Proste, zamiast spłacić 10 baniek w tym miesiącu, odłożyli sobie spłaty w czasie jak GDDKiA będzie realizować płatności (w ogóle połowa września to chory termin w budowlance na oddawanie długów - wtedy kiedy jest szczyt zaawansowania robót.. ale to już inna kwestia) do Generalnych wykonawców.. w pażdzierniku z 5m oddadzą 1m... zostaje jeszcze rolka juz nie wiem jakiej serii ale chyba z 2-3m w październiku zapada...generalnie już z górki - raczej nie fikną
A moim zdaniem gerwazy sprzedałeś akcje jeśli nie wszystkie to część. Normalnie po infie o 7.64 prc sniper fiz tworzył byś psalmy chwalebne a tak siedzisz cicho i jeszcze walisz negatywne komenty
I jak z wami dyskutowac? Pisze przeciez, ze to najwyzej oprocentowane obligacje ktore wypuscili (16%) i ktore powinny byc splacane w PIERWSZEJ kolejnosci a nie wydluzane a wy mi tu wyskakujecie jak obroncy konsytucji.
p.s. 1 O moje kilkadziesiat tysiecy akcji sie nie martwcie.
Gerwazy, naiwny to Ty byłeś jeśli rzeczywiście myślałeś, ze w szczycie sezonu budowlanego, spółka wyciągnie nagle z kapitału obrotowego 5m plus odsetki i spłaci te obligacje serii G. Naprawdę niewiele trzeba wysiłku, żeby wiedzieć, że spółki takie jak FKD (chodzi o skalę działalności) są na końcu łańcucha płatności i jakąkolwiek płynność to tam zobaczysz ale dopiero w 1 kwartale 2019 jak się Intercory, Porry, salini itd łaskawie z nimi porozliczaja, co ma odzwierciedlenie w terminach spłaty tej serii G, które WRESZCIE zostały urealnione. To że spółka pokazuje przychody i zyski to nie znaczy że tam jest kasa - zobacz ile mają zamrożone w należnościach i rozliczeniach między okresowych i czekaj cierpliwie do zimy aż się to w gotówkę zamieni i wtedy dopiero się skończy ten koszmar z wysoko oprocentowanym długiem. A nie, myślenie życzenie. Może jeszcze dywidendę z zysku za zeszły rok powinni wypłacić, co?
Nie naiwny tylko krytycznie patrze na rzeczywistosc i nie bede pial z zachwytu, ze dlug ktory generuje 800 tysiecy zlotych odsetek rocznie dalej bedzie obciazal wyniki spolki. W poprzednich wpisach wyrazilem rowniez obawy, ze mozliwosci rolowania dlugu zostaly znaczaco ograniczone i na chwile obecna FIZ moglby bardziej pomoc przez probe pozyskania refinansowania, bo z emisji prywatnych wpada coraz mniej pieniedzy. Finansowanie bankowe odpada z wiadomych wzgledow.
Podsumowujac dlug zaczyna coraz bardziej ciazyc i nie chce nawet krakac co bedzie jesli zleceniodawcy projektow przeciagna platnosci o ktorych piszesz.
P.S. Praktycznie calkowicie odechciewa mi sie tutaj wchodzic widzac koleczko masturbacyjne piszace tylko o "wyszczalach" i "rajdach na polnoc" w obliczu aktualnej sytuacji.
sprawdz zlecenia za pol godziny. Te po 50zl sa moje. Nie mam teraz dostepu do konta emerytalnego, a tam mam jeszcze kilka tysiecy akcji. To tyle w temacie czy mam akcje czy nie.
p.s. Pudlo. Nie glosowalem na zadne z tych partii.
Weź rozbieg i walnij się chłopie. Piszesz najpierw o kilkudziesięciu kilo akcji, a teraz robisz żenade za 50 zł! Obchodzi mnie to tyle co zeszłoroczny śnieg, ale gdybym miał tyle akcji, to w życiu bym o tym nie pisał publicznie! Dlatego jak nic pasujesz do pisowskiej ferajny, nawet jak na nich nie głosowałeś, zwłaszcza pisząc z gruchy o obrońcach konstytucji...
rozumiem ze powinienem wam wturowac w "wyszczalach" i "rajdach"? Jak widac ty sie roznimy. Nie jestem naganiaczem i jestem w stanie przezyc chwilowa strate bo taka aktualnie notuje. Kupilem akcje w oparciu o swoj osad i komentuje uczciwie, ze zapalila mi sie lampka alarmowa. To zadluzenie zaczyna byc ciazace i swojego zdania nie zmienie ze powinno sie je splacac priorytetowo nawet kosztem odpuszczenia czesci przetargow.
Twój wybór, w końcu błaznowania nie mozna zabronić. Co by jednak nie mówić masz szansę przestać być 50zl. inwestorem, bo w fundzie popłoch w co oni zainwestowali i zapewne wezmą Cię na głównego doradcę. D)))
Strasznie jestes sfrustrowany kursem FKD... Takie bywa inwestowanie. Pisalem o mozliwym zejsciu kursu na 7X groszy a nawet nizej. Gdybym nie mial wiary w spolke to nie ladowalbym tutaj kasy na nowy samochod klasy sredniej wiec skoncz te drwiny pod moim adresem. Nie toleruje chamskiego naganiania informacjami, ktore sa w gruncie rzeczy negatywne. Masz informacje o renegocjacji oprocentowania na nizsze? Bazuj na faktach bo jezeli chcesz pomoc w jakikolwiek spolce to tylko i wylacznie przez uwierzytelnianie jej przed ludzmi faktami, a nie dyrdymalami.
