Jeśli przyjmiemy realny okres do oceny wzrostu kursu powiedzmy 2-3 lata. Jeśli CLN będzie już sprzedawał Salmex we wszystkich krajach EU Jeśli założymy, że Plexus znajdzie w ciągu tego czasu partnerów do 3 projektów z 6 które mają w umowie.
To jaki szacujesz poziom kursu?
Ja szacuję (wiadomo, że wróżenie z fusów trochę) 60-100 PLN.
szacowanie kursu nie ma moim zdaniem żadnego sensu po wtóre nie znam się na tym i nie podejmuje tego tematu tylko po to aby zaistnieć jak co niektórzy na innych spółkach na forum , jak dla mnie spółka jest w trendzie wzrostowym a obecnie znajduje się w szerokiej konsolidacji i dopóki się z niej nie wybije może być różnie zważywszy że wisi wielka korekta a wrzesień i padziernik nie ma dobrej passy . Nie mniej jesteśmy w 2 fali która może trwać i trwać ale po tym tj j po wybiciu będzie 3 i następne i może wynieść kurs tak jak się to stało np. z cdr do tego jednak daleka droga
Tobik, Przede wszystkim jest dużo niewiadomych. W swojej wycenie jakie przyjąłeś zyski z samego Salmexu w UE? W tym momencie nie wiemy jaki jest podział pomiędzy Celonem a Glenmarkiem. Czy jest to 10% dla Celonu, a może 50%? Jaką przewidujesz wycenę kiedy zyski z samego Salmexu w ciągu 2-3 lat wzrosną trzykrotnie, a jaką jeśli wzrosną 10-krotnie? Szczerze powiem, że czakam na wycenę domu maklerskiego w dłuższej perspektywie czasowej. Ostatnia była na 35 PLN, a zobacz ile się od tego czasu wydarzyło. Pierwszy test będzie jak odsłonią wyniki z początku sprzedaży na Skandynawię. Osobiście uważam, że same zyski z Salmexu na UE powinny podnieść kurs 3-6 krotnie. Pozostałe innowacyjne projekty zależą od tego jakie będą podpisane umowy. Dla samej esketaminy zobacz jaka może być różnica w wycenie akcji jeśli umowa będzie opiewać na 50 mln Eur, albo 300 mln Eur. Jaka będzie wycena jeśli podpiszą umowę dystrybucyjną na 200 mln EUR? A może pierwsza umowa będzie tylko na Europę za 75-100 mln Eur? Kto to jest w stanie przewidzieć. Przede wszystkim badania kliniczne muszą potwierdzić, że lek działa i jest bezpieczny. Osobiście uważam też, że badania kliniczne w onkologii to ogromne ryzyko. Jaka będzie korekta na kursie jeśli dojdzie do zgonu pacjenta jak na Selvicie. Zobacz zgon pacjenta ostatecznie nie został powiązany z lekiem Sel24, a korekta wyniosła około 30% przy panice rynku i odbiła się na innych spółkach biotechnologicznych. Na pewno portfolio Celonu wygląda imponująco. Jeszcze rok temu obawiałem się, ze połowa tych projektów nie dotrwa do fazy klinicznej. A w tym momencie mamy już Esketaminę w 2 fazie i dwa projekty oczekują na zgodę na badania kliniczne. Uważam, że jeśli za rok Salmex pokaże wzrost zysku około 2-krotny i zostanie podpisany deal po 2 fazie Esketaminy to wycena za akcję może oscylować od 100 do 200 zł. Musimy patrzeć na ryzyka. A co będzie jeśli nie podpiszą umowy, albo przyjdzie kryzys gorszy niż w 2007? Pamiętajmy giełda rządzi się swoimi prawami. A co będzie jak za rok zacznie się moda tak jak w USA na spółki biotech? Ja widzę w Celonie ogromny potencjał, a czy się mylę to czas pokaże... Ostatnia sesja bardzo pozytywna :) Może grubi dostrzegli ten potencjał..
Podział kasy z partnerem to chyba zawsze jest niepodawany i może mieć zapewne różną wartość. Na pewno S-Ketamina tutaj dla nas i dla spółki jest teraz najważniejsza. Dlatego, że weszła w drugą fazę z jednobiegunówką a zaraz zapewne z 2 biegunówką. Sama raczej nie niesie żadnego ryzyka bo jest znana od wielu lat, tutaj tylko chyba forma podania się zmieni i CLN będzie jedyny na świecie z inhalatorem. Myślę, że ta umowa a podobno dobrych parę firm jest zainteresowanych (chyan nawet 10), ma szanse wygenerować niezłą kasę. Wieczorek coś mówił o 100-200 mln Euro, niech będzie i tylko 100 to i tak będzie mega temat.
Ostatnio oglądałem na jutubie stary sprzed roku wywiad z Prezesem i powiedział, że export to będzie coś koło 80% sprzedaży jak Salmex wejdzie do całej UE. Ciekawe, że Francji nie ma w umowie do wprowadzenia Salmexu i Celon to chyba sam robi. Glenmark ma znaleźć partnerów dla 6 projektów, brzmi godnie i nieźle....
Wycena rzeczywiście kompletny kapelusz, ale jak ja wyceniłem na 60-100PLN a Ty 3-6 krotność, to spotkamy się na 100PLN zapewne:)
pozdrawiam
Zrobiłeś jednorazowy zakup, czy cały czas będziesz powiększał pakiet? Ja teraz zbieram MAB i bez względu na cenę będę dobierał co miesiąc ile się da.