Na tle całego rynku forte wypadło nieźle. Są stabilne fundamenty, na których można budować dalsze wzrosty. W przyszłym tygodniu raport półroczny - oby był pozytywnym zaskoczeniem tak jak ostatni raport za 2 kwartał.
Przecież te spadki połączone z transakcjami, których nie było widać w arkuszach to ewidentna ustawka kursu pod umówione transakcje. Wniosek: bez paniki. Tu liczy się cierpliwość. Ktoś musi poukładać portfele i tyle. Firma jest mocna i się mocno rozwija. Konkurencja słabnie.
Wysówam to samo stwierdzenie. Przez cały miesiąc można było spokojnie przebić 50 zł gdyby nie zabijanie kursu kilkoma czy kilkunastoma akcjami. Czasami qurwica brała jak 1 akcją zbijano kurs o o kilkadziesiąt groszy. Takie praktyki powinny być karane.
Wyniki które były znakomite w zasadzie sa znane bo firma o tym informowała. Poza oficjalnym raportem istotne będą informacje które zawsze towarzyszą raportom FORTE. Pewnie w nich spółka poda informacje o przewidywanych bardzo dobrych wynikach w drugiej połowie roku oraz dalszym wzroście sprzedaży i marży wynikajacej z działalnościa nowej fabryki płyty. To może zwiekszyć zainteresowanie spółką zważywszy że pewnie czeka nas odbicie przynajmniej techniczne na maluchach. Wszystko to razem wziete pewnie spowoduje że wodzirej puści w końcu ten kurs ;). Pozdrawiam
Ale gdzie miało być zaskoczenie skoro lkw był bardzo słaby a poprawa dopiero zaczyna się w połowie ll kw, to już wszystko było wiadome, skąd niby pozytywne albo negatywne? Prawdę powie lll kw
Jak to nie nie czytałeś komunikatów jakie to dobre wyniki w drugim kwartale? a teraz policz za pierwszy kwartał był wynik 7 200 a teraz jest 7600 czyli w 2q 400tys. i kto tu ściemnia spółka, czy my sami się okłamujemy?Trzeba wejść w bilans i wszystko wyczytać ,czy to już ta amortyzacja o której pisałem,czy coś innego.Jutro to tu może być rzeźnia....
Wyniki są słabe , nie wiem jakie były oczekiwania rynku ale jest naprawdę kiepsko. Spółka ma kapitalizację na giełdzie miliard złotych a zysku za pół roku nawet nie 10 mln ? A pamietajmy że mamy okres porządnej prosperity nie tylko w Polsce , nowe budynki które trzeba umeblować rosną jak grzyby po deszczu, kiedy jak nie teraz zarabiać na tej hossie budowlanej.
Jestem po czytaniu na tyle na ile oczy mi pozwoliły więc tak: nastąpił radykalny przyrost kosztów około 30 parę milionów złotych więcej a na dodatek, gdyby policzyć stawkę podatku dochodowego to wyniosła ona około 50% a zatem spółka musiała zapłacić podatek dochodowy wstrzymamy odroczony bo takich stawek nie ma. w kosztach rodzajowych rzeczywiście amortyzacja w 20 17 wyniosła 12 milionów a teraz 18 ale jak to rozliczono na produkcję sprzedaną dokładnie nie wiem. Koszty ogólne które w zasadzie nie powinny wzrastać w momentach kryzysu to tutaj wzrosły o 2 miliony. Reasumując bilans wqrwiający dlatego wieści sprzed kilku tygodni które zlewarowały kurs o 20% w moim odczuciu to była zwykła podpucha, aby teraz było z czego spadać- moim zdaniem.
Gdzie ty widzisz ten raport? Na infostrefie tylko jakies wyciągi, na RI Forte nic nie ma.
To można powiedzieć, że przez wzrost walut taki wynik. Gdyby nie to byłoby dobrze. Dodatkowo teraz uruchamiają fabrykę płyty pełną parą i takich kosztów nie będą ponosi w przyszłości.
Ogólnie nie za wiele, ale ciut do przodu. Z tym podatkiem nie kumam, dlaczego tak dużo zapłacili. Zysk przed opodatkowaniem prawie o 5 baniek wyższy w stosunku do I kwartału. Ogólnie przychody wyższe niż w zeszłym roku. Najgorsze za nami, obecny i przyszły kwartał powinien owocować gdyż Grupa jest samowystarczalna. Nie ma co się nakręcać i płakać z powodu i tak raczej przewidywanych wyników półrocznych. Ja też miałem nadzieję, że po ( dobrych wynikach ) w piątek będzie fajnie. Niestety na owoce trzeba będzie cierpliwie poczekać. Pozdrawiam wszystkich, a Ty dami nie panikuj.
W 3 kw. nie byli samowystarczalni. Zapowiadali, że fabryka zacznie pracować pełną parą na przełomie 3 i 4 kw.
Jakie koszty będą ponosili dalej w walutach? Czy wiadomo z czego dokładnie wynikają te różnice kursowe? Jak rozumiem mogą z transakcji kupna lub sprzedaży.
Szkoda tylko że spółka nie odniosła sie do tych wyników w jakimś komentarzu. Może to jeszcze zrobi ?. Na poziomie EBIT i EBITA czyli na podstawowej działalnosci jest do przodu r/r. Przepływy tez nie wyglądają najgorzej. Indie do tyłu 4mln ale wczesniej tez było niewiele lepiej. Wynik zaburza dużo wyższy podatek (odroczony ?) i koszty finansowe zabezpieczeń. Tak jak pisałem brakuje mi komentarza zarzadu. Niestety 90 % inwestorów nie czyta raportów lub ich nie rozumie i to może wpłynąć nieciekawie dzisiaj na zachowanie kursu jeżeli znajdzie sie jeszcze fund który będzie chciał to wykorzystać.Wtedy nie zostaje nic innego i tez to wykorzystać na swój sposób ;). Pozdrawiam
Bankier wypunktował to samo co my....ale tez nie maja pojęcia skąd to sie wzieło. A gdyby nie te zabiegi ksiegowe to pewnie bylibysmy na poziomach 5x,xx. Ciekawe czy spółka się do tego odniesie ?
Jeśli chodzi o dobre imię spółki, to zarządowi nie możemy nić zarzucić w kwestii raportowania. Myślę, iż w przyszłym tygodniu odniosą się do ostatniego raportu, jak i do tego co nas czeka w najbliższej przyszłości. Kurs tego potrzebuje, by obrać właściwy kierunek.
Czyżby? To czemu nie poinformowali rynku, że złamali kowenanty bankowe na koniec czerwca? O nawet małych sukcesach informują pędzikiem. W raporcie jest to sprytnie ukryte w jednej z not. O aneksie kredytowym też chyba nie było raportu - aby schować problem z kowenantami. Oj, słabo po mojemu.
O zwrocie dotacji też się nie chwalili. W lipcu 2018 Zarząd Spółki podjął decyzję o zmianie zakresu koncepcji projektu utworzenia Centrum Badawczo Rozwojowego i wystąpił do Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju z wnioskiem o możliwość zmiany umowy o dofinansowanie projektu. Otrzymana zaliczkowa dotacja została w miesiącu lipcu 2018 zwrócona na rachunek Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.
Nim zaczniesz mazgrolić z pretensjami, to najpierw zaczerpnij informacji z różnych źródeł. Do wiadomości, wieczorem Mariusz Gazda odniósł się do raportu i co, do przyszłości spółki.