Moim zdaniem szykuje się pakietówka Altus - inny fundusz w okolicach 16,50 - 17,50. Na udziały w tego typu spółce z silnymi fundamentami i dużym potencjałem powinno być łatwo znaleźć kupca. Po ogłoszeniu info o zejściu poniżej 5% może się to wydarzyć w dowolnej chwili, więc czasu na zakupy nie będzie dużo. Trzeba obserwować obroty i zareagować w odpowiednim momencie.
Może tak, a może nie. Moim zdaniem, gdyby faktycznie był kupiec na duży pakiet, to raczej transakcja odbyłaby się poza giełdą. Altus krwawi i nikt nie wie, kiedy krawic przestanie. Jacyś chętni na wysypywane papiery wciąż są, bo kursy się osuwają, a nie pikują. Ale kiedy to osuwanie się skończy? Ja sporo bym dał, żeby wiedzieć. Na dwoje babka wróżyła - z jednej strony trendy lubią trwać długo i sprowadzić kurs akcji do poziomów absurdalnych, z drugiej płynność na Eurotelu jest tak mizerna, że 5-10 milionów popytu byłoby w stanie wystrzelić kurs jeśli nie w kosmos, to przynajmniej do niedawnych maksimów. Cena już jest bardzo, bardzo atrakcyjna, ale może za miesiąc, dwa albo trzy będzie jeszcze lepsza?
a może kurs spada bo urząd skarbowy przywalił karę? tak jak na innych spółkach na GPW , pis szuka kasy na swoje rozdawnictwo więc może każdego wykończyć bez względu na konsekwencje czy kary
Zaczyna się czas zakupów na ETL bo Altus wyszedł, więc otoczenie się uspokaja. A to że US się czepia to normalne, u mnie w firmie co roku są kontrole VATu .....od lat. US ma prawo kontorlować firmy do 5 lat w stecz.
Altus ma coraz większe problemy i przez to jest niepewność we wszystkich firmach których akcje posiada : ETL, Dębica itd. Kurs żadnej firmy nielubi bezmyślnego wywalania a to dotychczas robił Altus. Na szczęście udziały w ETL zostały zredukowane co uspokoi kurs, bo jest to firma z wielkim potencjałem i stabilną strukturą dochodów. Czytałem bardzo dobre opinie w Polskim Domu Maklerskim od dłuższego czasu jest w ich portfelu https://www.polskidm.com.pl/pliki/raporty/PDM_portfel_paz18.pdf (uzasadnenie: "Dobra pozycja gotókowa (PLN 11.7m po 2Q '18) i atrakcyjna wskaźnikowo wycena (5.5 C/Z). ETL zostaje w portfelu jako długoterminowa pozycja z wysokim DY (szacujemy 11% DY '19)" Dodatkowo regularnie płacą dywidendę . I są w gornie 9 spółek, które od 8 lat płacą rok w rok wyższą dywidendę od lokaty w banku (za strefainwestorów.pl https://strefainwestorow.pl/artykuly/analizy/20180813/wyzsza-dywidenda-od-lokaty-bankowej. Jak dla mnie to firma z mega możliwościami i sam dziś kupiłem pakiecik.
CHyba ze część z tych 185000 już wywalili w momencie wydania komunikatu o zmniejszeniu udziału poniżej 5%. Ale tegosie nie dowiemy gdyż poniżej 5% nie trzeba dokładnie podawać udziału procentowego.
wydaje mi się (z obserwacji), że teraz Altus codziennie z rana sprzedaje po cichu niecały 1000/2000 akcji, tak żeby nie wzbudzić zbędnego zainteresowania; kurs przy trafności obserwacji (i przy założeniu że Altus ma zamiar pozbycia się wszystkich akcji), będzie jeszcze się obniżać (Dopbra robota Watson!) xD