga na tle branży i to uzasadniłem. A skoro już chcesz się kierować analiza techniczna to proszę powiedz mi jak, data wygląda teraz technicznie :)?

Średni
  • Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~Incubus12 [83.11.86.*]
    Taki tylko dodam kamyczek do tego ogródka, ABC Data interesuje mnie tylko o tyle, ze stała się właścicielem spółki S4E i co się stało ze spółką S4E?Zysk, który tam był ok. 1-2 mln wyparował, natomiast dwukrotnie wzrosły pensje zarządzajacych, pożerając, to co spółka wypracowuje.Jak tak działa cała ta firma w ten sposób, to nic dziwnego, że spada.
  • Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~fox [83.20.52.*]
    Ja bym uznał, to co piszesz, za pocieszanie się.
    Nic prostszego, jak dać kopa zarządowi i ustawić te sprawy porządnie.

Ale myślę, że te pensje są wypłacane nie bez powodu.
    Co pokazał myk z VATem w spółce.
  • Re: Chcesz zainwestować w datę - przeczytaj Autor: ~fox [83.20.52.*]
    Przypomnę, że rynek nie myli się nigdy.
    Oraz, że zdecydowanie większe jest prawdopodobieństwo trendu aktualnego, niż jego zmiana.
    A mamy trend spadkowy, jakby kto nie zauważył.

Co do fundamentów.

Po pierwsze, nawet zarząd nie zna ich dokładnie (przepłacenie za zakupioną spółkę i roszczenia odszkodowawcze
    wobec firmy doradczej).
    Po drugie, do fundamentów należy również ogólna sytuacja, którą wielokrotnie opisywałem.
    A ta jest mocno nieciekawa.

[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.