..nie rzućcie się jak wariaci na kupowanie jutro. Moze Trigon nie czyta forum, tylko Pan z Funda popija kawkę patrząc na koleżankę z pracy i zrzuca akcje po 31 enterem. Nie przerywajmy. Niech pożałuja kogo zatrudniają za tydzień/ Dajmy mu partolić robotę w spokoju.... Pozdrawiam
To nie jest potwierdzone info, przecież takie informacje musza być podawane dla wszystkich, CFG jest notowane na giełdzie, to jest nierówny dostęp do informacji. Wasza grupka na fb pewnie spreparowała to info, aby dać wyjść orłowi z akcji powyżej 30zł, potem inne info i bankrut wyjdzie, i tak dalej aż wszyscy pozbędą się akcji. Na FB i twitterze wydawcy nic nie ma, jeśli info jest prawidze to idzie mail do KNFu.
Widzę że kolegę jasny szlag chce trafić, nie współczuję napsułeś krwi niejednemu a jak wiesz karma wraca. Nierówny dostęp? A co ciebie to interesuje przecież ty wiesz wszystko lepiej. Już sobie zresztą teorię stworzyłeś, jesteś żałosny.
Mam Playwaya, więc zależy mi na dobrej sprzedaży PD. Pomyśl sobie jakby jakieś grubasy miały info o sprzedaż 3 dni przed ulicą, poczułbyś się pokrzywdzony? no właśnie, a może orzeł miał to info już kilka dni temu(dzisiaj mija 8 dzień sprzedaży, a info jest z 4) i kupił ile mógł, wraz z jego kolegami z grupy? Nie chce nikomu szkodzić ale to jest przestępstwo.
Ok na spokojnie, a kim jest orzel że sądzisz że ma super tajne dane? Gdyby tak było jak piszesz to siedzieliby cichutko jak mysz pod miotłą żeby to nie wyszło na jaw. Nie doszukuj się wszędzie spisków, wiesz ile razy mi PLW odpowiadał na emaila, gdy miałem wątpliwości pisałem.
I jeszcze jedno, dlatego właśnie miałem wątpliwości co do grupy, spodziewałem się że pojawią się podejrzenia o "spiski". Tak samo było gdy w kilku dostaliśmy od PLW kody do HF, za nasze zaangażowanie, umieszczanie wyszukanych info przez bezmała rok co niektórzy z zawisci zmieszali nas z błotem.
Po coś takie grupy powstają przecież nie dyskutujecie tam o pogodzie. W jakimś celu zdecydowaliście się stworzyć zamkniętą grupę inwestorów. Nie oskarżam, nie osądzam ale taka grupa może mieć spora siłę, jeśli zgromadzicie tam kilka procent akcji danej spółki to możecie dyktować warunki na kursie i manipulować nim do woli.
Nie wiem kim jest orzeł ale skądś te info miał. Właśnie to, że napisał o tym na znienawidzonym przez niego forum, pełnym trolli, te zaskakujące info jest zastanawiające i raczej świadczy to o fałszywości tej wiadomości. Orzeł jest mądry i wie, że mając takie info nie powinien się wychylać bo to graniczy już z kryminałem. Chociaż zastosował pewne środki ostrożności i sam tego nie opublikował, tylko kazał to zrobić "bankrutowi".
Playway nigdy by nie napisał w mailu o srpzedaży jakiegoś tytułu, oni raczej ogólniki albo infa nie mające za bardzo wpływu na kurs.
quwerty ale o Co Ci tak naprawdę chodzi? Ktoś podzielił się informacją. Na tym forum jest ciągle bardzo dużo informacji i to podawanych w psychopatyczny sposób, ale jakoś do tej się czepiasz, może jak Ci pisze s4 zrób jak wolisz.
Chodzi mi o to aby każdy miał taki sam dostęp do informacji, tak jak jest to opisane w regulaminie giełdy. Takie ważne infa powinny być komunikowane przez kanał ESPI. Infa od orla nie możemy zweryfikować, być może jesteśmy ofarami manipulacji. Na co mi info którego nie mogę zweryfikować? A jeśli to prawda, to i tak z tego nie skorzystam, bo to nie jest pewne, a pewna uprzywilejowana grupa, wie, że to jest prawda bo uczestniczyli w pozyskaniu tej drogocennej informacji, oni mogą z tego skorzystać i dzięki temu się wzbogacić. Tak więc gram w pokera 5 kartowego mając 4 karty, a pewne grupy mają ich 6, jak w takim środowisku mam cokolwiek uzyskać?
Rozumiem, że jak gadasz z kolegą o spółce której akcje macie to też się tworzy już zamknięta grupa inwestorów? Którzy będą manipulować kursem? Dostęp do Infa to mają pracownicy spółki. Ciekawe ile ciotek i szwagrow ma rachunki maklerskie. To jest problem, a nie jakiś mail od sheparda który jeszcze zostal upubliczniony na forum...
