A skąd wy wiecie że prezes ma akcje w altusa funduszu? No ale fakt pompuje nieźle wierzy w tą firmę podobnie jak i ja i możliwe że wy - bo nie wiem czy wy tu na dłużej czy na chwilę .Choć to nie spółka dla wielu indywidualnych bo ta spółka buduje kapitały spokojnie i wartość a indywidualni lubią w Polsce kupić np Krezusa i po miesiącu mieć 200-300% a koniec końców zostają z -50% lub więcej.Choć należy zaznaczyć że z naszymi inwestorami indywidualnymi nie jest aż tak źle bo jak pokazują statystyki to w długim terminie ok 45-50 % zarabia nie mamy statystyk odnoście jaka jest stopa zwrotu tej grupy co zarabia jaka ilość z tej grupy osiąga powiedzmy to 5% a jaka 10% i więcej w długim terminie bo wiadomo r/r to różnie bywa z tymi stopami zwrotu ale jak pokazują amerykańskie badanie rynek bije regularnie w długim terminie ok 10% inwestorów ( bo wiadomo co roku się nie da bo mamy różne spółki które się różnie zachowują np. weźmy sobie takiego WHIRPOOLA i niech ktoś kupił w 2004 roku to przez wiele lat tzn do 2009 był pod rynkiem ale teraz jest nad bo sama dywidenda to ok 10% a jak ktoś dokupił w 2009 roku to ma dopiero stopę zwrotu podaję whirpoola bo jest to znana spółka bo przykładów jest wiele w ogóle najlepiej jak ktoś kupił w 1980 roku za 8 $ to teraz ma 5$ co roku dywidendy haha :D można też zaliczyć wpadki general electric choć tu też ważne jak ktoś kupił no bo choć w 2003 za 30$ no to teraz licząc dywidendy jest na małym minusie. Świetnym przykładem jest też PGE. Generalnie dobry dobór i w odpowiednim czasie dają bardzo dobre stopy zwrotu ale trzeba być uważnym co się bierze do portfela ja podałem przykłady dużych spółek a na małych ryzyko jest wyższe ale i stopy zwrotu także są wyższe.