A skąd wy wiecie że prezes ma akcje w altusa funduszu? No ale fakt pompuje nieźle wierzy w tą firmę podobnie jak i ja i możliwe że wy - bo nie wiem czy wy tu na dłużej czy na chwilę .Choć to nie spółka dla wielu indywidualnych bo ta spółka buduje kapitały spokojnie i wartość a indywidualni lubią w Polsce kupić np Krezusa i po miesiącu mieć 200-300% a koniec końców zostają z -50% lub więcej.Choć należy zaznaczyć że z naszymi inwestorami indywidualnymi nie jest aż tak źle bo jak pokazują statystyki to w długim terminie ok 45-50 % zarabia nie mamy statystyk odnoście jaka jest stopa zwrotu tej grupy co zarabia jaka ilość z tej grupy osiąga powiedzmy to 5% a jaka 10% i więcej w długim terminie bo wiadomo r/r to różnie bywa z tymi stopami zwrotu ale jak pokazują amerykańskie badanie rynek bije regularnie w długim terminie ok 10% inwestorów ( bo wiadomo co roku się nie da bo mamy różne spółki które się różnie zachowują np. weźmy sobie takiego WHIRPOOLA i niech ktoś kupił w 2004 roku to przez wiele lat tzn do 2009 był pod rynkiem ale teraz jest nad bo sama dywidenda to ok 10% a jak ktoś dokupił w 2009 roku to ma dopiero stopę zwrotu podaję whirpoola bo jest to znana spółka bo przykładów jest wiele w ogóle najlepiej jak ktoś kupił w 1980 roku za 8 $ to teraz ma 5$ co roku dywidendy haha :D można też zaliczyć wpadki general electric choć tu też ważne jak ktoś kupił no bo choć w 2003 za 30$ no to teraz licząc dywidendy jest na małym minusie. Świetnym przykładem jest też PGE. Generalnie dobry dobór i w odpowiednim czasie dają bardzo dobre stopy zwrotu ale trzeba być uważnym co się bierze do portfela ja podałem przykłady dużych spółek a na małych ryzyko jest wyższe ale i stopy zwrotu także są wyższe.
Uprzedzę pytanie czy general electric jest np. dobry do kupna teraz to od razu mówię że nie warto bo spółka jak widać ma często straty czasami co 2 lata to takie coś nie jest dobre ja czasami rozumiem raz na 7 lat choć najlepiej fakt żeby jej wcale nie było.
Jeszcze jedno bo jesteśmy w branży recyklingu więc jak ktoś kupił WASTE MENAGEMENT w 1990 roku na początku jego działalności to teraz ma dywidendę ponad 50% rocznie przykładów jest naprawdę wiele ja już nie pokazuje ekstremalnych typu Amazon, APPLE, CD PROJECT do czego dążę że po prostu warto inwestować ale rozsądnie nie w nazwy lub jakieś wielki wahania tylko w solidnie budujące wartość firmy .