Duże grupy mogą łatwiej pozyskiwać informacje, jedni będą pisali maile, drudzy na mediach społecznościowych, trzeci pójdą pod siedzibę CFG pogadać z pracownikami, a jeszcze inni poleca do Holandii na spotkanie z Shephardem.
Podrzędny pracownik jakiejś spółki nie będzie miał tak istotnej informacji. Powiedzmy sobie szczerze, te info które podał orzeł, jeśli jest takie jak je rozumiemy jest najważniejsze w historii CFG i przyszłych 3 latach działalności spółki. To jest info na które wszyscy z zapartym tchem czekamy, to jest być albo nie być tej spółki. A tu okazuje się, że wysłali to info jakiemuś orzełkowi z forum bankiera. Dla mnie to jest oburzające i dziwi mnie, że tego nie widzicie.
qwerty o jakiej grupie piszesz i o jakim info , nie mialem ostatnio czasu wszystkiego czytac o co chodzi z tym jakmis infem ktore mial orzel i o jakiej grupie na fb dzieki za wyjasnienie
Orzeł i spółka założyli tajną grupę na fb, na której dzielą się sekretami spółek giełdowych i prawdopodobnie spiskują. Tutaj masz link do infa: https://www.bankier.pl/forum/temat_re-bankrut,29172249.html
taaa straszne, dostali info na e-mail od sheparda i knf będzie ich ścigał bo zasięgnęli języka w legalnym źródle tak jak kazdy moze i będą kursem manipulować %-)
szczegolnie kosmiczny obrot na czerwono dnia dzisiejszego wskazuje na jawna manipulacje... Kazy trzezwo myslacy czlowiek widziac obecnosc gry przez kilka dni w top25 najlepiej sprzedajacych sie gier na swiecie wyciaga wnioski...
Aha, czyli według ciebie tak powinna działać giełda? Każdy inwestor powinien pisać maila do każdej ze stron umowy i pytać o szczegóły, a nuż coś napiszą i będzie wiedział czy warto sprzedać, a może dokupić. Jutro napisze do CDP i odpiszą mi, że data premiery Cyberpunka to luty 2019 r., ja zastawię dom i kupie za to akcje, a inni poznaje te info dopiero za miesiąc jak CDP oficjalnie poda datę premiery. Czy to dal ciebie jest ok?
Nie, jest to ok, ale założę że są już tacy co wiedzą kiedy się spodziewać premiery cyberpunka i się już pod to ustawiają i jak są to pracownicy spółki to jest to ok. Robienie własnego research, żeby zbierać informację odnośnie spółek jest ok. Zadawanie pytań też jest ok, rozmawiane jest ok, gdybanie jest ok. Inaczej jedynym zrodlem informacji moglybybyc komunikaty spolek, a spółka cała działalność, inwestycje, problemy, potencjalne opportunities musiałaby publikować a to by je względem spółek nie notowanych efektywnie zabiło.
Nie widzę tu podstaw do naruszenia regulaminu giełdowego. Shepard odpisał jak odpisał - nie jest notowany na giełdzie i nie jest to oficjalny komunikat od spółki. Wartość tekstu można porównać do ocen na steam i przeliczania komentarzy po ilosci recenzji z taką różnicą, że tu trzeba się było spytać.
Tu gratki dla towarzystwa, że wykazali się inicjatywą, zadali pytanie podzielili się odpowiedzią. Interpretacja dowolna. Nie jest to oficjalny komunikat z cfg dla inwestorów, ale jakaś forma radaru jest.
qwerty nie jesteśmy w grupie Fb. Pisałem chyba wczoraj że jak bedzievwiecej czasu to się zapiszę, nie wiem jak bankrut ale nie jest tutaj nic spreparowane. Szukaj w Google skąd info.
Dostałem info od Shepherdów, że nie dzielą się z nikim informacjami o inwestycjach ich prywatnych partnerów biznesowych. I że nie mogą potwierdzić wiarygodności tej informacji.
Możesz podać link do tego infa? Skoro można je znaleźć w google to i link powinien być.
aha jakiś tam qwerty przestań zabawiać się w detektywa. Jakbyś był inteligentny to tutaj w tym info może być inny aspekt przekazu. Pomyßl może wpadniesz o co chodzi.
Ja nie mogę liczba graczy topnieje w zastraszającym tempie , na szczęście na razie trzymamy się na 2 stronie chociaż ledwo ale to są jakieś niezłe nadal sprzedaże.
