Przypatruję się tym rozważaniom z ciekawością. Jest poezja i proza. Wskazówki i przestrogi. Właściwie poddając się nim można poczuć lęk. A ja kupiłem bo mam, jak notariusz z Wesela. Nikt nie wspomina o horyzoncie czasowym. Nie znam się na aspektach technicznych, nie powiem z pewnością jak mocno wydłuży sie III fala. Co mnie to obchodzi. Spółki energetyczne są niedowartościowane. W perspektywie wielu lat jestem pewien zysków. To co może niepokoić to potencjalna reakcja tłumu. Ona jest zaawsze nieprzewidywalna. Tak ja turbulencje na świecie. Ale tak jak powiedziałem liczy się horyzont inwestycyjny
a fundy, banki to też wtopiły i idą w zaparte, że są długoterminowymi ? a teraz sprzedaja na historycznych minimach a Ty nam mówisz, że jesteśmy idiotami, że kupujemy ? A kiedy kupować ? Jak będą na górce ? Wiem, wiem powiesz że własnie jest górka no więc odpowiadam górka była na 6 zł a teraz jesteśmy na końcu równi pochyłej dziwi mnie zachowanie tego co tak usilnie wyprzedaje i albo robi to bo jest mocno przymuszony albo ktoś zbańczył i robi to komornik bo tak wali w rynek że nawet nie ma żadnego podbijania, odbijania nawet mi się nie bekło :) jak się nałykałem Brać bo już podobnej okazji może nie być przez najbliższe może 10 lat ostatnio tak było w 2007 jesienią i na wiosnę 2008 r przy czym KGHM tylko jesienią, wiosną już był duzo droższy a potem sięgnął 200 zł Są jeszcze inne być może powody spadków pisze powody ale chodzi nie o to, że są tylko, że tak po prostu ktoś chce, że niby są powody a mianowicie powód jest polityczny Ten rząd dąży aby Polska była niezależna energetycznie No komu to się może nie podobać ? No ciekaw jestem tutaj Waszych podpowiedzi bo na prawdę nie mam pojęcia ? kompletnie nic mi nie przychodzi do głowy ba nic nie zapadło mi w pamięci nie wiem nie pamiętam zarobiony jestem no akurat teraz nie chwilowo
Fundusze inwestycyjne ktore maja spolke w portfelu i musza zamykac pozycje nawet przy stracie, bo potrzebuja kasy na wyplaty dla klientow ktorzy wycofuja kapital. Przy takim scenariuszu moze taniec w nieskonczonosc, bo nie bedzie komu tego kursu do gory podniesc.
Dnia 2018-09-05 o godz. 18:46 ~nauczyciel napisał(a): > inwestor długoterminowy to spekulant co wtopił i idzie w zaparte > > taka prawda
Nie jest to prawda.
Akcje jednej ze spółek trzymałem przez około 13 lat i ani przez moment nie byłem na stracie.
W normalnym świecie część akcjonariuszy prawie nie handluje akcjami (o ile są to akcje solidnej spółki z przewidywalną dywidendą) i trzymane są z pokolenia na pokolenie dla dywidendy.
Najczęściej kupuję akcje z planem ich posiadania przynajmniej rok i rzadziej z perspektywą czasu krótszą niż miesiąc.
P.S. Kupujący z zamiarem sprzedaży po dłuższym terminie to też spekulant.
Głupi spekulant to spekulant nie biorący pod uwagę straty lub konieczności przetrzymania akacji w dłuższym terminie niż planowany.
Mamy ostrą wyprzedaż i mogą być różne przyczyny (typowa gra na spadki, wychodzenie z rynku itp.) - plus okoliczności na giełdach światowych?!! 1 - zasada minimalizować straty - sprzedać, 2 - zasada dokupić by uśrednić dla inwestorów długoterminowych, 3 - zasada nie łapie się spadających nożyc bo nigdy nie wiadomo gdzie jest dno?!! Kto ma pomysł na to co będzie jutro i nie wciskajcie kitu?!!