Ja kupuję. Dywidenda w przyszłym roku może być połowę tegorocznej,rzędu 20 eurocentów,ale przy cenie 7 zł. to i tak będzie ponad 10%. To bardzo dobra dywidenda. Na wzrost samego kursu raczej bym nie liczył w tym roku.
Duże zapotrzebowanie na chłodzenie (w nkt miejscach Rosji też) vs średnia produkcja powoduje zawężenie marż, wyraźna poprawa od 4 kw jest możliwa. Polenergia się wygłupiła na dużą skalę ale na rynku terminowym, tu relatywnie było dużo lepiej. Wyniki 3 kw zależą od zaradności; sytuacja jest lepiej rozpoznana ale w lipcu trudna. W 3. kw. kurs rubla się obniżał??? czy to ma wpływ?
No to wtopiłem trochę kasy. Nie pozostaje nic innego, jak uzbroić się w cierpliwość - i kasę odzyskać z dywidend, co zajmie niestety kilka lat. Ale lepsze to, niż zrealizować stratę, tym bardziej, że kwota straty nie jest znacząca w skali całego mojego portfela.
W wyniku powstałej na giełdzie paniki (na szczęście pomału mija ) jest wiele okazji spółek z dobrymi wynikam i dywidendą np: LCCorp ,bardziej przewidywalnych .Mam trochę akcji Interaolt i postanowiłem o nich na jakiś czas zapomnieć ,nie robiąc żadnych ruchów ,przynajmniej do powrotu rozsądnej ceny lub wyników za trzeci kwartał .. Teraz niech spekula się z nimi kitłasi .
Na polskim rynku mają pojawić się elektryczne auta z Chin. Dystrybutorem została notowana na New Connect spółka Govena Lighting.
Obecnie cena akcji wynosi 50% nominału. Spółka otrzymała dotację.
Dnia 2018-09-08 o godz. 21:28 ~Lapidenko napisał(a): > Ja rozważam sprzedaż połowy akcji. Takie spadki nic dobrego nie wróżą. Lepiej stać z boku. Jak się uspokoi to odkupie
Ja mogę już tylko dokupić .Myślałem że to oni trzęsą rynkiem jak w maju w jednym tygodniu ceny na nord pool spadły z dnia na dzień o kilkadziesiąt % do kilkunastu Euro za mwh,a następnie wystrzeliły do ponad 100 euro za mwh. Ktoś tam wyczyścił wszystkie stop lossy i systemy zabezpieczeń. Pewnie dlatego poleciały głowy we władzach spółki. Trochę szkoda 4 mln euro bo pięknie zdobywają rynek .Ilość dostarczonej energii r/r wzrosła w 1 półroczu 2018 o 30% a w samym 2kw o 50%.Ciekawe jak będzie w następnych kw ale i tak nie sprzedam papieru za 1.4x euro ,gdy przez ostatnie 4 lata dał łącznie 2.23 euro dywidendy.
Każda firma miewa problemy z przeszacowaniem . Tym się nie stresuję . Jedyne czego się obawiam ,to ryzyko wyjścia firny z giełdy ,chociaż to mało prawdopodobne ,ponieważ oni na naszej giełdzie zaistnieli głównie dla marketingu ,nie dla uzyskania środków na rozwój . Gdybym miał pewność , że nie zrobią obowiązkowego wykupu akcji ,kupowałbym po aktualnej cenie bez zastanowienia.
Obowiązkowe wyciskanie mogą zrobić jak będą mieli 95% akcji i chyba nikt nie jest tym zainteresowany, bo byłaby wcześniej zmiana polityki dywidendowej na mniej przyjazną dla inwestorów, żeby zbić kurs.
Jakie tam wezwania. Firma ze strefy euro notowana w Unii, to i regulacje unijne. Ostatnio rzeż na mniej płynnych spółkach czy nawet naszych gigantach energetycznych bez różnicy. Grają na kreskach .Kapitału długoterminowego jak na lekarstwo. Dobrze że PPK wejdą w następnym roku .
