Comarch ma dobrego prezesa, który wie co to jest programowanie i jak trzeba rozwijać firmę programistyczną, prezes Comarchu idzie na jakość , a nie na ilość, czy masę.
Nie jestem za Comarch-em, nie posiadam akcji Comarch, tylko nie lubię medialnych głupot i naciągaczy , którzy myślą, że pisząc głupoty wywindują kurs akcji Asseco. Na teraz uważam po podanych wynikach za I-półrocze 2018 Asseco Poland staje się dobrą firmą, dobre zamówienia na przyszły rok, aby tylko prezes Góral nic nie kupował, rozwijał jakość tego co ma, to może przyciągnie nowych dużych inwestorów , którzy zmienią co to się dzieje teraz na akcjach Asseco Poland. Poszły duże wymiany akcji, ale nikt nie podał ze zwiększył udział posiadania, widać dla mnie że to jest kiszonka akcji między tymi samymi inwestorami, którzy kręcą kółka na akcjach, dotyczy to dużych jak i małych, a to nigdy nie spowoduje istotnego wzrostu akcji Asseco , tylko powolne usuwanie się akcji. Życzyć trzeba żeby duzi inwestorzy zmienili swoje nastawienie do Asseco Poland, a prezes Góral grał w tej samej lidze co duzi inwestorzy, żeby działania prezesa Górala dotyczącego rozwoju spółki były zaakceptowane przez większość dużych inwestorów.
Rozumiem, informacja (medialna) ze strony Comarch bardziej do Ciebie przemawia :). Powiem Ci to ten sam rodzaj dedykowanej informacji. Comarch w temacie bije pianę od samego początku. Czas pokaże jak to się zakończy. I nie podniecalbym się "etapowymi" newsami mającymi uspokoić rynek.
Jeżeli chodzi o transfer zawodników do Cracovii , trener potrzebował dużo więcej gotówki, dostanie dużo mniej. Jak to się przełoży na kurs akcji, zadecydują duzi inwestorzy, którzy maja akcje Comarch, oni mają dużo lepsze informacje, czy i jak sobie poradzi prezes Comarchu. Mam nadzieję, że poradzi sobie z problemami Sygnity, chociaż nie mam akcji Sygnity. Nie było dobrze , żeby z rynku zniknęły dobre polskie firmy programistyczne, bo będziemy tylko odbiorcami obcych programów, pisanych przez obcych inżynierów, a nasi inżynierowie będą tylko uruchamiać te programy(zresztą będą to mogli robić technicy, po co inżynierowie mieli by to robić). Młodzi zdolni inżynierowie będą wyjeżdżać z kraju. Na razie Asseco miało w końcu dobre wyniki jednostkowe z dwóch kwartałów, dobre zamówienia na przyszły rok. Ale ja nie mam danych, wiedzy, takich jak mają duzi inwestorzy, którzy zatrudniają sztaby analityków, stać ich na informatorów i to oni ocenią przyszłość Asseco i od nich zależy kurs akcji Asseco. Informacje które docierają do drobnych są już przestarzałe, a duzi mają je dużo wcześniej, czy też mogą je lepiej ocenić ze względu że mają możliwości
W odróżnieniu od pozostałych w temacie siedzę ponad 20 lat i wiem co to znaczy przejęcie usługi i to usługi w starym systemie, który ma być zastąpiony niebawem innym.
Pakowanie się w coś takiego i to jeszcze przy zamówieniu publicznym z karami to tragedia i same kłopoty.
Jedyny powód takiego działania to wejście do gry, ale jakim kosztem.
Oczywiście w długiej perspektywie wielu lat może się opłacać, ale tylko pod warunkiem że Com. wygra kolejne przetargi, zwłaszcza na budowę nowego systemu.
Z wypowiedzi Com. wynika tylko jedno nawet jak dołożą drugie tyle to zrealizują umowę. Ciekawe jak to wpłynie na wyniki i kurs akcji.
Co do kursu akcji As. to dla mnie najlepiej jak by się nie zmieniał, sama dywidenda wystarczy (kilkukrotnie wyższa niż na Com.)
Tak z drugiej strony to As. w sprytny sposób uwolnił spore zasoby programistów pod nowy kontrakt na nowy system.
Reszta graczy pracowników z kapelusza nie wyciągnie.
Reasumując wyniki (wzrost) napawają do optymizmu, a tu na forum jak na pogrzebie.
Zgadzam się z tobą , to wszystko co robi Comarch , będzie miało sens, jeżeli Comarch będzie uzyskiwać dalsze kontrakty z ZUS, być może będą w ZUS działać i Asseco i Comarch, albo zostanie tylko jedna. ZUS-owi zależy też , żeby nie być tylko zależny tylko od jednej firmy, a to ma duże znaczenie dla dalszych przetargów.
Jak bym krzyczał ze będzie 25-30 zl to miałbym trochę honoru i odszedł ..ale służba nie drużba ..płacą to będzie na browar ..
Flip i Flap ..Marek i Anek
Pytałem wielokrotnie tych uczniów czy mają akcje ACP ...nigdy nie odpowiedzieli !!! Teraz widzą lepiej od ZUS a jutro od rządu i premiera ... trzeba mieć tupet albo nieźle płacone !!
Zabawa zaczyna jak budzą się amerykanie, wszyscy chcą przewidzieć jak się zachowa giełda w USA, jak się zachowają amerykanie. Media lewackie przewidywały krach na giełdach , jak miał dojść do władzy Trump. Pamiętam ten dzień , jak prowadzący programy biznesowe, byli zaskoczeni , że prognozy analityków się nie sprawdziły. A jak się dzisiaj zachowają amerykanie co do Asseco, myślę że oni nawet nie wiedzą że Asseco wykazało dobre wyniki, oni po prostu grają. Świadczy o tym nawet sytuacja że jak krauze miał kłopoty, to Asseco gwałtownie spadło, chociaż już od dawna krauze nie miał nic wspólnego z Prokom bo już go sprzedał dla Górala.