Sas o co Tobie chodzi. Choć nie zgadzam się czasami z tym co pisze Gerwazy, napisał o swoich obawach... Wystawił prawie 50 kilo po 50 zł, ślepy jestes/byłeś?
Fabryka, przecież napisałem, że dla mnie to żenua, poza tym mam ciekawsze zajęcia niż maniakalne śledzenie kursu i zleceń, na czele z windsurfingiem, bo teraz wieją najlepsze wiatry, także skończmy zaśmiecać forum. Życzę niektórym więcej oleju w głowie :-)
i to jest wlasnie ten mentor forum i sytuacji w spolce ktory innych zakrzykuje najglosniej i jest pierwszy do plucia jesli z czyms sie nie zgadza. Dobranoc
Dowartościowałeś się? Wiele na tej spółce zarobiłem i pewnie jeszcze zarobię. Mnie się nie spieszy, a fund który więcej niż podwoił udział, też nie jest tu aby stracić i zna świetnie sytuację spółki. Teraz inwestorzy po aferach get back itd. sprawdzają na wszystkie strony i po prostu wchodzą w niedoszacowane perełki. Być może za chwilę pojawi się drugi fund i wtedy ruszymy, a co do oprocentowania serii D, obaj tylko snujemy przypuszczenia, także wyluzuj chłopie!
>Dowartościowałeś się? Nie musze >Wiele na tej spółce zarobiłem i pewnie jeszcze zarobię. Ja mam aktualnie o polowe mniej niz mialem wczesniej przed duzymi wzrostami, glownie z racji obaw o zadluzenie o ktorym wlasnie tyle pisze >Mnie się nie spieszy Naganianie swiadczy o czyms zgola przeciwnym... >fund który więcej niż podwoił udział, też nie jest tu aby stracić i zna świetnie sytuację spółki. A niby jak? Obowiazuje zasada rownosci akcjonariuszy w dostepie do informacji >a co do oprocentowania serii D, obaj tylko snujemy przypuszczenia Wiec po raz kolejny prosze byc zaczal podawac jakies fakty a nie operowac mysleniem zyczeniowym >także wyluzuj chłopie Nie ja pluje w tym temacie i oskarzam innych o mowienie nieprawdy
probowalem przedstawic realna sytuacje bo wszystko co tutaj zobaczylem to bylo bicie piany przez was na napompowanie kursu. Rozumiem, ze juz wam moga zawory puszczac bo od roku probujecie pompowac kurs ale rzeczywistosci nie ma co zaklinac.
Jesli tak ma wygladac jakakolwiek sytuacja to ja zegnam. Nara
O tym tez Ased wielokrotnie pisalem. To ponad 7 milionow akcji objetych po 60 groszy. Zobacz na dzisiejszy arkusz jaka juz jest nadpodaz. Wisi 19.5k po 81 groszy. Sa chetni do lykania? Jakos ich nie widze poza kilkoma piewcami z bankiera.
Nie mowie, ze kurs w koncu nie pojdzie do gory, ale na razie chyba wiecej powodow do zmartwien niz do hurraoptymizmu.
mnie zastanawia, ze Sniper tego nie ciagnie do gory.. nazbieral sporo akcji - ostatnie zwiekszenie zaangazowania swiadczy o tym ze wierzy w spolke i nie zlozyl broni. Jednak jak weszli w IST, ktory nie ma zadnych fundamentow to byli w stanie zrobic pompke kilkaset procent, a tu o dziwo na razie nic..chociaz dokupuja
Jedna pompka na 1.80 juz za nami, ale niezbyt dlugotrwala. Jesli chcemy wejsc na kolejny level nalezy: - redukowac zadluzenie - zblizyc sie do prognoz - dazyc do przejscia na GPW
Po wypelnieniu tych celow mozemy ruszac dalej. Na razie jestesmy w polu.
jesli chodzi o glowny rynek to kolejnosc musi byc odwrotna, najpierw pompka potem dzialania. bo z taka kapitalizacja to nawet nie ma co dzialac w tym kierunku
apropo tego co mowisz to ja widze potencjalne zagrozenie czyli kolejna emisja pozwalacjaca spelnic wymog kapitalowy GPW. Wierzysz, ze ktos dzisiaj bylby sklonny objac akcje po 2,50? Nie mowie, ze musi do niej dojsc, ale staram sie wylapac jak najwiecej niewiadomych i niepewnosci ktore powoduja ze kurs nie "odpala".
maja jeszcze 600 k dofinansowania z 4stock na przejscie na GPW. jak sniper fiz wszedl to wyniki finansowe byly dobre, nie rozczarowali, a mimo to odpalu brak..kreci sie pare funduszy wokol tej spolki, moze wreszcie ktos sie zdecyduje wejsc..
Uważam że gerwazy mówi dużo prawdy i fakt pokazał że ma sporo akcji. Dobrze że przynajmniej spłata tych obligacji jest zaplanowana w czasie bo oprocentowanie jak w Providencie. Odsetki obciążają bardzo wyniki firmy.
Mam nadzieję że bedzie z górki i po mału wyjdziemy z tych kosztów.