Czytam ten temat i nie mogę przestać się śmiać. Ktoś założył sobie grupę na FB, potem na bankierze dał linka do tej grupy (link widoczny dla każdego) i każdego zapraszał, a wy piszecie, że to tajna grupa na której odbywają się spiski i plany manipulacji hahaha. Czy wy jesteście poważni? Już nawet KGB w Phantom Doctrine jest poważniejsze strzelając poprzez całą mapę przez 2 ściany budynku. Jakby takie rzeczy rzeczywiście się działy to byście nawet nie mieli o tym pojęcia.
no co, chłopaki juz zwietrzyli kolejną spółdzielnie i tyle %-) teraz jak jakaś spółka z game dev poleci na dół to będą mówić, ze to ci z CFG manipulują bo sie na fb zgadali %-)
Na początku też w to nie wierzyłem ale coraz więcej faktów na to wskazuje. Raz pisali, że info z maila potem, orzeł piszę abym poszukał w googlach, czyli jednak nie z maila. Na googlu oczywiście nic nie ma, a orzeł linka nie raczy podać. Coś tu śmierdzi, nieprawdaż? Skontaktowałem się z Shepherdami i zapytałem czy to info jest prawdziwe i aby wyjaśnili czy chodzi o inwestycje ich jako wydawcy, czy może całego projektu. Odpisali mi, że nigdy nie dzielą się takimi informacjami i nie mogą zweryfikować prawdziwości tego info. Wychodzi na to, że to spreparowane info.
Niektórzy tutaj utopili sporą kasę, premiera wypadła przeciętnie i założyli tajną grupę i wymyślili aby podać to fałszywe info, orzeł jest autorytetem wielu na forum to ludzie uwierzyli. Kurs odbije a oni sprzedadzą to co mają. Nie chce nikogo oskarżać no ale tak to wygląda z mojej perspektywy, a każdy sam może ocenić. Jednak jeśli ktoś zamierza kupić akcje CFG tylko ze względu na to info od orła to zalecałbym aby tego nie robić.
Naiwnych siać nie trzeba...w życiu Shepard nie odpowie nikomu z ulicy na temat sprzedaży. Są po pierwsze partnerem biznesowych i mają klauzulę tajności. A nawet jeśli nie to kolesi z ulicy mają głęboko w d... Firmy nie odpowiadają nawet na bardziej błahe pytania, a co dopiero o tak ważną rzecz. Taki mail to może jedynie sobie napisać prezio do prezesa :) I nawet wtedy by ryzykował. Nawet ludziki w CFG nie wiedzą zapewne jaka jest sprzedaż, a w Shepardzie tylko prezio wie, dwóch trzech zastępców i księgowa i na pewno nie odpisują na maile jakiegoś x...(zwyczajnie do nich nie dochodzą nawet :) ) Taki mail trafia do tech działu lub marketingu i nawet nie jest przedmiotem żartów na open spejsie :), mają ważniejsze sprawy...
Juz za pare dni przekonamy sie ile jest prawdy w tej informacji.
Niemniej jednak przecieki sia zdazaja nawet w duzo wiekszych i lepiej chronionych firmach/organizacja niz Goog Shepherd.
Wiec nie mozna wykluczyc zadnej opcji.
Tylko Doradca Inwestycyjnym może doradzać żeby kupić lub nie kupić akcji. Wstydź się. Mail do KNF już idzie!
Żartuję oczywiście, wyluzuj. Kto miał kupić to kupił. Shepard jeżeli to napisał to się nie przyzna. Wszyscy czytają to forum bo to jedyne źródło jako takich informacji i już na pewno zebrali opierdziej za pisanie bzdur. Teraz się nic nie dowiecie od nich...
qwerty, gratuluję zaangażowania i zaciekłości, rozumiem rozgoryczenie, ale nie ma co się tym wkręcać. Dla mnie jak ktoś sugeruje się zdaniem kogokolwiek z takiego forum jak bankier sam sobie szkodzi. Tylko fakty.
Dlatego trzeba czekać na raport sprzedaży. Bedzie dobry zapewne bo 7dni na pierwszej stronie Steam dużo znaczą. Wtedy kurs wzrośnie. Jeżeli do tego czasu będą na 80 miejscu czy gdzieś tam to będzie dobry moment na wysiadke. Nawet ze strata. Jeszcze poczekamy jak rynek wyceni spółkę. Narazie jest zdolowana przez sypanie Trigona. Może się okazać że firma z dwoma tytułami za sobą i potencjałem na sprzedaż bądź co bądź 0,5mln kopii będzie warta więcej niż 100mln. Rynek gamedev jest wciąż nagrzany i powinniśmy z tego w dłuższym terminie mieć korzyści.
według mnie dopiero oficjalnie podane wyniki sprzedaży być może mogą powstrzymać rosnącą podaż, póki co akcje tracą na wartości w dość dużym tempie, i nie ma znaczenia co napiszemy na forum jak i nasze szacunki, ktoś po prostu chce albo wystraszyć akcjonariuszy albo cały czas Trigon pozbywa się akcji, ma jeszcze tego kilkadziesiąt tysięcy więc trzeba uzbroić się w cierpliwość
Wtrącę się. Wszystko zależy od Trigona. Podąża może to do 12 zeta ściągnąć bo po tyle brał :p Albo i niżej na resztkach. Jak nie zasypie resztkami akcji to odbije powoli. Takie moje przemyślenia :) A. I jeszcze jedno. Nigdy więcej spółki z Trigonem na pokładzie. Po nich choćby potop. Najgorszy fund. I g....o mnie że mają problemy z Getbackiem. Sami w nie wlezli.