Dnia 2018-09-10 o godz. 12:30 ~Aa napisał(a): > Firma ze strefy rublowej - minimum 80 % akcjonariatu . Fakt ze ma siedzibę w Wilnie o niczym nie świadczy .
Firma zarabia w euro i dywidendę z zysków też mam w euro, jeszcze na rachunku prawie połowa eurasów z ostatniej dywidendy czeka .Może Ci płacą w rublach, zależy gdzie mieszkasz i czy wymiana jest obowiązkowa :) W odróżnieniu od naszych firm energetycznych co zarabiają w złotych i płacą fundacjom politycznym czy innym bankrutom a nie akcjonariuszom, firma jest transparentna i raporty są prawdziwe.Fińska odnoga Inter Rao ma tylko 51 %.
" Fińska odnoga Inter Rao ma tylko 51 %. " To wszystko prawda co napisałeś ,tylko nie do końca . Drugi główny akcjonariusz - UAB Scaent Baltic to również panstwowy kapitał rosyjski . Nie chce być żle zrozumiany , również jestem zainteresowany spółką i trochę już zarobiłem na dywidendach . Nie znaczy to jednak że to jest do końca normalna spółka ,może ustalać ze swoim głównym akcjonariuszem zasady nie do końca możliwe do prześledzenia.
Dnia 2018-09-11 o godz. 10:53 ~Aa napisał(a): > " Fińska odnoga Inter Rao ma tylko 51 %. " > To wszystko prawda co napisałeś ,tylko nie do końca . > Drugi główny akcjonariusz - UAB Scaent Baltic to również panstwowy kapitał rosyjski . > Nie chce być żle zrozumiany , również jestem zainteresowany spółką i trochę już zarobiłem na dywidendach . > Nie znaczy to jednak że to jest do końca normalna spółka ,może ustalać ze swoim głównym akcjonariuszem zasady nie do końca możliwe do prześledzenia.
Nie wiem skąd masz takie informacje że litewski fundusz to też kapitał rosyjski i to jeszcze państwowy. Joint venture UAB Scaent Baltic z Inter Rao Oy zapisało w umowie inwestycyjnej że 80 % zysków min. idzie na dywidendę. Sami ze sobą podpisywali by coś takiego? Fundusz sprzedał na GPW swoje 20 % i został z 29%.Sporo z tego kupili Litwini z zarządu.i co sprzedadzą za prawie darmo? Dzisiejsza wycena to jakiś jeden niemiecki wiatrak 6 mhw z działką ,no może dwa jakie mają w Vydmuntai.
Dnia 2018-09-10 o godz. 10:25 ~Ek napisał(a): > W Polsce mogą to zrobić mając 90% ,ale firma jest litewska ,tam o ile się nie mylę trzeba mieć 80 % akcji
Squeeze out reguluje art. 418 k.s.h. polega na przymusowym wykupie akcji akcjonariuszy reprezentujących mniej niż 5% kapitału zakładowego przez nie więcej niż pięciu akcjonariuszy, posiadających łącznie nie mniej niż 95% kapitału zakładowego, a każdy z nich posiada nie mniej niż 5% kapitału zakładowego.
Dnia 2018-09-10 o godz. 10:25 ~Ek napisał(a): > W Polsce mogą to zrobić mając 90% ,ale firma jest litewska ,tam o ile się nie mylę trzeba mieć 80 % akcji
Uzyskanie więcej niż 95% głosów uprawnia w świetle prawa litewskiego do przeprowadzenia przymusowego wykupu mniejszościowych akcjonariuszy (być może są również podobne wymagania szczegółowe, tego nie sprawdzałem). Reasumując próg 95+% jest obligatoryjny.
Dodajmy też obowiązek zawiadamiania przy każdym procencie zmiany stanu posiadania. Obecnie musieliby najprawdopodobniej wezwanie zrobić do 95% czy też 90% a później wyciskanie. Jeżeli pojedynczy słabszy raport spowoduje, że ludzie złapią się na takie wezwanie i oddadzą za półdarmo, to sami będziemy sobie winni. Ale raczej już polscy inwestorzy swój rozum mają i jak zobaczą wezwanie po 5 zeta lub mniej to nie sądzę, żeby ponad połowa free float była na tyle głupia by się na takowe wezwanie zapisać. Tymczasem wspólnie z rodziną i znajomymi zbieramy sobie do tych 5-10% :D więc niedługo wykup sobie będą mogli wybić z głowy na dobre, tylko kwestia jak nisko spadnie zanim spróbują, jeszcze ciut ciut i nieoficjalnie będziemy mogli trzymać obronnie przed takimi kombinacjami.
Dnia 2018-09-12 o godz. 11:56 ~Jojo napisał(a): > Ten papier jeszcze przez jakiś czas będzie sypany
Ok, to się trochę odbierze.:) P.S. Są dane za sierpień .Dalej prąd płynie od sąsiadów .Zużycie w Polsce 14 Gwh przy produkcji 13.7 Gwh.Jedno i drugie wzrost o ponad 3 %
Problem za drugi kwartał polegał na złych przestrzeleniu ceny energii w umowie , na skutek czego musieli sprzedać drożej niż kupili . Mam nadzieję , że umowa na niekorzystnych warunkach nie dotyczyła następnych kwartałów.
Dnia 2018-09-13 o godz. 17:47 ~Lerszczynski napisał(a): > Najwyraźniej czegoś nie wiemy . Może jakieś domysły ?
Na rynkach energii w tym roku duuuże zmiany. Teoretycznie b. korzystne jeśli chodzi o nasza spółkę.Np. Ceny energii na jutro na giełdzie Nord Pool na Litwie są o 100 % wyższe niż średnia cena w 2017 czy 2016 r. W krajach skandynawskich podobnie. Za rok i 9 m-cy elektownia wiatrowa Interrao Letuva przechodzi z cen stałych na ceny giełdowe i zielone certyfikaty czy też uprawnienia do CO2,które wzrosły w tym roku na rynkach Unii o ponad 200 %.Dzisiaj nasz minister zabłysnął w końcu po bezsensownych wcześniejszych wypowiedziach i ceny CO2 spadły o 18 %.w jeden dzień. IRL bardzo mocno zwiększył skalę działalności czy też u dział w rynku .W 1 półroczu ilość energii sprzedanej (i kupionej bo elekrowniw wiatrowa to mały % obrotów chociaż sporo zysków-w ubiegłym roku 2.2 mln euro z ok.10 mln euro całej firmy)wzrosła z 2.3 GWH do 3.0 Gwh czyli o 30 %.W samym 2 kw jeszcze więcej bo z 1Gwh do 1,5 Gwh. Pierwszy kwartał był świetny szczególnie spółki matki z zysków której mamy dywidendę, w drugim beznadziejny bo jak można przeczytać w raporcie ponieśli straty na transakcjach zabezpieczających cash flow. Na przełomie 2 i 3 kw były zmiany we władzach w części Inter rao, jedna osoba została aresztowana za sprzedawanie informacji na rzecz wywiadu rumuńskiego (jakich informacji i czy chodziło o Inter rao letuva nie podali).Tak czy inaczej obecne ceny są bez sensu .Elektrownia ma dług już tylko ok.5 mln euro i za rok i 9 m-cy wiatr będzie dmuchał w dywidendy a nie w spłatę kredytu (teraz spłacają 3.3 mln euro rocznie.W 2 kw była mała dywidenda ok.350 tyś euro z zysku za 2017 r Dystrybucja i import energii na Litwę jest bardziej nieprzewidywalny ale długu zewnętrznego nie mają więc zagrożenia oprócz słabszych wyników w jednym czy 2-ch kw. nie widzę.
Na pewno kolejny kwartał będzie bardzo słaby żeby nie mówić ujemny , ale nie mówmy tu o bankructwie. 15-20% zysku pochodzi z produkcji prądu tak ze po części zrekompensuje stratę na długoterminowych kontraktach. Miejmy nadzieję że stanieje prąd a nowe kontrakty będą podpisane po obecnej cenie